Csirkepörkölt

Csirkepörkölt - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • csirkemell
  (itt 2 egész, bőrös csirkemell van)
 • csirkecomb
  (itt 5 egész csirkecomb van)
 • 1 fej hagyma
 • 1 zöldpaprika
 • 1 paradicsom
 • 1 tasak Kotányi Sült csirke fűszersó
 • 1 csapott fakanál só
 • olaj
Csirkepörkölt - Hozzávalók

Elkészítés:

A csirkepörköltben nem olyan kis kocka húsok vannak, mint a disznó- vagy marhapörköltben; hanem csak egy kicsit daraboljuk fel a csirke részeit.  Ha szeretitek, szárnyát is tehettek bele.
Ahogy én csinálom, az tulajdonképpen nem is igazi pörkölt, hanem inkább csak szaftos csirke. Mert – ahogy utánanéztem – mindenféle pörkölt attól pörkölt, hogy egy darabig folyadék nélkül kell sütni (pörkölni) a húst, mielőtt felöntenénk vízzel. Arról nem is beszélve, hogy a hagyma dinsztelésével illik kezdeni.
Így viszont egyszerűbb, mert már fő a hús, mikor elkezdem pucolni a hagymát. Időt nyerek. 🙂
Akkor lássuk!

Készíts oda a csaphoz egy másik tálat is, abba teszed a mosott darabokat. Folyó hideg víz alatt alaposan mosd meg a húsokat. A melle öblében néha véres darabkák ülnek meg, ezeket mosd le. A combján is szoktak lenni gyanús cafatok, moss le róla mindent, ami lejön. Különösen a csont végéről. A bőre alá is benyúlhatsz tisztogatás céljából.

Csirkepörkölt - Mosd meg a csirkemellet! Csirkepörkölt - A bőre alatt is mosd meg! Csirkepörkölt - A mosott darabokat egy másik tálba tedd!

Csirkepörkölt - Öntsd ki a fűszersót egy salátástálkába!Csirkepörkölt - Önts olajat egy nagy serpenyőbe!

Készítsd elő a csirkedarabolási, -sózási munkahelyet. A vágódeszka alá tégy egy peremes tálcát, hogy felfogja a csirkehúsról lecsorgó lét. Kell egy nagy, éles kés a húsvágáshoz. Tedd oda az edényt is, amiben párolod a csirkét, és önts bele kb. 1 dl olajat. (Egy nagy lábos vagy nyeles serpenyő a jó választás.) A fűszersót öntsd ki egy kis salátástálkába, hogy kényelmesen tudj belőle csippenteni.
Ha egész combot vettél, akkor most vágd ketté. (Célszerűbb egyből külön alsó- és felsőcombokat venni.) Egyik kezeddel mozgasd meg a comb lapos részét (felsőcomb), a másikkal pedig közben tapogasd ki, hogy hol van az ízület, azaz a két csont találkozása. A comb-kifli öbléből kezdve óvatosan vágj a feltételezett ízület irányába. Ha eltaláltad az irányt, akkor nem recseg a kés, könnyen átvágod a 2 csont közötti fehér porcot. Ha nem sikerül, vagyis belevágtál a piros csontba, akkor ne folytasd, hanem javíts az irányon; látni fogod, hogy jobbra vagy balra kell folytatnod a vágást. (Itt az utolsó képen először rossz helyre ment a kés.)

Csirkepörkölt - Tapogasd ki a combízületet! Csirkepörkölt - Vágd ketté a combot az ízületi porcnál! Csirkepörkölt - Ha nem sikerült eltalálnod a helyet, akkor javítsd!

Csirkepörkölt - Hints fűszersót az alsó combra! Csirkepörkölt - Fűszerezd meg a bőre alatt is! A fűszersóval hintsd meg mindenütt az alsó combot, még a bőre alatt is fűszerezd meg.
Csirkepörkölt - A csontos végét is fűszerezd meg! Csirkepörkölt - Tedd az edénybe a besózott húst! A csontos végére is szórj fűszersót, aztán tedd a combot az edénybe.
Csirkepörkölt - Fűszersózd be a felső comb egyik felét! Csirkepörkölt - Az edényben sózd be a felső comb másik felét! A felső comb egyik felét a deszkán fűszerezd meg, fűszeres felével lefelé tedd az edénybe, és ott hintsd meg a másik felét fűszersóval.
Csirkepörkölt - A csirkemell húsát vágd le a csontról! Csirkepörkölt - Csirkemellfilézés 2. Ha csontos csirkemellet vettél, akkor most vágd le a húst a csontról. Segít a filézés részletes bemutatása.

Most nem kell levenned a bőrét, mert az úgyse jó mondjuk levesbe, kár eltenni. Inkább főzd meg a pörköltben, és add a macskának. Vágd fel néhány nagyobb darabra a mellét. Van egy vékony csík része, ami szinte magától leválik, ezt vágd le először. Az első képen átrajzoltam pirossal egy természetes osztóvonalat, aminek mentén kívánkozik a következő vágás. Csak előtte fordítsd meg a húst, hogy jobb kézre essen a levágandó kis darab. Végül a megmaradó nagyobb darab húst vágd ketté középen, keresztben. (Persze nem kell ilyen nagy ügyet csinálni a darabolásból, mert akárhol vágod is el, mindenképp jó íze lesz; a lényeg, hogy ne hagyd egyben, mert a kisebb darab hamarabb átpuhul.)

Csirkepörkölt - Vágd le a szinte különálló csíkot a csirkemellről! Csirkepörkölt - Megint látszik egy vonal, ami mentén érdemes levágni egy darabot a csirkemellből. Csirkepörkölt - Végül a megm,aradt nagyobb húst vágd ketté derékban!

A húsdarabok egyik felét szórd meg fűszersóval a deszkán, tedd őket a lábosba a besózott felükkel lefelé, és hintsd meg a másik oldalukat is a finom Kotányival. Önts rá kb. fél liter vizet.

Csirkepörkölt - Az összes húsdarab egyik felét a deszkán sózd be! Csirkepörkölt - Másik felüket a lábosban hintsd meg fűszersóval! Csirkepörkölt - Önts a húsdarabokra kb. fél liter vizet!

Fedd le, és hadd főjön! Állítsd be az időzítőórát 50 percre, és indítsd is el. A kistálkából öntsd vissza a maradék fűszersót a tasakjába, úgy hogy odafogod a tálkát a tasak szájához, és együtt riszálod őket jobbra-balra. Így megindul a por, és csak jó helyre mehet. Ha kétségeid támadnak e művelet sikerességét illetően, akkor inkább egy kiskanállal merd vissza a fűszert. 🙂

Csirkepörkölt - Fedd le a pörköltöt! Csirkepörkölt - Állítsd be az órát 50 percre, és indulhat is! Csirkepörkölt - Öntsd vissza a fűszersót a tasakjába!

Csirkepörkölt - Vágd bele a hagymát a pörköltbe!Csirkepörkölt - Benne van az összes hagyma.

Most jönnek bele a zöldségek. Pucold meg a hagymát, vágd ketté, de nem kell felaprítani. Fogd az egyik fél hagymát, és az edény fölött (a fedőt vedd le 🙂 ) vagdosd bele a pörköltbe. Mindig máshonnan vágj le egy darabot. Ha belevágtad a másik felét is, akkor a paprika következik.

Csirkepörkölt - Vágd le a paprika talpát!Csirkepörkölt - Pattintsd le a paprika száráról a rajta maradt karimát!

Mosd meg a paprikát. Vágd le a talpát, de mentsd meg a szárán maradt karimát: pattintsd le a szárról. Nyúlj be a késsel mélyen a paprika belsejébe, és egy körbekanyarintással vágd át a magházat tartó ereket. Vedd ki a magházat. Hosszában vágd négyfele a paprikát, fogd össze a cikkeket, és vagdosd a pörköltbe.

Csirkepörkölt - Kanyarintsd ki a magházat! Csirkepörkölt - Negyedeld fel hosszában, és tedd egymásra a darabokat! Csirkepörkölt - Vágd bele a pörköltbe a paprikacikkeket!

Mosd meg a paradicsomot, vágd ketté, és a fél paradicsomokat darabold bele a pörköltbe. Most már minden benne van, fakanállal nyomkodd bele a zöldségeket a szaftba.

Csirkepörkölt - A fél paradicsomot darabold a pörköltbe! Csirkepörkölt - Minden zöldség benne van. Csirkepörkölt - Fakanállal nyomkodd bele a zöldségeket a lébe!

Csirkepörkölt - Szórj még bele egy csapott fakanál sót! A húsnak ott a fűszersó, de a sok zöldség, meg a fél liter víz miatt szórj még rá egy csapott fakanál sót.
Nincs több teendő, ha letelik az 50 perc, kész a csirkepörkölt. (Addig meg gondoskodj hozzá valami salátáról.)
Csirkepörkölt - Kész, serpenyőben

A hozzávalókból kifelejtettem, de jó bele egy kis petrezselyem, ha van a háznál.
Köretnek a nokedli a legjobb hozzá, de más is megteszi. Saláta legyen mellé!

Jó étvágyat!

12 hozzászólás

 • Vera

  Sziasztok!

  Pirospaprika még egy fontos hozzávaló a hagyományos pörkölthöz.

  • Szia Vera!

   Igazad van!
   Ha tesztek bele, akkor még a vízzel való felöntés előtt, mert a pirospaprika a zsírban (zsírfélében) oldódik fel.
   A hagyományos pörköltöt úgy szokták csinálni, hogy a hagymát zsírban üvegesre párolják, aztán megy bele a paprika, utána meg a hús. A hús ereszt egy kis levet, ezért nem is kell egyből felönteni vízzel, csak 1-2 perc múlva. És mindig csak egy kevés vizet kell hozzáadni. Ha azt majdnem elfőtte, akkor megint egy keveset. Na ehhez nincs nekem türelmem, azért csinálom így, ahogy leírtam. Még a hagymát is utólag dobom bele, hogy annak a pucolásával se menjen az idő. Ugyanis a csirke fő a legtovább. Amíg az fő, addig darabolom bele egymás után a hagyma-paprika-paradicsomot.
   Anyukám a múltkor azt is javasolta, hogy kevesebb vízzel öntsem fel, akkor ízletesebb. De én szeretem jól meglocsolni szafttal a rizst! 🙂

   Kösz a hasznos kiegészítést! 🙂
   Jó pörköltfőzést!
   Mariann

 • Orsolya

  Elkészítettem a 2 éves kisfiamnak, nagyon szerette!
  Köszönöm, hogy megosztotta velünk ezt a receptet. Sokmindent főztem már erről az oldalról, és külön öröm számomra, hogy hasonlóan főz, mint édesanyám, pedig erdélyi vagyok.

  Kellemes hétvégét!

 • Betty

  sziasztok!!

  Én most próbálom meg először így csinálni, kivácsi leszek az eredményre, de sztem naggyon finomra fog sikerülni!

 • Ebeka

  Nagyon imádom az oldalt!!!:) Làtszik is, hogy sok munkája van benne kedves Anyuka! 🙂 Szeretnèm kèrdezni, hogy csirkefarhát sütésre számíthatok egyszer majd valamikor.. ? 🙂

  • Kedves Ebeka!

   Örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂
   Csirke far-hátot csak levesbe szoktam főzni; ezért a sütése várhatóan nem lesz fent.

   Jó hétközepét!
   Mariann

 • toni

  Hello Anyuka!! Én teljesen kezdő vagyok és sajnos nem tudom hogy milyen hőfokon kell főzni!! ha esteleg még azt megtudnád irni nekem annak nagyon örülnék.. :))

  • Szia Toni!

   Attól tartok, elkések a válasszal: Felforrás után takarékon kell főzni. Kb. 40 percig. Most nem olvasom el, hogy mit írtam; fejből így emlékszek.

   Remélem, azért sikerült a pörköltöd! 🙂
   Jó hétvégét!
   Mariann

 • Laura

  Ez nagyon finom, nemsokára majd én is megcsinálom. Nagyon jó a weboldal, én is kezdő háziasszony vagyok. Több húsos ételt szívesen fogadok. Köszönöm

  • Szia Laura!

   Ezt mi is nagyon szeretjük! 🙂 Háziasszony szemmel az a jó benne, hogy egyszerű odatenni, és a zöldségeket elég akkor megpucolni, hozzáadni, mikor már fő a hús. A fövési idő alatt a köret és a saláta is elkészül. 🙂
   Nagyon örülök, hogy ehhez a leíráshoz is érkezett hozzászólás! 🙂

   Jó falatozást!
   Békés karácsonyt!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.