Gombapaprikás

Gombapaprikás - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 csapott fakanál pirospaprika
  • 2 fakanál liszt
  • kb. 2 dl tejföl
  • bors
  • petrezselyemzöld
Gombapaprikás - Hozzávalók

Elkészítés:

Szedtünk a réten egy jó marék szegfűgombát. Otthon lemértem, nevetségesen kevés: 7 dkg volt. De azért gondoltam, főzök belőle gombapaprikást. A férjem megjegyezte, hogy alig lehetett érezni a gomba ízét, de nekem fenséges volt! Mindenesetre jó, ha gazdagon van benne gomba.

Tehát: alaposan mosd meg a gombát.A szegfűgombának csippentsd le a szárát, mert az nem jó megenni. A termesztett gombának a szárát is felhasználhatod.

Gombapaprikás - Alaposan mosd meg a gombát! Gombapaprikás - Egyesével csippentsd le a szegfűgomba szárát! Gombapaprikás - A szegfűgomba mosva és szár-csippentve.

Most pucold meg a hagymát, és vágd apróra. (Az alapműveletek kategóriában megtalálod a hagymavágás leírását.) Egy kisebb serpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és kapard bele az aprított hagymát.

Gombapaprikás - Pucold meg a hagymát! Gombapaprikás - Vágd fel apróra a hagymát! Gombapaprikás - Dinszteld meg a hagymát!

Vedd takarékra a lángot, és amíg a hagyma párolódik, vágd össze a gombát. A szegfűgomba kicsi, ezért nem egyesével kell felvágni, hanem egy kis marékkal tégy a vágódeszkára, és késsel minden irányban vagdosd meg. (A bolti, nagyobb gombát egyesével vágd fel kis darabokra.) A vágódeszkáról teheted egyből a hagymára (én előbb egy kisebb tálkába gyűjtöttem). Hagyd egy ideig párolódni! Nem ragad le, mert a gomba mindig levet ereszt. Kb. 3 perc múlva szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát.

Gombapaprikás - Vágd össze a gombát! Gombapaprikás - Kapard a hagymához a gombát! Gombapaprikás - Szórj bele egy csapott fakanál pirospaprikát!

Gombapaprikás - Öntsd fel egy kevés vízzel a gombát! Gombapaprikás - Szórj bele egy fakanál Vegetát! Ahogy elkeverted a paprikával, máris öntsd fel kb. 2 dl vízzel. Keverd el, és tégy bele egy fakanál Vegetát.

 Fedő alatt takarékon főzd vagy 8-10 percig.

Gombapaprikás - 5 perc főzés után hints rá 2 fakanál lisztet!Gombapaprikás - Az úszkáló lisztcsomókat vezesd az edény falára, és nyomd szét!

Ekkor hints rá egyenletesen 2 fakanál lisztet, jól keverd el, és ha mégis maradnak lisztcsomók, akkor fakanállal vezesd őket az edény falára, és nyomd szét. Önts még hozzá 2 dl vizet, és hadd főjön még kb. 5 percet, hogy menjen el a liszt íze. Addig mosd meg és vágd fel a petrezselymet, és kapard a gombához. Borsot is most darálj bele.

Gombapaprikás - Vágd apróra a petrezselymet! Gombapaprikás - Kapard a gombapörkölthöz a petrezselymet! Gombapaprikás - Borsozd meg a gombapörköltöt!

Gombapaprikás - Kész, már csak tejföl kell bele. Készen is van, már csak a tejfölt kell belekeverni.
Egyszerre kapard bele egy kanállal a gombapaprikásra szánt tejfölt, aztán fakanállal keverd el. Gombapaprikás - Keverd bele a tejfölt!
Gombapaprikás - Kész, tálban.

Nokedli körettel a legfinomabb, de ha azzal nem akarsz bajlódni, akkor szarvacska tészta is megteszi.

Valami salátaféle is jól jön hozzá.

Jó étvágyat!

7 hozzászólás

  • Zsuzsi

    Szia, en nem teszek bele vizet, hanem a jol megparolt hagymara rateszem a gombat es feles hofokon, kevergetve parolom 3/4 percig. Ezalatt a gomba levet ereszt, nem kell bele viz es utana nem kell bele liszt sem suriteni a szaftjat. A kicsit parolt gombara teszem a paprikat, fuszereket es puhara fozom, addig meg is van a nokedli is.
    En szeretek nokedlit kesziteni, picit macerasabb csak mint a teszta, de sokkal finomabb es rengeteg sajat tojasunk van amugyis.
    Tetszik a reszletes receptleiras, jo segitseg kezdoknek (meg nem annyira kezdoknek, a halalom, amikor erzesre adjak meg a mennyisegeket)

    • Szia Zsuzsi!

      Igen, a nokedli sokkal finomabb! 🙂
      Amit te írsz, az inkább párolt gomba, nem? Ha nincs rajta víz, akkor jól megsül, mire megpuhul. Szóval, inkább sült gomba. 🙂 De hát “mindenki másképp csinálja”. 🙂 A lényeg, hogy finomnak találja, akinek főzzük. 🙂

      Mostanában biztos sok gomba van az erdőn-mezőn, mert meleg van, és gyakran esik az eső. 🙂

      Kösz a hozzászólást!
      Jó nokedlizést!
      Mariann

  • oga

    Szia Anyuka! hat…mit is mondjak 🙂 kezdem az elejen… a draga ferjecskemmel eldontottuk, hogy minden napra keszitek menut, na persze nem 2 fogasost, de vagy levest vagy masodikat.. (no es ugy is vasarolunk, epp a mi kell ezekhez)… hat tessek ez a kaja lett az elso a listan 😀 mellesleg nagyon finomra sikerult (mondom en, aki naaaaagyon szeretem 😛 ) eddig valahogy nem nagyon akartam nokedlit kesziteni melle, valahogy irtoztam pepecselni vele… : P bezzeg anyumnal mindig azt kerek 😀 😀 😀
    Most az is meglett! (marmint a nokedli) szoval… ugyesen meghoztad a kedvemet… csakhogy tudd, ugy tervezem, hogy a tobbi itt leirt kaja is megy a menukbe, minden napra egy! remelem mindnenkinek nagyon fog izleni!
    bocsi hogy nem tettem ekezeteket 🙂 szep napot!

    • Szia Oga!

      Nagyon tetszik, hogy “drága férjecském”-nek szólítod a párodat! 🙂
      És örülök, hogy sikerült a gombapaprikás! 🙂
      Képzeld, én is nehezen szánom rá magam a nokedlire, mert végig ott kell állni a szaggatás közben! A rizs a legegyszerűbb, de a krumpli is könnyebb, mint a nokedli (igaz, azok nem illenek a paprikáshoz). Szóval értékelem, hogy mégis nekifogtál!

      Jó főzéseket!
      Mariann

  • Britta

    Nekem ez lett a kedvenc receptem. Már többször csináltam, és nagyon finom! Pedig évekig nem ettem gombát, most kezdem megszeretni. Mióta megvan ez a recept, azóta szinte hetente főzök ilyet. Köszönöm

    • Szia Britta!

      Nem is tudod, mennyire örülök, hogy végre valaki méltatja a gombapaprikást! 🙂
      Nekem is ez az egyik kedvencem; amikor utazunk a szüleimhez, és megkérdi anyu, hogy mivel várjon, mindig gombapaprikást kérek. 🙂
      Azt tudod, hogy ez szegfűgombából az igazi? Sajnos, már 1-2 éve nem nagyon látok gombát a réten, pedig előtte sok volt. Azt hiszem, írtam is, hogy már egy marék szegfűgombából is szoktam paprikást főzni. 🙂 Piacon általában szoktak árulni a nénikék, csak korán kell menni, mert hamar elfogy. Egy félliteres csuporral 400 Ft szokott lenni. Igaz, hogy az kb. csak 10-15 dkg, de egy ebédre elég. 🙂

      Szóval köszönöm, hogy megosztottad a gombás gondolataidat velünk! 🙂
      Jó főzést!
      Mariann

  • Hildi

    Jo Napot!..:)
    jol hangzik, miko csak a piacra kell menjek gombaert..:D
    Tenyleg, honnan tudod hogy jo a zoldseg, gyumolcs vagy gomba? Foleg, mert most itt van a dinnye szezon..:-\

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.