Fokhagymás hús

Fokhagymás hús - Kész, ünnepi tányérban.

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg disznócomb
  • jó sok fokhagyma (egy egész fej)
  • Vegeta
  • olaj
Fokhagymás hús - Hozzávalók

Elkészítés:

Előző nap kell elkezdeni! (Vagy legalábbis aznap reggel.)

Ha mélyhűtőben van a hús, akkor időben vedd ki. Mondjuk előző nap reggel. Este megfőzöd, másnap reggelre kihűl az egybe-hús, délre megsülnek a szeletek.

Készíts oda egy nagy tálcát, arra tedd a vágódeszkát, amin majd dolgozol, hogy a húsból csorgó lé a tálcán maradjon. Langyos vízben alaposan mosd meg a húst, és tedd a vágódeszkára. Pucold meg a fokhagymát. Egy gerezdet vágj fel hosszában három- négyfelé. Hegyes késsel szúrj egy lyukat a húsba, a húsfelületre merőlegesen. Ebbe a résbe nyomj bele egy fokhagymaszeletet.

 Fokhagymás hús - Pucold meg a fokhagymagerezdeket! Fokhagymás hús - Egy hegyes késsel szúrj lyukat a húsba! Fokhagymás hús - Nyomd bele a hasított fokhagymagerezdet a lyukba!

Ezt a lyukat szúr – fokhagyma bele műveletet ismételd addig, míg sündisznószerű felületet kapsz. Fordítsd meg a húst, és a másik oldalába is dugdoss fokhagymákat. Az oldalait is  tüskézd! Ha kész, akkor sózd meg körben a húsfelületet.

Fokhagymás hús - Sok-sok fokhagymát szurkálj a húsba! Fokhagymás hús - A hús másik oldalát is nyomkodd tele fokhagymával! Fokhagymás hús - Sózd meg a hús minden oldalát!

A kuktába tégy kb. 2 dl olajat, tedd rá a besózott húst, és öntsd fel legalább fél liter vízzel. (Én elfelejtettem megsózni, ezért ki kellett vennem az olajra tett húst, és sózás után már a másik oldala került felülre. 🙂 ) Zárd le a kuktát, és sípolástól számítva 1 óráig főzd a húst.

Fokhagymás hús - Tedd a húst kuktába, olajra! Fokhagymás hús - Önts vizet a húsra! Fokhagymás hús - Sípolástól számítva 1 óráig főzd a húst!

Fokhagymás hús - Megfőtt a hús.Fokhagymás hús - Másnapra jól lehűlt.

Ha letelt az 1 óra, oltsd el a gázt, oldd ki a kukta zárját, és hagyd, hogy magától essen be a fedő (persze csak fél centit esik 🙂 ).

Másnap – vagy ha teljesen kihűlt – két kiszedőkanálszerű eszközzel óvatosan emeld ki egy nagy lapostányérra a húst. Egy villával ellentartva egy nagy késsel óvatosan szeleteld fel. (Ha nem főtt túl a hús, akkor nem kell óvatoskodni, de egyébként könnyen forgácsolódik.)

Fokhagymás hús - Két hosszú nyelű kiszedővel emeld ki a húst a kuktából! Fokhagymás hús - Két hosszú nyelű kiszedővel emeld ki a húst egy nagy lapostányérra! Fokhagymás hús - Egy villával megtámasztva egy nagy késsel szeleteld fel a húst!

Készíts magad mellé egy nagy teflonserpenyőt, önts bele annyi olajat, hogy jól belepje az edény alját. A levágott hússzeletet fektesd a tenyeredre, szórd meg Vegetával, és tedd a serpenyőbe; vegetás felével lefelé. A felső oldalát is hintsd meg Vegetával.

Fokhagymás hús - Az első szelet hús. Fokhagymás hús - Fektesd a tenyeredre a hússzeletet, és szórd meg Vegetával! Fokhagymás hús - A vegetás felével lefelé tedd a serpenyőbe a hússzeletet!

Fokhagymás hús - 1 cm vastag hússzeleteket vágj!Fokhagymás hús - A hússzeletek a serpenyőben!

Kb. 1 cm vastag szeletekre vágd fel a húst. Ügyesen rendezd a serpenyőbe, hogy sok szelet elférjen. (Ez a hús volt vagy 2 kg, és csak 3 edénybe fért bele.) Csak 1 rétegben rakd le a húst, mert egyébként sokat kell variálni, hogy mindegyik szelet mindkét oldala megpiruljon. Ha 1 serpenyőbe belefér az összes hús, akkor az összes lét öntsd rá, egyébként oszd el, hogy mindegyik serpenyőbe jusson. Ha a 60 perc alatt nem főtt meg teljesen a hús, akkor a teljes puhulásig fedő alatt süsd.

Fokhagymás hús - Merd rá a főzőlét a hússzeletekre! Fokhagymás hús - A hússzeletek a serpenyőben, szafttal leöntve, sütésre készen. Fokhagymás hús - Puhulásig fedő alatt süsd a hússzeleteket!

Ha puha a hús, akkor vedd le a fedőt, és süsd zsírjára (olajára 🙂 )  a húst.  Ennél a fázisnál végig légy ott, mert gyakran meg kell nézni, hogy pirul-e már az alja. Ha igen, akkor fordítsd meg az összes szeletet, hogy a másik oldaluk is piruljon. Az első képen épp megfordítottam a szeleteket, a második képen visszafordítottam –  a másik oldaluk is megsült. A 3. képen a második serpenyő készre sült hús van. (A harmadik serpenyőt nem fotóztam le, mert abban negyedóra alatt odaégett a hús. 🙁 Elfelejtettem olajat önteni alá. A főzőlé meg hamar elpárolgott.)

Fokhagymás hús - Ha egy kicsit már pirult az alsó oldaluk, akkor fordítsd meg a hússzeleteket! Fokhagymás hús - Megsült a másik oldaluk is! Fokhagymás hús - A másik serpenyőbven is zsírjára sült a hús!

Ezt a húst vendégségbe vittük, ezért megkértem a nászasszonyomat, hogy hadd fotózzam le ott nála a fokhagymás húst, mielőtt megesszük. Gyönyörű terítéke volt!

Fokhagymás hús - Kész, tányérban.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.