Diótorta

Diótorta - Kész, hab-87

Hozzávalók:

A tortalaphoz:

 • 5 tojás
 • 25 dkg darált dió
 • 15 dkg porcukor
 • 1 csipet só
 • 1 kávéskanál sütőpor

A krémhez:

 • 20 dkg darált dió
 • 1 evőkanál liszt
 • 2,5 dl tej
 • 10 dkg cukor
 • 1 cs. vaníliacukor
 • 1 citrom reszelt héja
 • 10 dkg Ráma

Tetejére:

 • 5 dkg darált dió
 • tejszínhab a díszítéshez
Diótorta - Hozzávalók

Elkészítés:

Ezt a receptet a nosalty honlapon találtam, mikor diótorta recepteket kerestem. Ez nyerte meg leginkább a tetszésemet. Már többször megcsináltam, csak a sütési időt és hőfokot növeltem egy kicsit.

Röviden:

 1. Lemérek 10 dkg Rámát (hadd melegedjen, amíg a krémre kerül a sor).
 2. Előkészítem a tortaformát, hogy ne akkor kelljen vacakolni vele, mikor már kemény a hab.
 3. Ledarálok 25 dkg diót, beleszórok 1 kk sütőport és 1 csipet sót.
 4. Az 5 tojásnak külön választom a fehérjét és a sárgáját.
 5. Lemérek 15 dkg porcukrot.
 6. A cukor felét elkeverem a tojássárgájával .
 7. A tojásfehérjét kemény habbá verem a cukor másik felével.
 8. A cukros tojássárgáját, majd a darált diót beleforgatom a fehérje-habba.
 9. A masszát a tortaformába öntöm, elegyengetem, és 180 fokon 45 percig sütöm.
 10. A tortát kihűtöm.
 11. Ledarálok 20 dkg dióbelet, hozzáadok 1 púpos evőkanál lisztet.
 12. A tejet a cukorral, vaníliacukorral és a citromhéjjal felmelegítem, belekeverem a lisztes diót, és egyet forralok rajta, aztán hagyom kihűlni.
 13. A Rámát habosra keverem, összedolgozom a kihűlt tejes-dióval.
 14. A tortát lapjában kettévágom; előbb az alsó lapot, aztán a torta tetejét és oldalát megkenem a krémmel.
 15. ledarálok 5 dkg diót, és megszórom vele a torta tetejét és oldalát.
 16. A habbal csak közvetlenül az ünnepi pillanat előtt díszítem.

Diótorta - Mérd ki a krémhez a 10 dkg Rámát!Diótorta - Tedd a 10 dkg Rámát egy tálba; ebben készül majd a krém.

Mérd ki a 10 dkg Rámát, és tedd abba a tálba, amiben majd a diós krémet kevered ki.

Vedd elő a tortaformát, és igazítsd bele az alját. Lassan csatold be a forma oldalát; közben úgy igazgasd a körlapot, hogy az egész kerülete az oldalpánt alján levő vájatba kerüljön. Fordítsd fel a tortaformát, és ellenőrizd, hogy a helyén van-e a forma alja; vagyis vízszintes-e a lap. Ha ferde, akkor valahol nincs a helyén. Ilyenkor lazíts az oldalpánton, és illeszd a résbe a forma alját.

Diótorta - Illeszd be a tortasütő formába az alját! Diótorta - Csatold be a tortaforma oldalpántját! Diótorta - Ellenőrizd, hogy a helyére pattant-e a tortaforma alja!

Vajazd ki a forma alját (az oldalát ne!), hints rá egy kevés lisztet, és a tortaforma ütögetésével, enyhe döntögetésével egyenletesen oszlasd el a lisztet a forma alján.

Diótorta - Vajazd ki a tortaforma alját! Diótorta - Szórj egy kevés lisztet a tortaforma aljára! Diótorta - Egyenletesen oszlasd el a lisztet a tortaforma alján!

Diótorta - Asütőpapírcsík elejét csíptesd oda a forma oldalához! Diótorta - Csíptesd össze a sütőpapír két végét!

Göngyölj ki egy sütőpapírcsíkot a tortaforma oldala mentén. (Az epres piskótatorta leírásának elején megtalálod, hogy hogyan érdemes ilyen csíkokat vágnod.) A papírcsík elejét egy ruhacsipesszel csippentsd oda a tortaforma oldalához, hogy ne dűljön el, vagy ne pöndörödjön vissza. A végén fogd hozzá a papírcsík végét is.

Diótorta - Mérj ki 25 dkg diót! Diótorta - Daráld le a 25 dkg diót! Mérj ki 25 dkg dióbelet, és daráld le.
Diótorta - Szórj a darált dióba 1 kávéskanál sütőport! Diótorta - Tégy egy csipet sót a darált dióba! Szórj a darált dióba 1 kávéskanál sütőport és 1 csipet sót.

Diótorta - A tojás-kettéválasztó munkahely.A tojások fehérjének és sárgájának kettéválasztásához készíts oda 3 edényt: egy közepes tálat a sárgájának, egy nagy tálat vagy fazekat a fehérjének (ebben állítod majd össze a torta masszáját), és egy kis tálkát az épp soron lévő tojás fehérjének lecsorgatásához.
Üss fel egy tojást a kis tálka fölött, és a két fél tojáshéj között ide-oda öntögetve hagyd lecsorogni a fehérjét a kis tálkába, a sárgája pedig maradjon az egyik tojáshéjban. Onnan öntsd a sárgája-gyűjtő tálba (megszagolás és rendben találtatás után). A kis tálkából öntsd a tojásfehérjét a fehérje-gyűjtő nagy tálba.

Diótorta - A felütött tojás fehérjét csorgasd a tálkába. Diótorta - A sárgáját pottyantsd a többihez, a kisebb tálba. Diótorta - A kis tálkába lecsorgatott fehérjét öntsd a fehérje-gyűjtő nagy tálba!

Gyújtsd be a sütőt, állítsd 180 fok melegre.
Mérj ki 15 dkg porcukrot, saccra a felét borítsd a tojássárgájákhoz, és jól keverd el.

Diótorta - Mérj ki 15 dkg porcukrot! Diótorta - A cukor felét borítsd a tojássárgájához! Diótorta - Keverd simára a sárgáját a porcukorral!

Habverővel verd fel kemény habbá a tojásfehérjét, miközben apránként szórd bele a porcukor megmaradt felét. Kb. 3 percig kell verni, akkor lesz jó kemény a hab.

Diótorta - Habverővel verd fel kemény habbá a tojásfehérjét! Diótorta - Apránként szórd a porcukor másik feléát a tojásfehérje-habba! Diótorta - Kb. 3 percig verd a habot!

Diótorta - Akkor jó a hab, ha felfordítva se esik ki az edényből.Diótorta - Vékony sugárban csorgasd bele a sárgáját a fehérje-habba!

Akkor jó a hab, ha az edényt felfordítva sem esik ki belőle. Ekkor bal kézzel vékony sugárban csorgasd bele a habba a cukros tojássárgáját, jobb kézzel (illetve a jobb kézben tartott kanállal) pedig óvatosan forgasd bele a sárgáját a habba.
Utána a dióbelet is szórd apránként a habba, és óvatosan forgasd bele. Alulra is kerüljön dió, legyen egyenletes a massza! Most már lehet sütni.

Diótorta - Kis adagokban forgasd bele a diót is a habba! Diótorta - Óvatosan keverd bele a habba a diót! Diótorta - Készen van a tortamassza!

Kapard a masszát az előkészített tortaformába. Először oda tegyél a tésztából, ahol a sütőpapír végetér, hogy így támaszd ki a papírfalat. Az edény két oldaláról szorgalmasan kapard a masszát középre, onnan pedig a formába. A végén az ujjaddal szedd ki a maradékot, az ujjadról pedig húzd le a tésztát a sütőpapír élén.

Diótorta - Kapard a masszát a tortaformába! Diótorta - Szépen kapard ki a tortamasszás edényt! Diótorta - Az ujjaddal szedd ki a maradék masszát!

Egy kanál hátával egyengesd el a tésztát, aztán tedd be az előmelegített sütőbe. 180 fokon 45 percig süsd. (Később kapcsoltam, hogy le kéne fotózni az órát. 🙂 )

Diótorta - Egyengesd el a masszát a tortaformában! Diótorta - Tedd be a tortaformát a meleg sütőbe! Diótorta - 45 percig süsd!

Amíg sül a torta, készítsd elő a krémhez szükséges dolgokat. Mérd ki és daráld le a 20 dkg diót, és mérj ki 10 dkg cukrot.

Diótorta - Mérd ki a 20 dkg dióbelet a krémhez! Diótorta - Daráld le a dióbelet! Diótorta - Mérj ki 10 dkg cukrot a krémhez!

Diótorta - Készítsd oda a krém hozzávalóit!Diótorta - Tégy a darált dióba 1 púpos evőkanál lisztet!

Készítsd még oda a 2,5 dl tejet, a lisztet, a citromot, a sajtreszelőt és a vaníliacukrot is. Szórj a darált dióhoz egy púpos evőkanál lisztet, és keverd el.
Öntsd a tejet egy kb. 2 literes lábosba – ebbe jön majd később a dió is, legyen neki hely! -, borítsd hozzá a cukrot, szórj bele egy tasak vaníliacukrot (3 kiskanál), és reszeld bele a citrom héját.

Diótorta - Öntsd a tejet egy kb. 2 literes lábosba! Diótorta - Borítsd a cukrot a tejhez! Diótorta - Szórj a cukros tejbe egy tasak vaníliacukrot! Diótorta - Reszeld a tejbe a citrom héját!

Tedd oda a gázra főni a tejet; közben kavargasd. Ha már majdnem forr (1-2 buborék megjelenik a felszínén), akkor borítsd hozzá a diót. Állandó kevergetés közben felforrástól 3 percig főzd a krémet. Tedd hűvösre – na nem életfogytiglan, csak míg teljesen ki nem hűl. 🙂

Diótorta - Főzd fel a cukros tejet! Diótorta - Borítsd a diót a forró tejbe! Diótorta - Főzd a diókrémet 3 percig!

40 perc sülés után nézd meg, hogy áll a torta. Szúrj a közepébe egy hústűt, és ha kihúzás után nem ragacsos, akkor jó.

Diótorta - Megsült.Diótorta - Húzd le a torta oldaláról a sütőpapírt!

Készíts az asztalra egy edényalátétet, és kb. 45 perc sülés után vedd ki rá a tortát. Csatold ki a forma oldalpántját, és emeld le a tortáról. Óvatosan húzd le a sütőpapírt a torta oldaláról. Utána egy késsel lekaparhatod a papírról a finom morzsalékot. Hagyd kihűlni a tortát, csak utána vágd ketté.

Diótorta - Tedd át a tortát a sütőlemezzel együtt a tortatartóra!Diótorta - Lapjában vágd ketté a tortát!

Ha kihűlt, akkor fogd meg a sütőlemezzel együtt, és tedd a szép tortatartóra. Egy hosszú pengéjű késsel szúrj bele a torta oldalába félmagasságban, és a kést vízszintesen tartva, jól benyomva, hogy elérjen a torta közepéig, vízszintes fűrészelő késvezetéssel vágd két lapra a tortát.
Utána le kéne szedni a felső lapot. Mivel a vékony tortalap nyeklik-nyaklik, az összes tortalap-mozgatást úgy kell végrehajtani, hogy két szilárd felület közé szorítva hozzuk-visszük-forgatjuk. Tehát tégy egy vágódeszkát vagy tálca-alját a tortára, és a vágódeszka és a sütőlemez közé szorított, már kettévágott tortát fordítsd fel, így a vágódeszkára kerül a torta teteje. Most vedd le róla – a sütőlappal együtt – a felső réteget, vagyis a torta alját, és tedd a tortatartóra.

Diótorta - A kettévágás után a még egyben hagyott torta tetejére helyezz egy nagy falapot vagy tálcát! Diótorta - Fordítsd rá a tortát a falapra! Diótorta - A sütőlaphoz tapadt felét emeld le és fordítsd vissza!

Diótorta - A hosszú késsel válaszd el a torta alját a sütőlaptól!Jobb, ha nem hagyod a tortát a sütőlapon, mert nagyon csúszkál. De mást kell csinálni akkor, ha nem szállítod majd a tortát, és akkor, ha szállítod.
Ha nem szállítod, akkor úgy kell variálni, hogy a sütőlemezről leválasztott alsó tortalap visszakerüljön ide, a szép tortatartóra.
Ha meg szállítod, akkor egy papír tortaalátétre vagy egy lapostányérra kerüljön át, amivel együtt aztán bedobozolhatod a tortát. De ha van fedeles tortaszállító műanyag dobozod, akkor teheted egyből annak a lapjára.
Mivel én utaztattam a tortát az ország másik felébe, azt fotóztam le, ahogy a papír tortaalátétre ügyeskedtem az alsó tortalapot.
Emeld le a tortát a sütőlappal együtt a tortatartóról, és a felszabadult tortatartót fordítsd rá a torta tetejére. – A két merev felület közé szorított tortát fordítsd fejjel lefelé, így a sütőlap kerül felülre. – Vedd le a már elválasztott sütőlemezt a tortáról.

Diótorta - Tedd a felfordított tortatartót a sütőlapon nyugvó tortára! Diótorta - Fordítsd fejjel lefelé a két sima lap között tartott tortát! Diótorta - Vedd le a már elválasztott sütőlemezt a tortáról!

Borítsd rá a papírtányért a tortára, és megint fordítsd fel a két sík felület közé szorított tortát. Vedd le a tortatartót a tortáról, és állítsd a talpára. Fogd meg a papírtartón ülő tortát – még jobb, ha ráhúzod egy vágódeszkára – és tedd rá (vagy a deszkáról csúsztasd rá) a tortatartóra.

Diótorta - Tedd a papírtányért - belsejével a torta felé - a tortára! Diótorta - A két felület közé fogva fordítsd fel a tortát! Diótorta - Tedd a tortát a papírtányérral együtt a tortatartóra!

Diótorta - Keverd simára a vajat! Keverd simára a vajat!
Aprádonként keverd bele a vajba a kihűlt diókrémet. Jól dolgozd el, hogy ne legyenek benne pucér vajdarabkák.

Diótorta - A krém kellékei: vaj és dió. Diótorta - Aprádonként keverd bele a vajba a diót! Diótorta - Készen van a vajas diókrém.

Fakanállal felezd meg a krémet, de az egyik rész legyen egy kicsit nagyobb. Ezt a nagyobbik adagot egyenletesen kend rá az alsó tortalapra egy széles pengéjű kenőkéssel. Most lehetőséged van rá, hogy szépen kitömd az esetleges egyenetlen vágás miatti gödröket a torta felületén.

Diótorta - Egy széles pengéjű kenőkéssel kend be az alsó tortalapot diókrémmel! Diótorta - Az alsó lap már majdnem bekenve. Diótorta - Az alsó lap krémmel bekenve.

Most fogd a deszkán lévő felső tortalapot, és fával együtt vidd a megkent alsó tortalap mellé, tartsd kb. 10 centivel magasabban a megkent tortalapnál. A jobb tenyeredet tedd a felső tortalapra, és a deszka-torta-tenyér szendvicset óvatosan borítsd rá a megkent tortalapra. Ha már a tenyered van alul, akkor leveheted a fát a tortáról. Mielőtt kihúznád a tenyeredet, először illeszd a felső tortalap szélét az alsó tortalap széléhez. Óvatosan húzd ki a tenyeredet, és közben irányítsd jó helyre a felső tortalapot.

Diótorta - Vidd a felső tortalapot (deszkával együtt) a bekent tortalap mellé! Diótorta - Illeszd a felső tortalap szélét az alsó tortalap széléhez! Diótorta - Helyén van a felső tortalap.

A maradék krém kb. felét vékonyan kend a torta tetejére, a többivel pedig vakold be az oldalát. Ezt én úgy szoktam, hogy veszek egy adag krémet a késre, ezt lehúzom a késről a torta szélén, utána pedig a torta széléről lógó krémet szétterítem a torta oldalán.

Diótorta - Vékonyan kend be krémmel a torta tetejét! Diótorta - Oldala vakolás 1: a késről húzd le a krémet a torta oldalán! Diótorta - Oldala vakolás 2: Az előbb felhordott krémet kend szét a torta oldalán!

Diótorta - Kész van, már csak meg kell szórni dióval.Készen is van, már csak meg kell szórni darált dióval, és díszíteni tejszínhabbal.
Jöhet az utolsó diódarálás. Le se kell mérni, egy marékkal darálj le, és szórd meg vele a torta tetejét és az oldalát. Ez utóbbi a (torta)falra hányt dió. 🙂 Úgy szoktam csinálni, hogy jobb kézzel a torta oldalára hajintom a diót – vízszintesen -, miközben a bal kezemet a szórás alá tartom, hogy abba potyogjon, ami nem ragad a torta falára.

Diótorta - Darálj még le egy marék diót! Diótorta - Szórd meg darált dióval a torta tetejét! Diótorta - (Torta)falra hányt dió :)

Diótorta - Kész, szállítás előtt.

A kész tortát aztán a papírtányérral együtt a fedeles tortatartóba tettem, és megutaztattuk.
Anyukám örült a meglepetésnek. 🙂
Mindenkinek nagyon ízlett!

Jó étvágyat!

Diótorta - Kész, egy szelet tejszínhabbal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.