Epres krémtúró muffinformában

Epres krémtúró muffinformában - Kész, tálon 9. Epres krémtúró muffinformában - Önts rá eperturmixot!

Hozzávalók:

 • 40 + 20 dkg eper
 • 25 dkg túró
 • 15 dkg porcukor
 • 1 kis poharas natúr joghurt (1-2 dl)
 • 1 csomag zselatin (10 g v. 2 púpos kk.)
 • 0,5 – 0,7 dl víz a zselatinhoz——————–
 • 10 dkg darált háztartási keksz
 • 6-7 dkg olvasztott vaj vagy margarin———————
 • 1 evőkanál porcukor
 • fél evőkanál citromlé
Epres krémtúró muffinformában - Kész, tányéron, eperöntettel.
Epres krémtúró muffinformában - Hozzávalók

Elkészítés:

Ezt az epres finomságot a nosalty.hu webszakácskönyvben találtam, epervelős tortácskák néven. Már megcsináltam néhányszor, de a keksz-talp csak egyszer állt össze rendesen. 🙁

Készíts oda a csaphoz egy tálat a mosott epernek, és egy kis tálkát a szemétnek. A mosogatónál szemenként mosd meg az epret folyó víz alatt (mehet a tálba), és szedd ki a csumáját (mehet a tálkába). Ha végeztél, öntsd le a vizet a mosott eprekről.

Epres krémtúró muffinformában - Mosd meg az epret! Epres krémtúró muffinformában - Szedd ki az eper csumáját! Epres krémtúró muffinformában - Öntsd ki a vizet a mosott eprek táljából!

Egy keverőtálba mérj le 25 dkg túrót, mérj hozzá 15 dkg porcukrot, és kaparj hozzá egy kis poharas natúr joghurtot.

Epres krémtúró muffinformában - Mérj ki 25 dkg túrót! Epres krémtúró muffinformában - Mérj hozzá 15 dkg porcukrot! Epres krémtúró muffinformában - Kaparj hozzá egy kis pohár natúrjoghurtot!

Epres krémtúró muffinformában - Mérj le 40 dkg epret!Mérj le 40 dkg epret – a maradékból majd öntet lesz a tetejére -, és szemenként darabold rá a túróra. A nygyobbakat nyolcfelé vágd, a kisebbeket elég negyedelni. Keverd össze az epret a túróval. Nem kell turmixolni, direkt jók a túróban az eperdarabok!

Epres krémtúró muffinformában - Darabold fel az epret! Epres krémtúró muffinformában - Eperdarabolás kész. Epres krémtúró muffinformában - Keverd bele az eperdarabokat a túróba!

Epres krémtúró muffinformában - Mérj ki 0,5 - 0,7 dl vizet!Mérj ki fél dl vizet (max. 0,7 dl legyen!) egy kis mérőkancsóban. (Ha nincs ilyen finom beosztású mércéd, akkor saccra.) Öntsd a vizet egy kis edénybe, tégy hozzá 2 púpos teáskanál étkezési zselatinport, és jól keverd el. A gázon melegítsd meg egy kicsit (közben folyton keverd), de nem kell forralni (kb. 2 perc)! Csak hogy jól feloldódjon a zselatin. Öntsd a zselatint az epres túróhoz, és jól keverd el.

Epres krémtúró muffinformában - Adj a vízhez 2 teáskanál zselatinport! Epres krémtúró muffinformában - Melegítsd meg a vízben oldott zselatint! Epres krémtúró muffinformában - Öntsd a zselatint az epres túróhoz!

Most kellene fóliát tenni a muffinformába; csakhogy épp most elfogyott a folpackom. 🙁 Így aztán egy nagy nájlonzacskót felvágtam úgy, hogy egy széles nájlonlapot kapjak. Tehát az egyik hosszanti oldala mentén, aztán meg az alján.  Igaz ugyan, hogy a fólia betakarná az egész muffinformát, de figyelembe kell venni, hogy be kell gyömöszölni a lyukakba, ezért 2 darab fóliával lehet csak lefedni az egész sütőformát. (Én 2 db nájlont vágtam fel.) Egy-egy fólia hossza legyen kétszer annyi, mint a tepsi szélessége. Először 6 lyukra tégy fóliát, a felső szélén csak vagy 5 cm-t hagyj rá, ott fogd le, és felülről lefele haladva gyömöszöld be a lyukakba a fóliát. Így egyre rövidebb lesz alul a fólia, a 3 sor lyuk megeszik kb. 20 cm-t a fólia hosszából.

Epres krémtúró muffinformában - Először az egyik hosszanti oldala mentén vágd fel a nájlonzacskót! Epres krémtúró muffinformában - Utána alul vágd fel a nájlonzacskót! Epres krémtúró muffinformában - Nyomkodd be a fóliát a muffinformákba!

Töltsd meg a 6 fóliás muffinformát epres túróval. Először mindegyik lyukba csak egy kanállal tégy. (Majd ha mind a 12 formában van 1 kanállal, akkor adagolsz még egy kört.) Ha megtöltötted az első fólia 6 gödröcskéjét, akkor vágd le körben a fóliáról a felesleges részeket.

Epres krémtúró muffinformában - Tégy egy-egy kanál epres túrót az első 6 muffinformába! Epres krémtúró muffinformában - Vágd le körben a felesleges fóliát! Epres krémtúró muffinformában - Az első fólia körbevágva.

Ugyanezt csináld meg a másik 6 muffinformával is: fektesd rá a fóliát, nyomkodd be, merj egy-egy kanál epres túrót a 6 lyukba, vágd körül a fóliát.

Epres krémtúró muffinformában - A második 6 lyukra is tégy fóliát, és nyomkodd be! Epres krémtúró muffinformában - A második 6 formába is merj egy-egy kanál epres túrót! Epres krémtúró muffinformában - Vágd körbe a második fóliát is!

Most már az összes túrót adagold a 12 formába, jut még egy kanállal mindegyikbe. A maradékot azokba tedd, amelyekben kevesebb van. Utána be kell tenni a tepsit a hűtőbe, hogy a zselatin megdermedjen. Készíts helyet a tepsinek a hűtőben; és ha van hideg jégakkud, tégy alá egy sort, hogy jobban hűljön a túró. Tedd be a tepsit a hűtőbe. (Úgy tapasztaltam, hogy az alsó polc a leghidegebb; én oda tettem.) Hadd álljon ott kb. 1 órát.

Epres krémtúró muffinformában - Most már az összes túrót adagold a 12 lyukba! Epres krémtúró muffinformában - Tégy a hűtőbe jégakkut a tepsi alá! Epres krémtúró muffinformában - A muffinforma a hűtőben.

Mérj ki 10 dkg háztartási kekszet, és daráld le. Mérj le 7 dkg vajat vagy margarint.

Epres krémtúró muffinformában - Mérj ki 10 dkg kekszet! Epres krémtúró muffinformában - Daráld le a 10 dkg kekszet! Epres krémtúró muffinformában - Mérj le 7 dkg vajat!

Olvaszd meg a Rámát, és öntsd rá a darált kekszre. Jól keverd el vele. Hogy jobban egybeálljon, tedd a vajas kekszet is a hűtőbe vagy egy félórára. (Mehet a tepsi alá, ha a polc magassága engedi.)

Epres krémtúró muffinformában - Olvaszd meg a vajat! Epres krémtúró muffinformában - Öntsd az olvasztott vajat a kekszre! Epres krémtúró muffinformában - Tedd a vajas kekszet is a hűtőbe!

Ha a muffinformás túrók 1 órája és a keksz fél órája is letelt, akkor vedd ki őket a hűtőből, és tégy mindegyik formába egy kanál kekszet. Vagy rögtön, vagy az adagolás végén az ujjaiddal lapogasd meg a kekszhalmokat, hogy álljanak össze, és jól kötődjenek a túróhoz; ez a kekszmassza lesz majd a tortácskák talpa. Tedd be megint a hűtőbe a tepsit 1 órára!

Epres krémtúró muffinformában - Kanalazz mindegyik formába egy adag kekszet! Epres krémtúró muffinformában - Az ujjaddal nyomkodd-lapítsd rá a kekszet a túróra! Epres krémtúró muffinformában - Készen van a 12 keksz-talp.

A maradék epret tedd egy mélyebb edénybe, amiben turmixolhatsz; szórj bele egy evőkanál porcukrot. Egy fél citromnak facsard ki a levét, és a lé felét öntsd a cukros eperhez.

Epres krémtúró muffinformában - Szórj az eperre egy evőkanál porcukrot! Epres krémtúró muffinformában - Egy fél citromnak csavard ki a levét! Epres krémtúró muffinformában - A citromlé felét öntsd az eperhez!

Epres krémtúró muffinformában - Keverd össze az epret a cukorral és a citromlével! Epres krémtúró muffinformában - Turmixold össze az epret! Keverd össze  az epret, és a kanállal nyomkodd össze. Utána turmixold szép simára.

Ha letelt a hűtési 1 óra – persze tovább is hagyhatod a hűtőben -, akkor vedd ki a muffinformát, és tégy rá egy akkora vágódeszkát vagy tálcát, ami befedi a tepsit. Fogd össze szorosan a tepsit és a deszkát, és fordítsd fel, hogy a deszka kerüljön alulra.

Epres krémtúró muffinformában - Vedd ki a muffinformát a hűtőből! Epres krémtúró muffinformában - Boríts egy vágódeszkát a tepsire! Epres krémtúró muffinformában - Fordítsd rá a muffinformát a vágódeszkára!

A muffinforma-tepsit könnyen le lehet emelni, a fóliának köszönhetően. Készíts oda egy süteményestálat a tortácskáknak. Mielőtt a tálra rendezhetnéd őket, még óvatosan húzd le a fóliát a – már megkeményedett – túrópogácsákról.

Epres krémtúró muffinformában - Emeld le a tepsit a tortácskákról! Epres krémtúró muffinformában - Készíts oda egy süteményestálat a túrótortácskáknak! Epres krémtúró muffinformában - Szedd le a fóliát a tortácskákról!

Egyesével lapátold át őket az odakészített süteményestálra – valami konyhai lapátfélével (sajtvágó kés, tortalapát, palacsintaforgató fa- vagy műanyaglapát, széles pengéjű kés stb). Fogyasztásig húzz rá egy nájlonzacskót, és tedd vissza a hűtőbe.

Epres krémtúró muffinformában - Nyúlj alá lapáttal! Epres krémtúró muffinformában - A lapátról csúsztasd a szép tálra! Epres krémtúró muffinformában - Erre a tálra csak 9 tortácska fért el.

Epres krémtúró muffinformában - Sok kekszmorzsalék maradt.Már többször csináltam ilyen tortácskákat, de eddig csak egyszer állt össze rendesen a keksz-talp. Azt tapasztaltam, hogy a hőmérséklettől függ. Először ugyanis a szobahőmérsékletű kekszdarálékot kanalaztam a kellően megdermedt túróformákra – így nem lett jó. Aztán 6 dkg helyett 7 dkg Rámát kevertem a kekszbe, és mielőtt rátettem volna a túróra, a hűtőbe tettem, hogy a megkeményedő margarin kösse meg a kekszet. Így szépen egyben maradt a keksz-talp. Legközelebb megint így csináltam, de lehet, hogy túl sokáig állt a hűtőben a keksz, mert a végeredmény megint kekszmorzsa lett keksz-talp helyett.
Az is lehet, hogy először nem kell 1 órát hűteni az epres túrót, mert túlságosan megkeményedik, és mikor rákanalazom a kekszet, az már nem tud kötődni a túl kemény túróhoz.
Mindegy, a kekesz-morzsa is finom, ha keverem az eperturmixszal. De el is hagyható az egész kekszezés. Ki fogom próbálom úgy is.
Majd megkérdezem a recept-tulajt, hogy mi a véleménye.
Kíváncsian várom, hogy nektek sikerül-e a keksz-talp. 🙂

Epres krémtúró muffinformában - Tégy egyet kistányérra, és öntsd le eperturmixszal!

Az eperturmixot csak közvetlenül az evés előtt öntsd rá!
Oszd be, hogy mind a 12 tortácskára jusson!

Jó étvágyat!

Epres krémtúró muffinformában - Kész, eperturmixszal leöntve.

7 hozzászólás

 • Andrea

  Egy tojássárgája szerintem mindenkèppen segítene a kekszlap összeállásában 😉

 • Irháziné Majoros Katalin

  Kedves Mariann!
  Már én is készítettem hasonló süteményt(igaz az ananászos volt)és a keksz alapnak a kókuszos keksztekercs tésztáját használtam.Ez simán nyújtható és a megfelelő méretű pogácsa szaggatóval ki lehet vágni a köröket.Ez az epres krém nagyon finom lehet ,kár hogy nem előbb találtam az oldaladra amíg még volt friss eper.
  Üdv:Kati

 • Én megcsináltam, és szuper lett! köszönjük szépen!!!

 • Szia Ági!

  Tényleg finom, napokig eláll a hűtőben, és ha erre téved valaki, meg lehet kínálni vele.
  Én is gondoltam rá, hogy biztos más gyümölccsel is működik. Ki is próbálom málnával! 🙂

  Köszönöm, hogy ilyen hűséges olvasóm és lelkesítőm vagy! 🙂
  Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Ez egy igazi csábító, incsi-fincsi édesség! Külön figyelmet érdemel az indító fotó a hozzávalókkal! Ötletes és nekem nagyon tetszik.
  Ha végetér a foci EB, én is megpróbálkozom az elkészítésével, addigra már eper nem lesz, de málna igen.
  Köszönet a szép fotókért és a sok munkáért, de megéri:-)))
  Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.