Fügelekvár
Manapság a családi házakban divatos dísznövény a fügebokor. Nekünk is van egy. Amíg kicsi volt, télire bebugyoláltuk, hogy ne fagyjon ki. A termésével néhány évig nem kezdtünk semmit. Aztán próbáltuk aszalni, hogy olyan legyen, mint a bolti füge, de valahogy nem jött össze. 🙂 Tavaly pedig már fügelekvárt csináltam belőle, mert rengeteg beérett. Úgyhogy most leírom, hogy kell.
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Szerencsére a fügék nem egyszerre érnek be. Onnantól kezdve, hogy meglátod az első érett fügét, kb. 3 naponként le kell szedni az éretteket.Tartsd a hűtőben, egy tálban. Ha összegyűlik 1-2 kg, akkor nekiállhatsz lekvárt főzni belőle. Ha puha a füge, akkor leszedheted. Ne várd meg, hogy barna legyen, mert a szél lefújja, vagy a madár megcsípkedi, vagy magától kireped.
Tehát összegyűlt egy tál fügéd. Mosd meg mindet, aztán egyesével vágd le a végüket, vágd ketté, és ahol fekete a magja, ott vágd ki. A felszínéről is vágd le a madárcsípte vagy egyéb hibás részeket.
Októberben már barnára érnek a fügék, és belül is pirosabbak. Puhább a húsuk, nem kell olyan apróra vágni. Viszont kettévágás után mindegyikből vágd ki az alja közepéről a sötétebb, kemény részt.
Sajnos, 3 napig állni hagytam a hűtőben, és ettől sok tönkrement. Elkezdett penészedni. Ebből itt még ki lehetett vágni a csúnya részt…. |
…de ezt itt már ki kellett dobni. |
A repedtet a repedésben vágd ketté, és utána a fél fügék éléről könnyen levághatod a hibás részt.
Nyáron a fél fügéket is felezd el, és vagdosd apró darabokra. Minél keményebb a füge, annál kisebb darabokra kell vágni, hogy főzéskor szétmenjen. A darabolt fügét mérd le (egy másik tálban, kilónként), és borítsd egy akkora fazékba, hogy még a cukor is beleférjen. Ez a darabolt füge itt 2,8 kg lett. A Dzsemfix Extra utasítása szerint 1 kg gyümölcshöz 0,5 kg cukrot kell adni, és egy tasak Dzsemfix zselésítő port. Ezt nem kell hajszálpontosan betartani, én a 2,8 kg gyümölcshöz 3 tasak Dzsemfixet tettem (és 1,4 kg cukrot). Jól keverd össze a fügét a cukorral és a dzsemfixszel, aztán nagy lángon tedd oda főni.
Az elején még nem kell kavarni a lekvárt, odakészítheted az üvegeket. Mosd ki őket, szájával lefelé tedd egy tiszta konyharuhára, hogy minden víz kicsöpögjön belőlük. Aztán állítsd őket egy edénybe (én egy magas oldalú tepsibe szoktam), önts az edénybe 3-4 cm vizet, és lassú tűzön melegítsd fel. (Erre azért van szükség, hogy az üveg is meleg legyen, mikor majd a forró lekvárt beleöntöd. Akkor nem csattan el az üveg.) Most már kevergetve főzd a lekvárt, míg fel nem forr. (Közben, ha átmelegedtek az üvegek, akkor elolthatod alattuk a gázt.) Ha nem voltak elég puhák a fügék, akkor 10 percig is főzheted, de ha jó puhák voltak, akkor elég csak 2 percig.
Oltsd el a gázt a lekvár alatt, és egy nagy merőkanállal tölts meg egy kiöntőkancsót lekvárral. Ebből fogod majd az üvegekbe tölteni.
Ez úgy megy, hogy sorban mindegyik üvegbe öntesz egy kevés lekvárt, aztán kezded elölről. Közben a kiürült kancsót mindig merd tele lekvárral!
Most tedd rá az üvegekre a kupakokat, de még nem kell teljes erővel rácsavarni. Edényfogóval vagy konyharuhával vidd át az üvegeket egyesével az asztalra vagy arra a helyre, ahol bebugyolálva hagyhatod egy napra. Amikor szállítod az üveget, jól szorítsd rá a tetejét!
Egy konyharzhára tedd az üvegeket. Ha mind ott van, fordítsd őket fejjel lefelé. Ettől egyrészt a felső részéből is kiirtódik a baktérium, másrészt meglátod, hogy jól rácsavartad-e a tetőt. A középső képen láthatod, hogy az egyik üveget nem mertem felfordítani. Úgy éreztem, hogy nem lehet jól rázárni a tetejét, és nem akartam, hogy a kutya elcsapja a hasát a konyharuháról felvakart fügelekvártól. 🙂 Kb. 5 perc múlva vissza lehet fordítani az üvegeket. Tégy a tetejükre papírt, hogy ne ragadjon rá a ruha, amivel betakarod őket.
Addig is, amíg elintézed a maradék lekvárt, takard be ruhával a meleg üvegeket! |
A maradék lekvárt kapard át a kiöntőkancsóba. Melegíts megint üvegeket, és csorgasd beléjük a lekvárt. (Rájöttem, hogy jól kimosott táplálékkiegészítős üvegekbe is tehetek el lekvárt, ezek jók lesznek ajándékba.)
Takard ki a lekvárokat, és tedd hozzá az újabb üvegeket. Utána takard vissza, és hagyd úgy egy napig, hogy ott hűljön ki. (Ez a száraz dunszt.) |
A fazékból is és a kiöntőkancsóból is alaposan kapard ki a lekvárt egy kis tálkába. Elég lesz egy vajas kenyérre! Jó étvágyat!
|
Tipp: A fügével nagyjából egyszerre érik a szeder is.
Ha teszel egy kevés összeturmixolt szedret is a fügéhez, akkor savanykásabb íze lesz. Én egyszer 1:6 arányban tettem szedret a fügéhez, egyszer pedig 1:9 arányban. (A szeder volt az 1 rész.) Itt a képen az utóbbit láthatod, még így is piros lett tőle a lekvár! | ||