Darált paprika

Darált paprika - Kész, üvegekben, felcímkézve.

Ez az üveg itt jobb szélen olyan, mintha fel akarna dűlni, pedig rendesen állt…

Hozzávalók:

 • 1 kg piros paprika (kápia)
 • 15 dkg só
  (ez tartósítja)
Darált paprika - Hozzávalók

Elkészítés:

Annyira egyszerű! Nem is tudom, miért nem csináltam eddig….Persze azért kényelmesebb volt anyukámtól meg anyósomtól hozni. 🙂
Augusztus végén, szeptember elején érdemes eltenni, mert ilyenkor a legkedvezőbb az ára a kápia paprikának. Ennek 150 Ft volt kilója (persze volt 300-ért is).

A csapnál egyesével jól mosd meg a paprikákat, és a mosottakat tedd egy odakészített másik tálba. Ha végeztél a mosással, akkor öntsd le a mosott paprikákról a lecsöpögött vizet. Rendezd el az asztalon a tálakat: előtted legyen egy szemetes tálca, mögötte az egyik oldalon az egész paprikák, a másik oldalon a megtisztított, hosszában negyedelt paprikák.

Darált paprika - Mosd meg a paprikákat a csapnál! Darált paprika - Öntsd le a vizet a megmosott paprikákról! Darált paprika - Készítsd el a paprikatisztító munkahelyet!

Fogj egy paprikát, és vágd le a talpát. A tönkről pattintsd le a paprika-karimát – kb. 3 pattintással lejön az összes. Vágd le a fehér részt a lepattintott darabokról, és vágd ki az esetleges hibás részeket. Aztán mehet a másik tálba.

Darált paprika - Vágd le a paprika talpát! Darált paprika - A tönkről pattintsd le a húst! Darált paprika - Vágd le a fehér részt a lepattintott paprikavégről!

Nyúlj be a késsel a paprika belsejébe, és vágd körbe a csutkát tartó ereket. Utána kapard ki a paprikacsutkát, és kotorj ki annyi magot, amennyit csak tudsz. Vágd ketté hosszában a paprikát.

Darált paprika - Vágd körbe a csutkát tartó ereket! Darált paprika - Kapard ki a paprika csutkáját! Darált paprika - Ha hibás a paprika hegye, most vágd ki!

Felezd meg hosszában a paprikát. De előbb nézd körbe, hogy van-e rajta hibás rész, és ha igen, akkor úgy felezz, hogy vágj bele a hiba közepébe, mert akkor utána könnyebb kivágni a hibás részt.

Darált paprika - Hiba a paprikán. Darált paprika - Felezd meg hosszában a paprikát! Darált paprika - Felezés után vágd ki a hibás részt a paprikából!

A fél paprikából söpörd ki a magokat. A magok az ereken ülnek; vagy vágd ki, vagy kézzel tépd ki az eret, és a még ottmaradt magokat kotord ki késsel vagy az ujjaddal. Ha egy-két mag benne marad, az nem vészes, de azért minél alaposabban pucold ki a paprikát. A magoktól megtisztított fél paprikát megint felezd el hosszában, és tedd a tisztított paprikák táljába.

Darált paprika - Vágd ki a paprikából az ereket, mert azon ülnek a magok! Darált paprika - Tépd ki a magokat hordozó ereket a paprikából! Darált paprika - Kézzel kotord ki a magokat a paprikából!

Ha megtisztítottad az összes paprikát, akkor kis lyukú húsdarálón daráld le.

Darált paprika - A húsdarálóba a kis lyukú korongot szereld be! Darált paprika - Tégy a darálóba annyi paprikadarabot, amennyi belefér! Darált paprika - Daráld le az összes paprikát!

Darált paprika - Ha végeztél, szedd szét a darálót! Ha ledaráltad az összes paprikát, szedd szét a darálót, és minden darabjából kotord ki a darált paprikát. A hengerből, a spirálról, a lyukas korongból, a késről és végül a zárógyűrű vájatából.

Darált paprika - Kapard ki a paprikát a hengerből! Darált paprika - Kapard le a paprikát a spirálról! Darált paprika - Kapard ki a paprikát a zárógyűrű vájatából!

Darált paprika - Mosd el a daráló alkatrészeit! Amelyik részből kikapargattad a paprikát, azt azonnal mosd is el, mert most még könnyen megy.

Most le kell mérni a darált paprikát, hogy tudjuk, mennyi sót kell beletenni.

Egy kis okoskodás: Ha az elején lemértem volna az üres sárga tálat, akkor most lemérhettem volna a darált paprikával teli sárga tálat, és az összsúlyból levonva az üres sárga tál súlyát, megkaptam volna a darált paprika súlyát.
Mivel te még a dolog előtt állsz, mérd le üresen azt a tálat, amelyikbe az elején a megmosott paprikákat teszed. Mert ugyebár nekem itt a fehérben van a mosatlan paprika, a sárgába kerül a mosott. A fehérbe kerül a tisztított paprika, a fehérből a darálóba, onnan meg a sárgába jön ki a darált paprika. Tudod követni? 🙂

Tedd az üres tálat a mérlegre, és így nullázd ki a mérleget. Öntsd át a darált paprikát a mérlegen lévő tába, és olvasd le a súlyát.

Darált paprika - Mérd le az üres tál súlyát! Darált paprika - Öntsd át az üres tálba a darált paprikát! Darált paprika - Mérd le a darált paprika súlyát!

Számítsd ki, hogy mennyi só kell ehhez a mennyiséghez, nekem itt most 76 dkg lett. Ha 100 dkg-hoz kell 15 dkg só, akkor 1 dkg-hoz a század része, vagyis 0,15 dkg. 76 dkg-hoz  76 * 0,15 = 11,4; mondjuk 12 dkg só kell. Tehát ahány deka a darált paprikád, azt szorozd meg 0,15 tel, úgy kapod meg a hozzáöntendő só mennyiségét. Nekem egy kicsit túlszaladt – szóval csak óvatosan! -, 12 helyett 14 dkg sót borítottam bele. Kiszámoltam, hogy akkor ez annyi, mintha 1 kg-hoz 18 dkg-t adtam volna. Nem vészes. 🙂

Darált paprika - Szórj bele 12 dkg sót! Darált paprika - Hát...ez 14 dkg lett! Darált paprika - Kiszámoltam, hogy akkor 1 kg-hoz mennyit tettem volna.

Keverd el a sót a paprikában! Mielőtt üvegekbe raknád, hagyd állni legalább 3 órát, de 1 napig is úgy hagyhatod – közben keverd meg néha, ha arra jársz.
Ha mellé csöppent a paprika, akkor egyből töröld fel a foltot, mert nagyon be tudja magát enni a viaszosvászonba.

Darált paprika - Keverd el a sót a paprikában! Darált paprika - Fedd le a darált paprikát, és hagyd állni néhány órát! Darált paprika - Ha lecsöppent, töröld fel!

Tégy egy újságpapírt az asztalra, arra tedd a tálat, mikor átszeded a paprikát az üvegekbe. Kis üvegeket használj – tormás, mustáros, paradicsomos, lekváros stb -, és előtte mosd ki, szárítsd ki belül is. A tál fölött szedd a darált paprikát az üvegbe egy kiskanállal. A végén jól kapard össze a paprikát a tálban, és óvatosan kapard át az üvegbe.

Darált paprika - Készítsd oda az üvegeket! Darált paprika - A tál fölött kanalazd az üvegbe a darált paprikát! Darált paprika - Az utolját kapard össze egy helyre a tálban, onnan kapard át az üvegbe!

Darált paprika - Csavard rá az üvegekre a kupakokat! Darált paprika - Vagdosd fel a címkéket! Csavard rá az üvegekre a tetőket. Nem kell dunsztolni, egyből mehet rá a címke, és teheted a polcra.
Darált paprika - Kész, üvegekben, felcímkézve.

Én főképpen a rizshez használom, de levesekbe is gyakran teszek belőle.
Vedd figyelembe, hogy jó sós!

Jó étvágyat ahhoz, amibe teszed!

4 hozzászólás

 • Demeter Károlyné

  Szia Mariann!
  Ezt a receptet most olvasom.
  Szeretném megkérdezni,hogy használod ezt a darált paprikát a rizshez?
  Elképzelni se tudom :-))))
  köszi
  Üdvözlettel
  Demeter Éva

  • Szia Éva!

   Mikor felöntöm vízzel a rizset, és megfűszerezem, teszek hozzá egy kiskanál darált paprikát is. Mivel az sós, sóból már kevesebbet teszek a rizshez.
   Szép színe lesz, és az ízét is feldobja.

   Próbáld ki!
   Jó hetet!
   Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Ismét csodálatos színeket varázsoltál elénk, jó nézegetni őket. Bevallom, hogy a matematikai részt “átugrottam”, de a végeredmény príma!
  Igazi őszi hangulat az üvegekkel és a háttérbeli szőlős tállal.
  Puszi
  Ági
  Ui. Nézegettem a “régi” receptjeidet is, érdemes lenne könyv formájában is megjelentetni, szép és tartalmas munka, bizonyára sokan szívesen tartanák és forgatnák a konyhában is.

  • Kedves Ági!

   Mindig olyan szépeket írsz! 🙂
   Csak én már megint akkor tettem fel, mikor elmúlt az illető dolog – most a kápia – idénye. 🙁
   Nem baj, jövőre időben el fogják tudni olvasni a buzgó háziasszonyok.

   Ami a könyvet illeti – az első kedves olvasóim egyike is javasolta. 🙂
   De szerintem tele van szakácskönyvekkel a könyvpiac.

   Szóval kösz a dicséretet! 🙂
   Nektek meg jó ünneplést! 🙂
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.