Gombapaprikás
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Szedtünk a réten egy jó marék szegfűgombát. Otthon lemértem, nevetségesen kevés: 7 dkg volt. De azért gondoltam, főzök belőle gombapaprikást. A férjem megjegyezte, hogy alig lehetett érezni a gomba ízét, de nekem fenséges volt! Mindenesetre jó, ha gazdagon van benne gomba.
Tehát: alaposan mosd meg a gombát.A szegfűgombának csippentsd le a szárát, mert az nem jó megenni. A termesztett gombának a szárát is felhasználhatod.
Most pucold meg a hagymát, és vágd apróra. (Az alapműveletek kategóriában megtalálod a hagymavágás leírását.) Egy kisebb serpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és kapard bele az aprított hagymát.
Vedd takarékra a lángot, és amíg a hagyma párolódik, vágd össze a gombát. A szegfűgomba kicsi, ezért nem egyesével kell felvágni, hanem egy kis marékkal tégy a vágódeszkára, és késsel minden irányban vagdosd meg. (A bolti, nagyobb gombát egyesével vágd fel kis darabokra.) A vágódeszkáról teheted egyből a hagymára (én előbb egy kisebb tálkába gyűjtöttem). Hagyd egy ideig párolódni! Nem ragad le, mert a gomba mindig levet ereszt. Kb. 3 perc múlva szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát.
Ahogy elkeverted a paprikával, máris öntsd fel kb. 2 dl vízzel. Keverd el, és tégy bele egy fakanál Vegetát. |
Fedő alatt takarékon főzd vagy 8-10 percig.
Ekkor hints rá egyenletesen 2 fakanál lisztet, jól keverd el, és ha mégis maradnak lisztcsomók, akkor fakanállal vezesd őket az edény falára, és nyomd szét. Önts még hozzá 2 dl vizet, és hadd főjön még kb. 5 percet, hogy menjen el a liszt íze. Addig mosd meg és vágd fel a petrezselymet, és kapard a gombához. Borsot is most darálj bele.
Készen is van, már csak a tejfölt kell belekeverni. | ||
Egyszerre kapard bele egy kanállal a gombapaprikásra szánt tejfölt, aztán fakanállal keverd el. |
Nokedli körettel a legfinomabb, de ha azzal nem akarsz bajlódni, akkor szarvacska tészta is megteszi. Valami salátaféle is jól jön hozzá. Jó étvágyat! |