Dinsztelt krumpli

Azaz héjában főtt krupli dinsztelt hagymára karikázva.

Dinsztelt krumpli - Kész, serpenyőben.

Hozzávalók:

  • személyenként 6 kis krumpli
  • 2 nagy fej hagyma
  • olaj
Dinsztelt krumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

A kuktába tedd bele a párolóbetétet (egy lyukacsos lap), önts az edénybe 1 liter vizet, tégy bele 1 fakanál sót, mozgasd meg a kuktát, hogy elkeveredjen a só. A krumplikat egyenként jól mosd meg a csapnál, és amelyiket megmostad, azt tedd a kuktába. Ha kész, zárd le a kuktát, és nagy lángon tedd oda főni a krumplit.

Dinsztelt krumpli - Tégy a kuktába vizet, sózd meg! Dinsztelt krumpli - Mosd meg a krumplikat, és tedd a kuktába! Dinsztelt krumpli - Zárd le a kuktát!

Dinsztelt krumpli - Sípolástól 8 percig főzd a krumplit!Sípolástól számítva 8 percig főzd a krumplit! Közben foglalkozz a hagymával. Először is készíts elő egy nagy teflonserpenyőt, és önts bele egy kevés olajat. A hagymákat pucold meg, és aprítsd finomra. Ha egy fél hagymát megpucoltál, kapard a teflonedénybe, és már teheted is oda sülni, csak tégy egy vaslapot a lángra, hogy ne égjen oda a hagyma.

Dinsztelt krumpli - Aprítsd fel a hagymákat! Dinsztelt krumpli - Tégy a gázra egy vaslapot! Dinsztelt krumpli - Tedd oda a hagymát dinsztelődni!

Dinsztelt krumpli - Jó sok hagyma!Dinsztelt krumpli - Jól megpárolódott a hagyma!

Jó sok hagyma lett, de így lesz finom a krumpli! Tégy rá vagy két csipet sót! Addig süsd a hagymát, míg kap egy kis színt, és már megjelennek benne az aranyra pirult darabkák.

Közben biztos letelt a 8 perc!

Egy fakanállal emeld meg a kukta sapkáját, és oldd ki a fedő zárógombjait, hogy beeshessen a fedő, ha kiment az edényből a gőz. Ha beesett a fedő, akkor szedd ki a krumplikat egy tálcára, és rakd szellős helyre, hogy kihűljenek.

Dinsztelt krumpli - Emeld meg a kukta kupakját! Dinsztelt krumpli - Szedd ki a kuktából a krumplikat egy tálcára! Dinsztelt krumpli - Tedd szellős helyre a főtt krumplikat, hadd hűljenek!

Dinsztelt krumpli - Húzd le a krumplik héját! Készíts oda egy tálat, amibe a pucolt krumplikat teszed. Húzd le a főtt krumplik héját, egyszerűen kézzel, a körmöddel megcsippentve a héjat. Igaz, ronda ragacsos lesz a kezed. Na nem bánom, csináld egy kis késsel! 🙂

Dinsztelt krumpli - A főtt krumplikat karikázd a dinsztelt hagymára!A kisebb krumplikat simán karikázd a hagymára, a nagyobbakat előbb hosszában vágd félbe, és félkarikákat vagdalj a serpenyőbe. Igaz, hogy sós vízben főtt a krumpli, de azért a végén hints rá kb. 4 csipet sót. Jól keverd össze, de vigyázz, hog ne nagyon törjenek össze a karikák! Pirítsd még egy kicsit, és kész.

Dinsztelt krumpli - Kész, tányérban.

Szószokhoz kiváló köret! A sóskához is mindig ilyet csinálok. Most rántott cukkínihez ettük.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.