Dinsztelt krumpli
Azaz héjában főtt krupli dinsztelt hagymára karikázva.
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A kuktába tedd bele a párolóbetétet (egy lyukacsos lap), önts az edénybe 1 liter vizet, tégy bele 1 fakanál sót, mozgasd meg a kuktát, hogy elkeveredjen a só. A krumplikat egyenként jól mosd meg a csapnál, és amelyiket megmostad, azt tedd a kuktába. Ha kész, zárd le a kuktát, és nagy lángon tedd oda főni a krumplit.
Sípolástól számítva 8 percig főzd a krumplit! Közben foglalkozz a hagymával. Először is készíts elő egy nagy teflonserpenyőt, és önts bele egy kevés olajat. A hagymákat pucold meg, és aprítsd finomra. Ha egy fél hagymát megpucoltál, kapard a teflonedénybe, és már teheted is oda sülni, csak tégy egy vaslapot a lángra, hogy ne égjen oda a hagyma.
Jó sok hagyma lett, de így lesz finom a krumpli! Tégy rá vagy két csipet sót! Addig süsd a hagymát, míg kap egy kis színt, és már megjelennek benne az aranyra pirult darabkák.
Közben biztos letelt a 8 perc!
Egy fakanállal emeld meg a kukta sapkáját, és oldd ki a fedő zárógombjait, hogy beeshessen a fedő, ha kiment az edényből a gőz. Ha beesett a fedő, akkor szedd ki a krumplikat egy tálcára, és rakd szellős helyre, hogy kihűljenek.
Készíts oda egy tálat, amibe a pucolt krumplikat teszed. Húzd le a főtt krumplik héját, egyszerűen kézzel, a körmöddel megcsippentve a héjat. Igaz, ronda ragacsos lesz a kezed. Na nem bánom, csináld egy kis késsel! 🙂 |
A kisebb krumplikat simán karikázd a hagymára, a nagyobbakat előbb hosszában vágd félbe, és félkarikákat vagdalj a serpenyőbe. Igaz, hogy sós vízben főtt a krumpli, de azért a végén hints rá kb. 4 csipet sót. Jól keverd össze, de vigyázz, hog ne nagyon törjenek össze a karikák! Pirítsd még egy kicsit, és kész.
Szószokhoz kiváló köret! A sóskához is mindig ilyet csinálok. Most rántott cukkínihez ettük. Jó étvágyat!
|