Epres krémtúró muffinformában
Hozzávalók:
|
||
Elkészítés:
Ezt az epres finomságot a nosalty.hu webszakácskönyvben találtam, epervelős tortácskák néven. Már megcsináltam néhányszor, de a keksz-talp csak egyszer állt össze rendesen. 🙁
Készíts oda a csaphoz egy tálat a mosott epernek, és egy kis tálkát a szemétnek. A mosogatónál szemenként mosd meg az epret folyó víz alatt (mehet a tálba), és szedd ki a csumáját (mehet a tálkába). Ha végeztél, öntsd le a vizet a mosott eprekről.
Egy keverőtálba mérj le 25 dkg túrót, mérj hozzá 15 dkg porcukrot, és kaparj hozzá egy kis poharas natúr joghurtot.
Mérj le 40 dkg epret – a maradékból majd öntet lesz a tetejére -, és szemenként darabold rá a túróra. A nygyobbakat nyolcfelé vágd, a kisebbeket elég negyedelni. Keverd össze az epret a túróval. Nem kell turmixolni, direkt jók a túróban az eperdarabok!
Mérj ki fél dl vizet (max. 0,7 dl legyen!) egy kis mérőkancsóban. (Ha nincs ilyen finom beosztású mércéd, akkor saccra.) Öntsd a vizet egy kis edénybe, tégy hozzá 2 púpos teáskanál étkezési zselatinport, és jól keverd el. A gázon melegítsd meg egy kicsit (közben folyton keverd), de nem kell forralni (kb. 2 perc)! Csak hogy jól feloldódjon a zselatin. Öntsd a zselatint az epres túróhoz, és jól keverd el.
Most kellene fóliát tenni a muffinformába; csakhogy épp most elfogyott a folpackom. 🙁 Így aztán egy nagy nájlonzacskót felvágtam úgy, hogy egy széles nájlonlapot kapjak. Tehát az egyik hosszanti oldala mentén, aztán meg az alján. Igaz ugyan, hogy a fólia betakarná az egész muffinformát, de figyelembe kell venni, hogy be kell gyömöszölni a lyukakba, ezért 2 darab fóliával lehet csak lefedni az egész sütőformát. (Én 2 db nájlont vágtam fel.) Egy-egy fólia hossza legyen kétszer annyi, mint a tepsi szélessége. Először 6 lyukra tégy fóliát, a felső szélén csak vagy 5 cm-t hagyj rá, ott fogd le, és felülről lefele haladva gyömöszöld be a lyukakba a fóliát. Így egyre rövidebb lesz alul a fólia, a 3 sor lyuk megeszik kb. 20 cm-t a fólia hosszából.
Töltsd meg a 6 fóliás muffinformát epres túróval. Először mindegyik lyukba csak egy kanállal tégy. (Majd ha mind a 12 formában van 1 kanállal, akkor adagolsz még egy kört.) Ha megtöltötted az első fólia 6 gödröcskéjét, akkor vágd le körben a fóliáról a felesleges részeket.
Ugyanezt csináld meg a másik 6 muffinformával is: fektesd rá a fóliát, nyomkodd be, merj egy-egy kanál epres túrót a 6 lyukba, vágd körül a fóliát.
Most már az összes túrót adagold a 12 formába, jut még egy kanállal mindegyikbe. A maradékot azokba tedd, amelyekben kevesebb van. Utána be kell tenni a tepsit a hűtőbe, hogy a zselatin megdermedjen. Készíts helyet a tepsinek a hűtőben; és ha van hideg jégakkud, tégy alá egy sort, hogy jobban hűljön a túró. Tedd be a tepsit a hűtőbe. (Úgy tapasztaltam, hogy az alsó polc a leghidegebb; én oda tettem.) Hadd álljon ott kb. 1 órát.
Mérj ki 10 dkg háztartási kekszet, és daráld le. Mérj le 7 dkg vajat vagy margarint.
Olvaszd meg a Rámát, és öntsd rá a darált kekszre. Jól keverd el vele. Hogy jobban egybeálljon, tedd a vajas kekszet is a hűtőbe vagy egy félórára. (Mehet a tepsi alá, ha a polc magassága engedi.)
Ha a muffinformás túrók 1 órája és a keksz fél órája is letelt, akkor vedd ki őket a hűtőből, és tégy mindegyik formába egy kanál kekszet. Vagy rögtön, vagy az adagolás végén az ujjaiddal lapogasd meg a kekszhalmokat, hogy álljanak össze, és jól kötődjenek a túróhoz; ez a kekszmassza lesz majd a tortácskák talpa. Tedd be megint a hűtőbe a tepsit 1 órára!
A maradék epret tedd egy mélyebb edénybe, amiben turmixolhatsz; szórj bele egy evőkanál porcukrot. Egy fél citromnak facsard ki a levét, és a lé felét öntsd a cukros eperhez.
Keverd össze az epret, és a kanállal nyomkodd össze. Utána turmixold szép simára. |
Ha letelt a hűtési 1 óra – persze tovább is hagyhatod a hűtőben -, akkor vedd ki a muffinformát, és tégy rá egy akkora vágódeszkát vagy tálcát, ami befedi a tepsit. Fogd össze szorosan a tepsit és a deszkát, és fordítsd fel, hogy a deszka kerüljön alulra.
A muffinforma-tepsit könnyen le lehet emelni, a fóliának köszönhetően. Készíts oda egy süteményestálat a tortácskáknak. Mielőtt a tálra rendezhetnéd őket, még óvatosan húzd le a fóliát a – már megkeményedett – túrópogácsákról.
Egyesével lapátold át őket az odakészített süteményestálra – valami konyhai lapátfélével (sajtvágó kés, tortalapát, palacsintaforgató fa- vagy műanyaglapát, széles pengéjű kés stb). Fogyasztásig húzz rá egy nájlonzacskót, és tedd vissza a hűtőbe.
Már többször csináltam ilyen tortácskákat, de eddig csak egyszer állt össze rendesen a keksz-talp. Azt tapasztaltam, hogy a hőmérséklettől függ. Először ugyanis a szobahőmérsékletű kekszdarálékot kanalaztam a kellően megdermedt túróformákra – így nem lett jó. Aztán 6 dkg helyett 7 dkg Rámát kevertem a kekszbe, és mielőtt rátettem volna a túróra, a hűtőbe tettem, hogy a megkeményedő margarin kösse meg a kekszet. Így szépen egyben maradt a keksz-talp. Legközelebb megint így csináltam, de lehet, hogy túl sokáig állt a hűtőben a keksz, mert a végeredmény megint kekszmorzsa lett keksz-talp helyett.
Az is lehet, hogy először nem kell 1 órát hűteni az epres túrót, mert túlságosan megkeményedik, és mikor rákanalazom a kekszet, az már nem tud kötődni a túl kemény túróhoz.
Mindegy, a kekesz-morzsa is finom, ha keverem az eperturmixszal. De el is hagyható az egész kekszezés. Ki fogom próbálom úgy is.
Majd megkérdezem a recept-tulajt, hogy mi a véleménye.
Kíváncsian várom, hogy nektek sikerül-e a keksz-talp. 🙂
Az eperturmixot csak közvetlenül az evés előtt öntsd rá! Jó étvágyat! |
|