Diós tészta
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Egy kb. 4 literes fazékban tégy oda főni kb. 2,5 l vizet. Tégy a vízbe 2 fakanál sót és pár csepp olajat (utóbbit azért, hogy ne ragadjanak össze a tészták).
Amíg a víz felforr, mérd ki a diót, és daráld le. Utána szedd szét a gépet, és piszkáld ki a beragadt dióbelet a darálóbetétből.
Közben biztos felforrt a víz! Csúsztasd bele a csomagból a széles metéltet, és nyomkodd a vízbe a kiálló tésztákat. 10 percig főzd.
Amíg fő a tészta, mérd ki a porcukrot, és szórd a darált dióra, a tálba. Ha a dióval azonos mennyiségű porcukrot teszel hozzá, akkor jó édes lesz. Ha nem szeretitek olyan nagyon édesen, akkor kevesebb cukrot tegyél hozzá. Keverd össze a diót a cukorral. Ha darabos a porcukor, akkor villával próbáld szétnyomkodni a darabkákat. De nem vészes, ha maradnak benne göbök, mert úgyis ráolvasztjuk a tésztára.
A 10 perc vége felé emelj ki egy szál tésztát, és egy deszkán vágd ketté. Ha nincs már fehér csík a közepén, akkor át van főve. Csak akkor szűrd le a tésztát, ha megkóstoltad, és meg van főve!
Tedd a szűrőt a csapban egy fazékra vagy tálra, és öntsd bele a kifőtt tésztát. Utána tartsd a csap aláa szűrőt, és jól mosd át a tésztát. Az átmosott metéltet tedd vissza szűrőstül a fazékra.
Végy elő egy nagy teflon serpenyőt, tégy bele egy kb. 7 dekás Ráma- vagy vajdarabot, és olvaszd meg a vajat. Ha elolvadt, borítsd rá a szűrőből a metéltet, és kavard el. Kóstold meg, és ha ízetlen, akkor hints rá egy csipet sót. Ezzel is kavard el, aztán szórd rá majdnem az összes cukros diót. Egy keveset hagyj a tálaláshoz.
Keverd össze, pirítsd egy kicsit, hadd olvadjon el a cukor, és készen is van. |
Tedd az asztalra a maradék cukros diót, meg külön porcukrot is. Jó étvágyat!
|