Fejes saláta répával
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Először a saláta levét készítsd el, hogy mire beleteszed a leveleket, már fel legyen oldódva a cukor.
Vedd elő a kiszemelt salátástálat, és önts bele 3 dl vizet. Adj hozzá 3 evőkanál ecetet és 3 evőkanál cukrot.
Pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a salátaléhez. Kevergesd egy darabig a lét, aztán hadd álljon.
Készíts a csaphoz egy gyümölcsmosó tálat, és tedd bele a salátát, torzsájával felfelé. Tépj le a torzsájáról egy szárat, emeld ki a levelet, és mosd meg mindkét oldalát. Tépkedd le a levél széléről a hibás (barna, fonnyadt) részeket. A salátafej felét hagyd meg, túl sok lenne az egész, és a saláta csak frissen jó .
A megmaradt fél salátafejet bugyoláld papírba, úgy tedd el a hűtőbe. Nájlonban hamar megrohad. |
Készíts ki egy vágódeszkát, rendezz rá 4-5 salátalevelet, és hosszában vágd ketté. Késsel nyúlj az alsó kupac alá, és emeld rá a felső kupacra. A dupla kupacot megint vágd ketté hosszában, aztán pedig szeleteld fel (kb. 3 cm-enként). A felszeletelt leveleket kapard a salátástálba, és jól forgasd bele a lébe. (Tedd oda a kezed, hogy ne essenek ki a salátadarabok.) | ||
Most jön a répa. Mosd meg, kapard le a héját. Mindkettőt harmadold fel, hogy beférjen a darálóba.
Az elektromos daráló nagy lyukú reszelőbetétjét használva daráld le a répát. Ha végeztél, szedd szét a gépet, és a darálóbetétből is kapard ki a répát.
Ha nincs elektromos darálód, akkor egy nagyságában hasonló lyukú kézi reszelőn reszeld le a répát! A négy oldalú reszelőn is van ilyen lyuk, meg a lapos sajtreszelő másik felén is. |
A reszelt répát borítsd a salátához, jól keverd össze, és kész.
Ezt a salátát is a fondüzéshez csináltam. 🙂 Jó étvágyat! |