Diós, mákos beigli

Beigli - Kész, kínálótálcán.

Hozzávalók:

A tésztához:

 • 1 kg liszt
 • 2 késhegynyi só
 • 2 evőkanál cukor
 • 50 dkg Ráma
 • 4 dkg élesztő
 • 3 dl tejföl
 • 6 tojássárgája

A rudak megkenéséhez:

 • 2 tojássárgája
 • a sok tojásfehérje

Diótöltelék:

 • 60 dkg dióbél
 • 40 dkg cukor
 • 1 dl tej
 • 6 kiskanál vaníliacukor
 • 1/2 dl rum
 • kb. 8 dkg mazsola

Máktöltelék:

 • 50 dkg mák
 • 35 dkg cukor
 • 2 dl víz
 • 1 citrom reszelt héja
 • kb. 8 dkg mazsola
Beigli - Hozzávalók, összes.
Beigli - Hozzávalók, tésztája.
Beigli - Hozzávalók, diótöltelék. Beigli - Hozzávalók, máktöltelék.

Elkészítés:

Készülj fel rá, hogy nagyon időigényes! De neked nem kell olyan sokat dolgoznod vele, csak azzal megy el a sok idő, amíg szárad a rudakon a tojássárgája, aztán meg a tojásfehérje.

A beigli íze mindenképpen jó lesz; de ha azt akarod, hogy szép is legyen, akkor 3 dologra kell figyelni:

 1. Nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát, 7 mm-nél ne legyen vékonyabb!
 2. Ki kell várni, amíg megszáradnak a kenések a rudakon!
 3. Mielőtt beteszed sülni, szurkáld meg a tekercseket!

Ha ezeket betartod, akkor nagy sikert aratsz vele! 🙂

Az élesztő körüli dolgokkal kell kezdeni. Mérd ki a 3 dl tejfölt. Ez kb. 30 dkg. Mérheted egyből abba az edénybe, amiben feloldod az élesztőt. A cica örült, hogy én nem így tettem! 🙂

Beigli - Mérd ki a 3 dl tejfölt! Beigli - Öntsd át a tejfölt egy legalább fél literes kancsóba! Beigli - A cica lenyalja a mércéből kikapart tejfölt.

Beigli - Mérd ki a 4 dkg élesztőt!Mérd le a 4 dkg élesztőt, pottyintsd a tejfölbe. Ha friss élesztőd van, akkor könnyen feloldódik a tejfölben. Ha mirelitet használsz, akkor vagy szúrj bele egy hegyes kést, és korcsolyázz az élesztővel az edény alján, vagy egy fakanállal lapítsd az edény falához az élesztőt, és úgy csúszkáltasd ide-oda, hogy feloldódjon.

Beigli - Pottyintsd a tejfölbe az élesztőt! Beigli - Késsel lapítsd az élesztőt! Beigli - Fakanállal lapítsd az élesztőt!

Készíts elő egy kis tálkát, amibe 1 tojás fehérje megy majd, és egy nagyobb tálkát, amiben a 6 tojás fehérjét gyűjtöd össze. Üss rá a kés fokával (a nem éles szélével) a tojásra, hüvelykujjaidat mélyeszd a résbe, és húzd kétfelé a tojáshéjat. A fehérje nagyja hadd csorogjon le a tálkába, a maradék fehérjét pedig úgy válaszd le a sárgájáról, hogy a két fél tojáshéjból ide-oda öntögeted a sárgáját, és engeded lecsorogni a fehérjét.

Beigli - Késsel üss a tojásra! Beigli - Húzd ketté a tojáshéjat! Beigli - Ide-oda öntögetéssel fogd fel az egyik félhéjban a tojássárgáját!

A sárgáját öntsd a tejfölbe, a fehérjét öntsd át a kis tálkából a nagyobb gyűjtőbe. Ezt csináld meg mind a hat tojással. (Azért kell a kis tálka, hogy ha véletlenül valamelyik tojás rossz lenne, ne kerüljön a jók közé, mert akkor dobhatod ki az összest.)

Beigli - Pottyintsd a tejfölbe a tojássárgáját! Beigli - Öntsd a kis tálkából a nagy tálkába a tojásfehérjét! Beigli - A tejfölben van mind a 6 tojássárgája!

Beigli - Keverd el a tojássárgákat az élesztős tejföllel! Keverd össze a tojássárgákat az élesztős tejföllel!

A tészta gyúrásához végy elő egy nagy tálat. Önts bele egy kilós lisztet, szórj hozzá 2 késhegynyi sót és 2 evőkanál cukrot. Keverd el, és tedd bele a fél kiló Rámát. (A rámás papírokat ne dobd el, jó lesz a tepsi kikenéséhez.)

Beigli - Szórj a lisztre 2 késhegynyi sót! Beigli - Szórj a lisztre 2 evőkanál cukrot! Beigli - Tégy a lisztbe 50 dkg Rámát!

Lisztezd be a Rámát, úgy fogd meg, és vagdosd kis darabokra. Közben mindig mártsd a lisztbe azt a Rámadarabot, amiből vagdosol. Ha az összest feldaraboltad, akkor mindkét kezedbe markolj egy kevés lisztes vajdarabot, és morzsold őket egymáshoz. Az a cél, hogy a vaj elmorzsolódjon, de közben ne melegedjen fel a kezedtől. A pucér vajdarabokat előbb lisztezd be, úgy morzsold. (A 3. képen a kezem van, a morzsolandó Rámadarabokkal.) Nem kell tökéletesen görcsmentesre morzsolni a Rámát, majd lesz még alkalmad kidolgozni.

Beigli - Késsel vagdosd darabokra a lisztes Rámát! Beigli - A Rámadarabok a lisztben. Beigli - A lisztes Rámadarabok morzsolása.

A fakanállal kotorj a liszt közepébe egy gödröt, ebbe öntsd bele a tojásos, élesztős tejfölt. Apránként húzd bele a lisztet, keverd csomómentesre, aztán húzhatod a következő adag lisztet. Ha közben nagyobb vajdarabokra bukkannál, akkor azokat lapítsd szét a fakanállal, utána keverd bele a masszába.

Beigli - Borítsd a tojásos tejfölt a liszt közepébe vájt gödörbe! Beigli - A nagy Rámadarabokat lapítsd szét a fakanállal! Beigli - A lisztet fokozatosan dolgozd bele a tejfölbe!

Ha már majdnem az összes lisztet bedolgoztad a folyékony részbe, akkor nem tudod tovább fakanállal keverni; fél kézzel már gyúrnod kell. (A másik kezedben még ott lehet a fakanál, amíg nem áll össze a tészta.)

Beigli - Még lehet fakanállal keverni! Beigli - Eddig lehetett fakanállal keverni! Beigli - Fél kézzel gyúr, fél kézzel fakanalaz.

Ha már kezd összeállni a tészta, akkor késsel vakard le a kezedről a ráragadt masszát, hogy meg tudd fogni a fakanalat, és most a fakanálról vakard le a tésztát. Már nincs szükség a fakanálra, innentől két kézzel gyúrd a tésztát. Két-három dögönyözés után fordíts a tésztán. Minden irányból gyúrd meg!

Beigli - A kézre ragadt tészta. Beigli - Kapard le a fakanálról a tésztát! Beigli - Két kézzel gyúrd a tésztát!

A végén hints egy kis lisztet a tál aljára, és mintha súrolószer lenne, az ujjaddal pöndörgesd fel a leragadt tésztát. A tésztagömbbel szedd össze a feldörzsölt darabkákat. Aztán a gömböcöt vezesd végig a tál oldalán, hogy onnan is leszedje az odaragadt tésztát.

Beigli - Szórj lisztet a tál aljára! Beigli - A liszt segítségével pöndörgesd fel a tál aljáról az odaragadt tésztát! Beigli - Gyúrás közben vezesd végig a tál falán a gömböcöt, hogy onnan is leszedje a tésztát!

Beigli - A meggyúrt tésztát lisztezd le! Beigli - A meggyúrt tésztát tedd hideg helyre!

A jól kidolgozott tésztát lisztezd le, takard le, és tedd hideg helyre. A szakácskönyv azt javasolja, hogy vagy azonnal nyújtsuk-töltsük, vagy egy éjszakára tegyük hűtőbe. Úgyhogy épp csak a diótöltelék elkészítésének idejére tedd félre, aztán nyújtsd ki és töltsd meg, mert úgy jársz, mint én, hogy nagyon megkel a tészta, és akkor könnyebben felreped sütéskor.

Beigli - Mérj ki 60 dkg diót! Beigli - Daráld le a dióbelet!

Most jön a diótöltelék. Mérd ki a 60 dkg dióbelet. Végy elő egy tálat, és daráld bele a diót. Ha végeztél, szedd szét a diódarálót, és mindenünnen kapard ki belőle a diót: a tokból, a betét külsejéről és belsejéből is.

Beigli - Szedd szét a diódarálót! Beigli - Kapard le a diót a darálóbetét külső felületéről! Beigli - Kapard ki a diót a darálóbetét belsejéből!

Végy elő egy legalább 2 literes edényt – amiben felfőzöd majd a cukrot, és a dió is bele fog férni -, és mérj bele 40 dkg kristálycukrot. (Ennyitől nagyon édes lesz; ha kevésbé édesen szeretitek, akkor 30 dkg is elég.) Szórj bele 2 tasak vaníliacukrot is, aztán önts hozzá 1 dl tejet, és tedd oda főni. Forrald fel, és oltsd el a gázt.

Beigli - Mérj ki a lábosba 40 dkg cukrot! Beigli - Önts a cukorra 1 dl tejet! Beigli - Várd meg, míg felforr a tejes cukor!

Borítsd a cukros lábosba a diót. Önts hozzá 2-3 evőkanál rumot, és keverd el. Ilyen egyszerű a diótöltelék. 🙂

Beigli - Borítsd a cukorhoz, a lábosba a diót! Beigli - Önts 2-3 evőkanál rumot a diótöltelékhez! Beigli - Jól keverd el a diótölteléket!

Mérj ki 15-16 dkg mazsolát, tedd egy tésztaszűrőbe, és a csapnál mosd meg (markolászd át) folyó meleg vízzel. Tedd vissza a szűrőt a kiürült tálkára, hogy csöpögjön le a víz a mazsoláról.

Beigli - Mérj ki 16 dkg mazsolát! Beigli - Meleg vízzel mosd meg a mazsolát! Beigli - Csöpögtesd le a mazsolát, egy tálkára téve a szűrőt!

Most már jöhet újból a tészta! Vedd elő a gyúródeszkát, hozd elő a hidegről a tésztát. (Ha nincs nagy fatáblád, vegyél, vagy kérj ajándékba egy szilikon-lapot, azt feltekerve lehet tárolni, és jól lehet rajta gyúrni.) Borítsd ki a deszkára, könnyedén gyúrd át még egyszer, aztán egy nagy késsel negyedeld fel. Formálj gömböt a részekből, és hármat tégy vissza a tálba.

Beigli - Hozd elő a hidegről a tésztát! Beigli - Borítsd ki a gyúródeszkára a tésztát! Beigli - Negyedeld fel a tésztát!

A negyediket még egyszer gyúrd át egy kicsit, aztán a sodrófával nyújtsd ki téglalap alakúra. Érdekes módon úgy a legkönnyebb téglalapot kihozni, ha átlósan nyújtjuk (mindig másik átló irányában).

Beigli - Végy ki egy tésztagömböt! Beigli - Kezdd el nyújtani a tésztát! Beigli - Átlósan nyújtsd a tésztát, minden irányban!

Nyújtás közben a tészta alatt nem kell lisztezni, de a tésztára hinthetsz egy kevés lisztet, hogy a sodrófa ne ragadjon a tésztához. Viszont gyakran kell emelgetni a tésztát. Minden irányból emeld fel időnként, hogy le ne ragadjon.

Beigli - Néha lisztezd le a tésztát! Beigli - Néha emelgesd meg a tésztát! (jobbról emel) Beigli - Néha emelgesd meg a tésztát! (fentről emel)

Most már ideje magad elé készíteni a tepsit, hogy lásd, milyen hosszú lehet a tészta. Ha túl vékonyra kellene nyújtani, akkor inkább legyen rövidebb! 7 mm-nél vékonyabbra ne nyújtsd akkor se, ha tudnád, mert sülés közben kireped! Mielőtt megtöltenéd a tésztát, kend ki a tepsit a Ráma papírjával, ill., ha nem elég, akkor Rámával. Az oldalát is vajazd be, mert nekitágul majd a süti.

Beigli - Készítsd oda a tepsit, hogy lásd a méretét! Beigli - Dörzsöld be a tepsi alját és oldalát a Ráma margarinos papírral! Beigli - Vajazd ki a tepsit Rámával!

Verd fel egy villával a tojásfehérjét, és vagy kenőtollal, vagy a kezeddel löttyints egy keveset a tésztára, és kend szét rajta.

Beigli - Villával verd fel a tojásfehérjét! Beigli - Markolj ki egy kevés tojásfehérjét! Beigli - A kezeddel kend szét a tojásfehérjét a tésztán!

Közben a diótöltelék kőkeményre száradt. 🙁 Ha neked is, akkor hígítsd fel egy kis rummal. Keverd el, és felezd meg, hogy tudd, mennyit tehetsz az egyik tekercsbe.

Beigli - A diótöltelék megkeményedett. Beigli - Önts egy kis rumot a diótöltelékhez! Beigli - Felezd meg a diótölteléket!

Egy kanállal kupacold a tésztára a diótöltelék felét, egyenletesen elosztva a tészta egész területén. A kanál hátával kend szét laposra a kupacokat, úgy hogy hézagmentesen összeérjenek. A felső széléhez ne kenj tölteléket, mert ott fejeződik majd be a feltekerés, ez kerül a tepsi aljára; ki ne folyjon a dió!

Beigli - A diótöltelék felét kupacold a tésztára! Beigli - Kend szét laposra a diókupacokat! Beigli - Kend szét laposra a diókupacokat, hogy hézagmentesen összeérjenek!

Szórd meg a mazsola negyedével! (Én elfeljtettem. 🙁   ) Hajtsd fel (kb. 2 cm-t) a tészta két rövid oldalát, aztán lazán kezdd el feltekerni a hosszabbik oldalánál fogva, magadtól elfelé, a tenyereddel és a hüvelykujjaddal gurítva a tésztát.

Beigli - Hajtsd fel a tészta két rövidebb oldalát! Beigli - Kezdd el lazán feltekerni a tésztát, a hosszanti oldala mentén! Beigli - A diósbeigli, félig feltekerve!

Beigli - Az első diós beigli feltekerve!Beigli - Az első diós beigli a tepsiben.

A tepsi legyen közel, hogy ne kelljen sokat vinni a tekercset. Óvatosan tedd a diós rudat a tepsibe. Ne érjen a falához.
Most tojássárgájával be kéne kenni a tekercset. Hozz egy kis bögrét, és a félretett 2 tojásnak a fehérjét csorgasd a többi fehérjéhez, a sárgájukat pedig a kis bögrébe.

Biofasírt - Szükség lesz még 2 tojásra! Beigli - A tojásfehérjét csorgasd a többihez! Beigli - A tojássárgáját tedd külön, egy kis pohárba!

Egy kenőtollal vagy -ecsettel keverd össze a 2 tojássárgáját, és kend meg vele a beiglit. Az oldalait is kend be.

Beigli - Kenőtollal keverd össze a sárgáját! Beigli - Kend be tojássárgájával a beiglit! (tetejét) Beigli - Kend be tojássárgájával a beiglit! (oldalát)

Fordítsd meg a tepsit úgy, hogy az üres fele essen feléd, ide teszed majd a második diós rudat. Nyújts ki megint egy kis gömböt, néha megemelgetve a tésztát. Húzd le a kenőecsetről a tojássárgáját, és tedd át az ecsetet a tojásfehérjébe.  Kend meg fehérjével a kinyújtott tésztát.

Beigli - Nyújtsd ki a második diós beigli tésztáját! Beigli - Nyomkodd ki a kenőecsetből a tojássárgáját! Beigli - Kend be tojásfehérjével a tésztát! (második diós)

A diótöltelék maradékát oszd el egyenletesen kupacokba a tésztán, ugyanúgy, mint az első tekercsnél. (Ha túl sok a töltelék, akkor hagyhatsz meg egy kicsit, biztos akad valaki, aki örömmel kikanalazza 🙂 .) Kanál hátával egyengesd el a tölteléket, és szórd meg a maradék mazsola harmadával. (Most nem felejtettem el 🙂 !)

Beigli - A diótöltelék maradékát kupacold a tésztára! Beigli - Ennyi diótöltelék megmaradt. Beigli - Szórj mazsolát a diótöltelékre!

Hajtsd fel mindkét szélét, lazán tekercseld fel, és óvatosan emeld a tepsibe.

Beigli - Hajtsd fel a tészta két rövidebb oldalát! (bal) Beigli - Tekerd fel a második diós beigli tésztáját! Beigli - Mindkét diós beigli a tepsiben!

Most a tojásfehérjét kell kinyomkodni az ecsetből, mielőtt a sárgájába mártanád. Hacsak nincs 2 kenőtollad. 😉 Kend be a második rudat is sárgájával, és 30 percig hagyd száradni, szobahőmérsékleten.

Beigli - Kend le a beiglit tojássárgájával! Beigli - Tedd félre a tepsit a 2 diós tekerccsel, szobahőmérsékletű, gőzmentes helyre! Beigli - 30 percig száradjon a tojássárgája a beigliken!

Beigli - Mérj ki 50 dkg mákot! Beigli - Mérj ki 35 dkg cukrot! Mérd ki az 50 dkg mákot (lehetőleg egy csőrös kancsóba, mert a darálóba kell majd önteni a mákot). Mérj ki 35 dkg cukrot egy másik kancsóba.
Beigli - Önts a kávédarálóba mákot! Beigli - Önts a kávédarálóba cukrot a mákhoz! Mákot darálni könnyebb kávédarálóval, mint mákdarálóval. Ha cukrot is teszünk a mákhoz, akkor nem tapad annyira össze a darált mák.

Beigli - Kávédarálóval daráld le a mák-cukor keveréket! Beigli - Kapard ki a kávédarálóból a darált mákot!

Darálás közben gyakran rázd meg a darálót, hogy ne álljon össze benne a mák. Kb. 20 mp múlva jó lesz a mák, de azért tapintással ellenőrizd a szemcsenagyságot. Ha még túl durvának találod, daráld tovább egy kicsit.
Mosd ki a diótöltelékes lábost, és önts bele 2 dl vizet. Borítsd hozzá a 35 dkg-ból megmaradt cukrot, keverd el, és forrald fel.

 Beigli - Önts a lábosba 2 dl vizet! Beigli - Borítsd a 35 dkg cukrot is a lábosba, a vízhez! Beigli - Forrald fel a vizes cukrot!

Vedd le a tűzről a felforrt cukrot, és öntsd hozzá a darált cukros mákot. keverd össze a máktölteléket. Reszeld bele egy citrom héját; vigyázva, hogy csak a sárga részt reszeld le.

Beigli - Borítsd a darált cukros mákot a lábosba, a felforrt cukorhoz! Beigli - Keverd össze a máktölteléket! Beigli - Reszeld bele a máktöltelékbe egy citrom héját!

A végén a reszelő fonákjáról is kapard le az ottmaradt citromreszeléket. Keverd el a tölteléket, aztán felezd meg, mert mákosból is 2 rúd lesz.

Beigli - A citromreszelő fonákjáról is kapard le a reszeléket! Beigli - A citromhéj a máktöltelékben. Beigli - Felezd meg a máktölteléket!

Beigli - Kend be tojásfehérjével a diós rudakat!Beigli - 30 percig száradjon a tojásfehérje a beigliken!

Közben biztos letelt a diós tekercsek 30 perce; megszáradt rajtuk a tojássárgája. Most kend be őket óvatosan tojásfehérjével, vigyázva, hogy a sárgáját ne bolygasd meg. Indulhat egy újabb félóra a fehérje száradásának! Most hűvös helyre tedd a tepsit.
Gyújtsd be a sütőt (175 fokra állítsd), hogy mire mehet bele a diós beigli, meleg legyen!

A mákos beiglit ugyanúgy nyújtsd-töltsd, mint a diósat. Átlósan nyújtsd a tésztát téglalap alakúra. Inkább rövidebb legyen, mint a tepsi hossza, de ne legyen túl vékony! Kend meg tojásfehérjével, hogy ragadjon hozzá a mák-töltelék. A mák felét oszd el kupacokra a tésztán. A kanál hátával kend szét egyenletesen a tölteléket. Szórd rá a maradék mazsola felét! Hajtsd fel a rövidebb oldalait, hogy ne jöjjön ki a töltelék a tekercsből.

Beigli - Kend be tojásfehérjével a tésztát! (első mákos) Beigli - Kanál hátával kend szét a mák-kupacokat a tésztán! Beigli - Hajtsd fel a tészta két rövidebb oldalát! (mákos, bal)

Beigli - A sütőpapírral kibélelt második tepsi.Mielőtt feltekernéd a beiglit, készítsd oda a második tepsit. (Én sütőpapírral béleltem ki, mert már tönkrement benne a teflonbevonat. Persze rendesen behajtogattam a fölösleges papírt. 🙂 )
Tekerd fel a mákos beigli tésztáját! Óvatosan emeld be a tepsibe. Kend meg tojássárgájával, az oldalát is.

Beigli - Tekerd fel a mákos beiglit! Beigli - Az első mákos beigli a tepsiben. Beigli - Kend be tojássárgájával a beiglit! (a mákos tetejét)

Közben, ha letelt a diós félórája, akkor tésztaszurkáló tűvel (ha nincs, akkor fogpiszkálóval) 4 centinként szurkáld meg a tekercseket, jó mélyen, 3 sorban (a gerincén és a két oldalán). Tedd oda sülni a diós beigliket!

Beigli - Tésztaszurkáló tűvel szurkáld meg a két diós rudat, mielőtt odatennéd sülni! Beigli - A 2 diós beigli sütésre készen áll! Beigli - A 2 diós beigli a sütőben!

Beigli - 50 percig süsd a beigliket! (diós)50 percig süsd a beigliket, de 40 perc elteltével (ha az óra 10-et mutat) nézz rá, hogy nem túl sötét-e!
Amíg sül a diós, nyújtsd ki az utolsó tészta-gömböt, kend meg fehérjével, töltsd meg a maradék mákkal. Fordítsd meg a tepsit, hogy feléd essen az üres fele. Göngyöld fel a tésztát (már biztos egész belejöttél!), és óvatosan emeld a tepsibe. Kend meg tojássárgájával, és hagyd száradni 30 percig. Akkor kend meg tojásfehérjével, és tedd hideg helyre 30 percre.

Beigli - Kend be tojássárgájával a beiglit! (a 2. mákos tetejét) Beigli - 30 percig száradjon a tojássárgája a beigliken! (mákosok) Beigli - Kend be tojásfehérjével a mákos rudakat! Beigli - 30 percig száradjon a tojásfehérje a beigliken! (mákosok)

Beigli - Kisült a diós beigli! Közben persze kisült a diós beigli! 🙂  (Én csak 40 percig sütöttem, azért ilyen világos. De te süsd tovább! Szép világos marad a talpa.)
Már csak egy trükk van: hogy hogy lehet a két tekercset a kívánt tálcára tenni. Két tálca – vagy vágódeszka – kell hozzá. Először a segéd-deszkát tedd a tepsi tetejére, fogd hozzá a tepsihez, és az egészet fordítsd fejjel lefelé. Emeld le a tepsit. Ekkor a beiglik talpukkal felfelé fekszenek a deszkán. Most fektesd a tálca alját a beiglikre, fogd hozzá a deszkát, és fordítsd megint fejjel lefelé. Ekkor a tálcára kerülnek a beiglik. (Nincs minden fázis lefotózva.)

Beigli - Tégy egy deszkát a tepsi tetejére, erre forgatod majd rá a beigliket! Beigli - Vedd le a tepsit a beiglikről! Beigli - A diós beiglik a tálca hátulján.

Hát…az egyik mákos beigli kirepedt már a sütés előtt; amíg száradt rajta a tojásfehérje. 🙁 Remélem, a tied nem reped majd ki! Azt hiszem, túl vékonyra nyújtottam a tésztáját. Ezért te ne nyújtsd 7 mm-nél vékonyabbra! (De az is lehet, hogy a szurkálás hiányzott neki, mert azt elfelejtettem.) Sütés után persze még nagyobb lett a repedés, de sebaj! Nagyon finom! 40 perc sütés után eszembe jutott, hogy nem szurkáltam meg, és pótoltam.

Beigli - Az egyik mákos beigli kirepedt még a sütés előtt! Beigli - Megsült a mákos beigli is! Beigli - Tésztaszurkáló tűvel szurkáld meg a két mákos beiglit!

Beigli - A mákosok, 50 perc sütés után!50 perc sütés után már szép a színe!
Most a vágódeszka lesz a végleges helye a rudaknak, ezért először egy tálca hátuljára fordítom rá a beigliket a tepsiből. Ha te is használtál sütőpapírt, akkor most húzd le a beiglik aljáról. Tedd a vágódeszkát a beiglikre, fogd össze a 3 réteget (tálca-beigli-vágódeszka), és fordítsd fejjel lefelé. Ekkor a beiglik a deszkára kerülnek.

Beigli - Tégy egy tálcát a tepsire! Beigli - Húzd le a sütőpapírt a mákos beiglik aljáról! Beigli - A mákos beiglik megkezdve - a vágódeszkán.

Beigli - Kész, tányéron, felvágva.

Vágj fel néhány szeletet mindkét fajtából, és rendezd egy szép süteményes tálra!

Jó étvágyat!

24 hozzászólás

 • Kata

  Szuper oldal, zserbót is mindig innen nézem, mondanom sem kell, mindig tökéletes. Remek részletes leírásokkal. Az itt lévő recepteknek bátrán fogok hozzá, tudom, hogy csak jó sülhet ki belőle. Köszönöm! 🙂

 • Zsu

  Szuper jó segítség ez a rengeteg kép/leírás. Nem vagyok nagyon kezdő háziasszony, mégis nagyon jó ez a részletes szamárvezető. A beigli természetesen a recept után készítve csuda finom lett s nem repedtek ki, pedig jól tele vannak töltelékkel. Az első beiglim. A párom kétszer is rákérdezett, hogy elmentettem-e a receptet, mielőtt becsukta volna ezt az internetes oldalt. 😀 Köszönöm! Holnap Após, s Anyós is fogja ellenőrizni a sütit.

  • Kedves Zsu!

   Úgy örülök, hogy sikerült a bejglid! 🙂 (Az idén nekem se repedt ki, mert ráértem sokáig szárítani a tojássárgájás, -fehérjés bekenéseket.)
   Remélem, anyósodéknak is ízlett!

   További jó téli szabit!
   Mariann

 • ILDIKÓ

  Nekem is tetszett, hogy ennyire részletes a recept leírása. Bár én gyakorlott háziasszony vagyok, és minden évben karácsonykor sütök bejglit, az elkészítést anyukámtól tanultam. Mindíg úgy készítem el, és nagyon finom. Viszont anyuka is vagyok, és az én tini lányom amellett, hogy nagyon sokat segít, nem igazán érdrekli a sütés, főzés. Ha lesz, amit nem tudok neki megtanítani, akkor nagyon jó lesz a részletes leírás.
  Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy a nagyitól vagy az anyukájától tanuljon főzni. Magam részéről GRATULÁLOK.

 • Egy pasi

  Kedves Mariann!

  Hát most csak a legnagyobb hála hangján tudok írni neked.
  Most készítem életem első bejglijét.
  Még nem készült el (holnap délelőtt lesz a tésztagyártás + sütés), de a leírt töltelékek olyan finomak lettek, hogy nehéz megállni, hogy ne egyem meg őket egyből, és baromi nagy segítség, hogy ilyen részletesen itt van minden, fotókkal. Zseniális! :)))

  Köszi, és kellemes karácsonyt!

  Adrián

  • Aranka, Adrián!

   Köszönöm, hogy írtatok! 🙂
   Aranka! Örülök, hogy ilyen jól sikerült!
   Adrián! Remélem, minden oké lesz holnap! (vagyis ma, mert már elmúlt éjfél)

   Én is boldog karácsonyt kívánok nektek!
   Mariann

 • veresné mahunka aranka

  szia .12 éve házi asszony vagyok de soha nem sikerült még ilyen szuperul a beigli. nagyon köszi ezt a részletes leirást . nekem nem repedt meg 1 rud sem :). boldog karácsonyt neked.

 • Eszter

  Sziasztok!
  Nagyon jók lettek! Életem első bejglijét csináltam a recept alapján! 🙂
  Köszönöm! A 4ből 1 megrepedt sajnos! 🙁 De a többi kiváló! 🙂

  • Kedves Eszter!

   Örülök a beigli-sikerednek! 🙂
   Nekem is meg szokott ám repedni egyik-másik….Általában a mákos.
   Hol így, hol úgy sikeredik.

   Jó karácsonyt, sok dicséretet a finom beigliért! 🙂
   Mariann

 • Beáta Noémi

  Kedves Mariann!
  Gratulálok a munkádhoz, egy nagyon alaposan, közérthetően kidolgozott recept, ami még a teljesen kezdőket is minden szinten eligazítja!! Közel s távol még köszönőviszonyban lévő receptet sem találtam, pedig napok óta keresgéltem! Nagy segítség vagy azoknak, akik a mai “félkész” világban szeretnének valami eredetit is alkotni! Köszönöm a segítséget és további sok sikert kívánok Neked!
  BOLDOG ÜNNEPEKET!
  Üdvözlettel:
  Beáta Noémi

  • Kedves Beáta Noémi!

   Köszönöm az elismerést és a jókívánságokat! 🙂
   Remélem, sikerülni fog a beigli!

   Én is boldog ünnepeket kívánok!
   Mariann

 • Zsuzsika

  Közben meg is csináltam. 🙂 Nagyon köszönöm, hogy megírtad a receptet, nagyon jól sikerült a beigli. Igaz próbaként csak a felét csináltam meg, de karácsonyra jön dupla adag. 🙂

  Még 1x nagyon köszönöm, és Boldog Karácsonyt kívánok! 🙂

  • Kedves Zsuzsika!

   Örülök, hogy jól sikerült a beigli! 🙂
   Csak most ültem ide a géphez, és láttam, hogy már nem is aktuális a reggeli kérdésed. 🙂 Egyébként meleg sütőbe tesszük be a beiglit. De meg kéne néznem, hogy hány fokosba; most arra tippelnék, hogy kb. 180 fok melegbe (ez olyan középmeleg), hogy a belsejének legyen ideje átsülni, anélkül hogy a külseje már megégne.
   Jó ötlet a próbaadag; én se szeretek kipróbálás nélkül sütni-főzni a fontos alkalmakra. 🙂

   Jó ismétlést karácsonykor!
   Kellemes ünnepeket!
   Mariann

 • Zsuzsika

  Szió!

  Amikor teszem be a beigliket sülni, akkor előmelegített sütőbe kell tenni? Ha igen, kb.mennyire legyen meleg?

  Előre is köszi 🙂

 • Anya

  Szia!
  Én abszolút kezdő lévén most fogok először beiglit sütni, remélem a te leírásoddal sikerülni fog. Előre is köszi a segítséget.
  Kellemes Karácsonyt, és jó sütkérezést.

 • Ariadna

  Készítettem már diós beiglit,de mindig elszúrtam valamit vele. Ma rátaláltam erre a receptre és elszállt minden félelmem, mert tudtam, hogy nagyon jól meg fogom tudni csinálni. Most toltam be a sütőbe, gyönyörűen feltekertem őket, most már csak arra kell ügyelnem, hogy jó időben vegyem ki. Holnap lesz a gyerekek karácsonyi bulija, arra ígértem. Remélem,hogy meg lesznek elégedve vele. Köszönöm a szép, részletes leírást 🙂

 • Köszönöm a segitséget, nagyon jól le van írva! Szuper,hogy ilyen részletes! Csütőrtökön megpróbálom megcsinálni! Még nem csináltam ilyen süteményt! Bíztos, hogy jól fog sikerülni!! Sziasztok, és másnak is ajánlom, hogy próbálja ki! Panni

  • Kedves Panni!

   Talán annyit tennék még hozzá, hogy ha kisebb rudakat sütünk, akkor nem reped ki olyan könnyen.
   Nem is tudom…írtam, hogy szurkáljuk meg kötőtűvel, mielőtt oda tesszük sülni?
   És várd ki a tojássárgájás és -fehérjés bekenések száradását!

   Drukkolok, hogy sikerüljön! 🙂
   Mariann

 • Eszter

  Nekem is jól jön, h ilyen részletes, még nem mertem bejglit sütni, de azt hiszem a héten megpróbálok, úgy megjött a kedvem, és kell egy főpróba karácsony előtt 🙂

  • Szia Eszter!
   Igen, nagyon jól gondolod, hogy kell egy főpróba karácsony előtt! 🙂
   Remélem, sikerülni fog, és akkor decemberben megint nekifogsz! 🙂
   Mariann

 • Kedves Brigitta!

  Köszönöm a biztatást! 🙂

  Mariann

 • Brigitta

  Sziasztok!

  Nem baj , hogy hosszú lett az írás! Alapos , részletes és nekem nagyon jól jön:) Kezdő vagyok, nekem pont megfelel 🙂

  Köszönöm szépen!

  Hajrá az oldalhoz!!! 🙂 🙂

 • Kedves Mary!

  Nagyon örülök a megjegyzésednek! 🙂
  Kicsit restelltem, hogy ilyen hosszú lett ez a leírás…dehát egyszer el lehet olvasni, ugye? Aztán meg már a kezdőknek is megy majd, mint a karikacsapás! 🙂

  Szép beigliket kívánok egy békés karácsonyhoz!
  Mariann

 • mary

  tetszik!
  Bár elég profi szakácsnő vagyok, a beiglikészítéshez jól jött ez a részletes recept leírás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.