Csirkemájkrém

Csirkemájkrém - Kész, kenyérre kenve.

Hozzávalók:

  • 15 dkg csirkemáj
  • 1 kis fej hagyma (kb. 5 dkg)
  • 3 kis cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál morzsolt zsálya (vagy majoránna)
  • 3 csipet őrölt bors
  • 0,5 dl olaj (4 evőkanál)
  • 1 dl víz
  • 3 csipet só (a végén)
Csirkemájkrém - Hozzávalók

Elkészítés:

Beneveztem az interneten a Danone Activia személyre szabott VIP programjába, ahol 14 napon át minden nap küldenek egy teljes napi étkezés-tervet.

Csirkemájkrém - Activia VIP program(Nem aktversenyre neveztem 🙂 )
A 8. nap tervezetében zsályás csirkemájkrém volt a reggeli. Ennek a receptnek nagyon megörültem, mert a bolti májasokban alig van máj, meg tele vannak mindenféle gyanús adalékokkal. Ebben viszont 75% a csirkemáj (a többi meg hagyma és fűszer)! És lehet variálni a fűszerezését: zsálya helyett a szokásos majoránna, vagy kakukkfű, oregánó stb.

Csirkemájkrém - Activaia 8. napi kajatervezet

Pucold meg a hagymát és a fokhagymát. Ha a fokhagymagerezd már sárgul (mint itt lenn az első képen a felső), akkor ne próbálj megmenteni belőle egy részt, mert elronthatja az egész kaja ízét. Pucolj helyette másikat. A hagymát vágd fel apróra, a fokhagymához készítsd oda a nyomót.

Csirkemájkrém - Pucolj meg 3 cikk fokhagymát! Csirkemájkrém - Cseréld le a hibás fokhagymagerezdet másikra! Csirkemájkrém - Vágd fel apróra a hagymát!

Mosd meg a májdarabokat. Vizsgáld meg mindegyik darabot, és ha van rajta szív, azt vágd le, ne kerüljön a pástétomba. Vágd ki a felszíni sötét, véres ereket is. Utána vágd fel kockákra a májdarabokat.

Csirkemájkrém - Vágd le a májról a szívet, a kövérjével együtt! Csirkemájkrém - Vágd ki a májdarabból a felszíni véres ereket! Csirkemájkrém - Vágd fel kockákra a megtisztított májdarabokat!

Csirkemájkrém - Ha szeletelés közben vércsomót találsz, vágd ki!Csirkemájkrém - A kockákra vágott máj.

Ha szeletelés közben vércsomót találsz, vágd ki! Ez a 15 dkg máj 3 darabból állt, de csak 2 darabon találtam szívet. A két szív itt van a második kép bal oldalán. (Főzd bele a levesbe, vagy tedd el a mélyhűtőbe.)

Olyan lábosban süsd a májat, amelyikben majd turmixolhatsz is a botmixerrel. Önts a lábosba kb. 0,5 dl olajat, és 2 perc melegítés után kapard bele a hagymát. Ahogy elkeverted, már nyomhatod is hozzá a fokhagymát.

Csirkemájkrém - Önts fél deci olajat a lábosba! Csirkemájkrém - Kapard a lábosba a hagymát! Csirkemájkrém - Tömködd bele a fokhagymagerezdeket a fokhagymanyomóba! Csirkemájkrém - Préseld a fokhagymát a lábosba!

Két perc pirítás után tedd bele a májkockákat, keverd el. Szórj rá 1 csapott evőkanál morzsolt zsályát (vagy ha van, akkor friss, aprítottat), és borsozd meg. (Sózni majd a végén kell, bár valahol azt olvastam, hogy a csirkemáj nem keményedik meg a sózástól, viszont a túlfőzéstől igen.) Három percig pirítsd a májat a fűszerekkel.

Csirkemájkrém - Kapard a párolt hagymára a májkockákat! Csirkemájkrém - Szórj bele 1 evőkanál morzsolt zsályát! Csirkemájkrém - Szórd meg borssal! Csirkemájkrém - 3 percig pirítsd a májat a fűszerekkel!

Csirkemájkrém - Önts a májra fél dl vizet!Csirkemájkrém - Fedd le a párolódó májat!Csirkemájkrém - Három percig pirítsd a májat!

Három perc múlva önts hozzá fél dl vizet, fedd le, és párold még 3 percig.

Csirkemájkrém - Önts a májra fél dl vizet!Csirkemájkrém - Fedd le a párolódó májat!Csirkemájkrém - Három percig pirítsd a májat!

Megint fél deci víz, megint lefed, megint 3 perc párolás.
Ha letelt az összesen 9 perc sütési idő, akkor oltsd el a gázt. Végy ki egy darab májat, vágd ketté, és ha nem nedves belül, akkor már jó. (Meg is kóstolhatod.) Semmiképp se süsd tovább 2-3 percnél! Sózd meg 3 csipet sóval, és keverd össze.

Csirkemájkrém - Vágj ketté egy darab májat; akkor jó, ha nem ereszt levet. Csirkemájkrém - Sózd meg a májat 3 csipet sóval! Csirkemájkrém - Megsült a máj.

Már csak össze kell turmixolni. (Ha olyan edényben sütötted a májat, aminek árthat a rúdmixer, akkor kapard át a sült májat egy másik edénybe.) Ha mixelés közben túl száraznak, töménynek találod az állagát, akkor csorgass hozzá egy kevés olajat. Hát, ez nem lett valami sok, de azért néhány szelet kenyérre elég.

Csirkemájkrém - Botmixerrel turmixold össze a sült májat! Csirkemájkrém - Ha nehezen megy a mixelés, akkor csepegtess a májhoz egy kis olajat! Csirkemájkrém - Összeturmixolva. Csirkemájkrém - Összekaparva látszik, hogy mennyi májkrém lett.

A rúdmixerre sok májkrém ráragad, ezt nehogy lemosd, inkább mártsd ki előbb belül, aztán kívül egy darab kenyérhéjjal. A májkrémet kapard át a lábosból egy zárható tetős ételdobozba, és tedd a hűtőbe.

Csirkemájkrém - Egy kenyérhéjjal szedd össze a májkrémet a rúdmixer belsejéből! Csirkemájkrém - Egy másik darab kenyérrel a rúdmixer külsejéről is töröld le a májkrémet! Csirkemájkrém - Kapard át a májkrémet egy zárható tetős ételdobozba!

Csirkemájkrém - Kész, üvegben. Csirkemájkrém - Kész, pirítósra ken.

Pirítósra kenve, zöldhagymával (vagy más zöldséggel) finom reggeli vagy vacsora.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.