Csirkemájkrém
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Beneveztem az interneten a Danone Activia személyre szabott VIP programjába, ahol 14 napon át minden nap küldenek egy teljes napi étkezés-tervet.
(Nem aktversenyre neveztem 🙂 )
A 8. nap tervezetében zsályás csirkemájkrém volt a reggeli. Ennek a receptnek nagyon megörültem, mert a bolti májasokban alig van máj, meg tele vannak mindenféle gyanús adalékokkal. Ebben viszont 75% a csirkemáj (a többi meg hagyma és fűszer)! És lehet variálni a fűszerezését: zsálya helyett a szokásos majoránna, vagy kakukkfű, oregánó stb.
Pucold meg a hagymát és a fokhagymát. Ha a fokhagymagerezd már sárgul (mint itt lenn az első képen a felső), akkor ne próbálj megmenteni belőle egy részt, mert elronthatja az egész kaja ízét. Pucolj helyette másikat. A hagymát vágd fel apróra, a fokhagymához készítsd oda a nyomót.
Mosd meg a májdarabokat. Vizsgáld meg mindegyik darabot, és ha van rajta szív, azt vágd le, ne kerüljön a pástétomba. Vágd ki a felszíni sötét, véres ereket is. Utána vágd fel kockákra a májdarabokat.
Ha szeletelés közben vércsomót találsz, vágd ki! Ez a 15 dkg máj 3 darabból állt, de csak 2 darabon találtam szívet. A két szív itt van a második kép bal oldalán. (Főzd bele a levesbe, vagy tedd el a mélyhűtőbe.)
Olyan lábosban süsd a májat, amelyikben majd turmixolhatsz is a botmixerrel. Önts a lábosba kb. 0,5 dl olajat, és 2 perc melegítés után kapard bele a hagymát. Ahogy elkeverted, már nyomhatod is hozzá a fokhagymát.
Két perc pirítás után tedd bele a májkockákat, keverd el. Szórj rá 1 csapott evőkanál morzsolt zsályát (vagy ha van, akkor friss, aprítottat), és borsozd meg. (Sózni majd a végén kell, bár valahol azt olvastam, hogy a csirkemáj nem keményedik meg a sózástól, viszont a túlfőzéstől igen.) Három percig pirítsd a májat a fűszerekkel.
Három perc múlva önts hozzá fél dl vizet, fedd le, és párold még 3 percig.
Megint fél deci víz, megint lefed, megint 3 perc párolás.
Ha letelt az összesen 9 perc sütési idő, akkor oltsd el a gázt. Végy ki egy darab májat, vágd ketté, és ha nem nedves belül, akkor már jó. (Meg is kóstolhatod.) Semmiképp se süsd tovább 2-3 percnél! Sózd meg 3 csipet sóval, és keverd össze.
Már csak össze kell turmixolni. (Ha olyan edényben sütötted a májat, aminek árthat a rúdmixer, akkor kapard át a sült májat egy másik edénybe.) Ha mixelés közben túl száraznak, töménynek találod az állagát, akkor csorgass hozzá egy kevés olajat. Hát, ez nem lett valami sok, de azért néhány szelet kenyérre elég.
A rúdmixerre sok májkrém ráragad, ezt nehogy lemosd, inkább mártsd ki előbb belül, aztán kívül egy darab kenyérhéjjal. A májkrémet kapard át a lábosból egy zárható tetős ételdobozba, és tedd a hűtőbe.
Pirítósra kenve, zöldhagymával (vagy más zöldséggel) finom reggeli vagy vacsora. Jó étvágyat! |