Csipkelekvár (hecsedli)

Csipkelekvár - Kész, üvegekben plusz tálkában

Hozzávalók:

 • csipkebogyó
 • cukor
 • Dzsemfix (Extra – 2:1 vagy Szuper – 3:1)
Csipkelekvár - Hozzávalók

Csipkelekvár készítését csak megátalkodott bio-mániásoknak ajánlom, ugyanis nagyon időigényes és fárasztó munka. Majdnem egy hetet vesz igénybe, ha naponta csak néhány órát szeretnél vele foglalkozni.

 1. nap: Leszeded a csipkebogyót.
 2. nap: Megmosod, egyenként levagdosod mindkét végét (unalmas, hátfárasztó).
 3. nap: Vízzel felöntöd, kevergetve felfőzöd, és még 1 órát főzöd kevergetve.
 4. nap: A megfőtt csipkebogyót egy nagy finomlyukú szűrőn átpasszírozod. (Ez a legfárasztóbb.)
 5. nap: A sűrítményt megcukrozod (plusz Dzsemfix), felfőzöd, és üvegekbe öntöd.

Az az igazság, hogy a piacon lehet kapni sűrítményt, ezen a télen 800 Ft volt litere. Azzal szinte semmi gond nincs, csak az utolsó pontot kell neked csinálni: cukrozás, felfőzés, üvegbe tevés. Először én is ezt próbáltam ki, de sokkal hígabb lett a lekvár, mint később a sajátom. Így utólag nem bánom, hogy annyit dolgoztam vele! 🙂

Elkészítés:

Külön élmény, ha ti szeditek le a csipkebogyót! Fél kézzel fogd meg a bogyót, hajlítsd le a szárára merőlegesen, és nyomd felfelé. Ekkor szépen, a tövénél válik el a szárától. Közben persze sokat lehet enni is, itt, a szára felőli végén kell megnyomni, hogy kijöjjön a finom csemege.

Csipkelekvár - Már szedéskor jól le lehet törni a szárát. Csipkelekvár - A szára felőli végén lehet kinyomni a húsát!

Borítsd a csipkebogyót a jól kisúrolt mosogatóba. Engedj rá sok vizet, és mosd át a bogyókat. Utána markolj ki 4-5 szemet, és törd le a szárukat…

Csipkelekvár - Mosd meg a csipkebogyót a mosogatóban! Csipkelekvár - A letörendő szárak a bogyókon. Csipkelekvár - Törd le a szárát!

…a másik végükről pedig a levelet, ha van rajtuk.  A kész bogyót tedd a nagy tálba, a hibásakat és a szárakat meg leveleket pedig egy kis tálkába.

Csipkelekvár - A letörendő levél a bogyón. Csipkelekvár - A bogyó virágos végéről letört levél. Csipkelekvár - Az egyenként átvizsgált csipkebogyók, szár és levél nélkül.

Most egyesével vagdosd le a bogyók virágos végéről a fekete csonkot. (Megszámoltam, a 4 kiló bogyó 1934 szem volt.  🙂   ) Ehhez készíts oda egy vágódeszkát, kell egy kis kés, jobbra tégy egy kis tálkát a végeknek, balra egy másik kis tálban gyűjtsd a leskalpolt bogyókat, középen legyen a nagy tál, amiből mindig kiveszel egy marok csipkebogyót. Legyen ott a mérleg is egy újabb edénnyel. Ebbe öntsd át mindig a kis tál kész csipkebogyót, amíg kigyűlik egy kiló.

Csipkelekvár - A virágos vég levágásának kellékei. Csipkelekvár - Egyesével vágd le a csipkebogyók virágos végéről a fekete csonkot! Csipkelekvár - Az első kiló megtisztított csipkebogyó.

Az 1 kg csipkebogyót öntsd át egy jó nagy fazékba. (Legalább kétszer annyi literes legyen, mint ahány kiló a csipkebogyó volt. Én a 4 kg csipkebogyót egy 10 literes fazékban főztem.) Egy papíron húzz egy vonást minden kilónál, az utolsó adagnál azt írd oda, hogy hány deka. Ha elkészültél a vagdosással, akkor így hagyhatod másnapig. De folytathatod is: Öntsd fel annyi vízzel, ahány kiló volt a csipkebogyó. Forrald fel, közben néha keverd meg, nehogy leragadjon.

Csipkelekvár - Készen van a csipkebogyók megtisztítása. Csipkelekvár - Öntsd fel a csipkebogyót ugyanannyi liter vízzel, mint ahány kiló volt a bogyó! Csipkelekvár - Forr a csipkebogyó.

Csipkelekvár - Kevergetve 1 óra hosszat főzd a csipkebogyót!Csipkelekvár - Megfőtt a csipkebogyó.

Felforrástól számítva egy óra hosszat főzd, folyton kevergetve. Könnyen leragad! Fárasztó ez az ácsorgás, úgyhogy a passzírozást – ami az egész lekvárkészítés legnehezebb része – nyugodtan hagyd másnapra!

Csipkelekvár - A főtt csipkebogyó passzírozásának kellékei.A puhára főtt csipkebogyót át kell passzírozni egy sűrű lyukú szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek bele a lekvárba. A nagy szűrőt tedd egy közepes fazékra vagy tálra. A csipkebogyóba kell egy merőkanál, amivel a szűrőbe mered a főzetet. A szűrőbe kell egy kanál, amivel átpasszírozod a bogyót. Kell egy tál “szemétnek”, és hozzá egy másik kanál, amivel kikaparod a passzírozó kanálból a maradékot. Egy kis tálkába tégy egy harmadik kanalat, ezzel kaparod le a szűrő aljáról a lekvárnakvalót. Készíts még oda egy nagyobb fazekat, amibe az átpasszírozott sűrítményt gyűjtöd. Szükséged lesz a mérlegre is. Mielőtt elkezdenéd a passzírozást, mérd le a kis fazék súlyát.

Csipkelekvár - A szűrő.

Egy régi, kedves olvasóm  – Emese – a szűrő pontosítását kérte.
Nagy méretű szűrő, sűrű szövésű fém hálóval.
A piros nyelű már szétment; 2 évi passzírozást bírt ki.

2011. dec. 02.

Csipkelekvár - A szűrő közelebbről. Csipkelekvár - A szűrő hálója közelről.

Tehát merj egy merőkanál főzetet a szűrőbe. A kanállal először lapítsd szét az egész bogyókat.

Csipkelekvár - Merj egy merőkanál csipkebogyófőzetet a szűrőbe! Csipkelekvár - Egyesével lapítsd szét az egész bogyókat! Csipkelekvár - A szétlapított csipkebogyó.

A szűrőnek az egyik felével foglalkozz, jól nyomkodd ki az ott lévő masszát. Ha már alaposan átnyomkodtad, akkor kapard fel a kanállal, és a kanálról egy másik kanállal kapard át a szemetes tálba.

Csipkelekvár - Jól simítsd oda a szűrő egyik felén lévő masszát a kanállal! Csipkelekvár - A jól kinyomkodott masszát kapard fel a kanállal! Csipkelekvár - A szűrőből kikapart száraz selejtet kapard ki a szemetes tálba!

A szűrő alján összegyűlik a préselmény. Ezt időnként kapard le a tiszta (3.) kanállal. Egy merőkanál masszából kb. 20 dkg préselmény lesz, és kb. 10 percig tart egy adag préselése. Tehát néha mérd le a fazekat, és kb. kilónként (úgy az ötödik adag után) kapard át a sűrítményt a nagyobb fazékba. Tehát ha mondjuk 60 dkg volt a fazék, akkor 1,6 kg-nál ürítsd ki a kis fazekat. Mindig jegyezd fel, hogy mennyi sűrítményt öntesz a fazékba! Ugyanis a cukor mennyisége függ majd a sűrítmény súlyától.

Csipkelekvár - A szűrő alján összegyűlt préselt csipkebogyó. Csipkelekvár - Kapard le a szűrő alján összegyűlt préselt csipkebogyót! Csipkelekvár - Ha összegyűlik 1 kg préselmény, kapard át a nagy fazékba!

Csipkelekvár - A végén ennyi a selejt.Csipkelekvár - A végén ennyi az értékes sűrítmény.

Végre elfogyott a feldolgozandó csipkebogyó! Jó sok mag maradt vissza! De szerencsére a sűrítmény is jó sok lett! A selejtet aztán kapard vissza a kis fazékba. A kiürült nagy fazékba önts vizet, melegítsd fel, jól öblítsd át a fazekat, és az öblítővizet öntsd rá a kis fazékba kapart magkupacra. (Ebből majd ivólé lesz, de nem fontos ezzel bajlódnod, ki is dobhatod a magvas-héjas hulladékot.)

Csipkelekvár - A hulladék masszát kapard át a kis fazékba! Csipkelekvár - A kiürült nagy fazékba önts vizet, és melegítsd fel! Csipkelekvár - Az öblítővizet öntsd rá a magkupacra!

Hadd álljon, és most folytasd a lekvárkészítést.

Számold ki, hogy mennyi cukrot kell tenned a lekvárhoz! 1 kg-hoz 33 dkg cukrot és 1 tasak 3:1-es Dzsemfix Supert kell adnod.  (Ha 2:1-es Dzsemfix Extrád van, akkor 1 tasak + 50 dkg cukor kell 1 kg sűrítményhez.) Az a tapasztalatom, hogy annyi sűrítmény lesz, ahány kg volt a csipkebogyó; mert először megduplázódott a főzéskor hozzáadott vízzel, de utána elveszett a fele a passzírozással. Persze, nem kell annyira pontosan számolni, mert 1kg-tól 1,2 kg-ig elég a 33 dkg cukor és az 1 tasak zselésítő. Én pl. a 3,8 kg sűrítményhez 1,1 kg cukrot adtam, és csak 3 tasak Dzsemfixet.

Tehát a kimért cukorból majdnem mindet borítsd a sűrítményhez, a maradék cukorban pedig keverd el a megfelelő számú tasak Dzsemfixet, és azt is öntsd a (majdani) lekvárhoz. Jól keverd át az egészet!

Csipkelekvár - Öntsd a kimért cukrot a csipkebogyó-sűrítményhez! Csipkelekvár - A Dzsemfixet keverd össze egy kevés cukorral! Csipkelekvár - A cukorral elkevert Dzsemfixet is borítsd a lekvárhoz!

Mielőtt odatennéd főni a sűrítményt, nézz utána az üvegeknek. Öblítsd át őket meleg vízzel (a tetőket is), és fejjel lefele fordítva borítsd egy konyharuhára száradni. Tedd oda főni a lekvárt. Állandóan keverd, hogy ne tudjon leégni! Kb. fél óra alatt forr fel. Közben készíts oda a gázra, a lekvár melletti főzőhelyre egy melegíthető tepsit, önts bele vizet, állíts bele annyi üveget, amennyi belefér, és melegítsd.

Csipkelekvár - Szedd elő az üvegeket, és mosd meg őket! Csipkelekvár - Borítsd az elmosott üvegeket száradni egy konyharuhára! Csipkelekvár - Tedd az üvegeket egy tepsi meleg vízbe, a fortyogó lekvár mellé!

Felforrás után már csak vagy 3 percig főzd! Nagyon szép, sűrű lekvár lett belőle! Merőkanállal tölts fel egy kancsót lekvárral, ebből öntöd majd az üvegekbe.

Csipkelekvár - Főzd fel a lekvárt! Csipkelekvár - Jó sűrű állaga lett! Csipkelekvár - A kész lekvárt merd át egy hőálló kancsóba!

Először minden üvegbe csak egy keveset önts, hogy hozzászokjon a meleghez.  Így, keveseket önve menj végig többször minden üvegen. Az utolsó körben öntsd színültig mindegyiket.

Csipkelekvár - Az üvegek feltöltése - 1. Csipkelekvár - Az üvegek feltöltése - 2. Csipkelekvár - Az üvegek feltöltése - 3., tele vannak.

Tedd rá az üvegekre a tetejüket. Bal kezedre húzz egy edényfogó kesztyűt, jobb kézzel emeld ki az üveget a tepsiből, és bánj vele kesztyűs kézzel. 🙂 Illetve jól markold meg a kesztyűs kezeddel, hogy a másikkal erősen rá tudd csavarni a kupakot. Fejjel lefele tedd le az üveget.

Csipkelekvár - Tedd rá az üvegekre a tetőket! Csipkelekvár - Kesztyűs kézzel fogd az üveget, másik kézzel csavard rá a tetőt! Csipkelekvár - Fejjel lefele tedd le a lekvárt!

Bugyoláld be a lekvárokat, és 5 percig hagyd így őket, fejjel lefele. Utána bugyola ki, állítsd őket a talpukra, majd bugyola vissza, és hagyd úgy másnapig.

Csipkelekvár - Bugyoláld be a lekvárokat! Csipkelekvár - 5 percig hagyd a lekvárokat fejjel lefelé! Csipkelekvár - Bugyoláld ki a lekvárokat, és állítsd őket a talpukra!

Ezzel a lekvár kész, már csak utómunkálatok vannak hátra. (Fontos! Mielőtt a helyükre tennéd a lekvárokat, címkézd fel őket! – Egy kedves olvasóm hívta fel a figyelmemet erre a fontos befejező lépésre.)

Csipkelekvár - A fazékban lévő maradék lekvárt kapard ki egy kis tálkába!Csipkelekvár - A vízzel hígított magos masszát szűrd le, cukrozd meg, jó ivólé lesz belőle!

Kapard ki a fazékból a maradék lekvárt egy kis tálkába, ezt egyétek meg először. A vízzel hígított magos masszát szűrd le, de most már csak nagyjából passzírozd át, a többi tényleg mehet a szemétbe. A leszűrt ivólét cukrozd meg, és teaiváskor mindig önts egy keveset a pohárba, arra öntsd a teát. Magában nagyon tömény (mármint a csipkelé)!

Csipkelekvár - Ennyi lekvár kimaradt!

Ennek a lekvárnak mindenki örül!

Ajándékba is adhatod!

Jó étvágyat!

83 hozzászólás

 • Rácz Gabriella

  Én kuktában főzöm meg az egész csipkebogyókat, aztán botmixerrel pépesítem. Így elhagyható a paszírozás, a kis tüskék is tökéletesen pépesednek.

 • Elhatároztam, karácsonyra ajándéknak készítek hecsedlit.
  Mivel a vitamin, amit tartalmaz, felülmúl minden csodabogyót.
  Elmesélem nektek a sztorim.
  1. nap felderítő út, hol a j.mű benzingőz nincs, az erdős rész. Sikerült. Az égő csipkebogyók, amit az 1-ső dér megcsípett, megtaláltam.
  Másnap igyekeztem, nehogy megelőzzenek, már kora hajnalban landoltam. Csodálatos volt.
  Az erdő szélen kis tüzet rakva, nyárs, és úgy 8 felé már a madarak csivitelése sürgetett a szedésre.
  2. nap szedtem 6kg bogyót. A kezeim a tüskétől! de megérte.
  3. nap: Ma átpucoltuk kedves Nejemmel, este 5 körül kész lettünk. És most passzíroztam ki.
  4. nap: Holnap jön a java, a csodalatos elkészítés. A recept igen jó. Ez szerint készítettem.
  De a kipasszírozott pép felfőzését összetevőkkel változtatom. Holnap.
  Mégpedig: 5kg péphez 25dkg cukrot, 1l akácmézet és az általam nevelt aloevera levélből 2dl gélt kinyerve, és kg-onként 1tasak 3-az-1-ben zselésítőt adagolok majd.
  Ez tehát a világ legjobb multivitaminja lesz, remélem! Ajánlom, próbáljátok ki!
  Egyébként ez a recept /mármint az eredeti/ tuti jó. Már 2. éve e szerint készítem, de most az ízesítésén módosítok.
  Köszi a receptet! 72évesen még szeretnék további 10 évig e szerint hecsedlit készíteni!
  Puszi mindenkinek, jó egészséget:
  István

  • Kedves István!

   Gratulálok a munkádhoz! Meg a jó sztorihoz. 🙂
   Bizony, a hecsedli-készítés fáradságos meló! Jól hangzik az aloe vera hozzáadása! És persze a méz is. A lányomnak már én is mézet teszek a befőzésekbe cukor helyett. De csak neki, mert amúgy drága.

   Jó egészséget kívánok!
   Jó lekvározást!
   Mariann

 • micike

  Kedves Mindenki!

  A gyümölcscentrifugás módszer nem müködött, a hagyományos szűrön való passzírozás meg borzalmasnak tűnt, így megpróbáltam a paradicsompasszírozót, annak is a legsűrűbb szűrőjét, és ezt találtam a legjobbnak. Próbáljátok ki Ti is! Azt nem mondom, hogy egyszerű, de a három közül magasan a legjobb!!!

  Mici

 • Tamás

  Én a főzés után gyümölcs-centrifugával kipörgetem .Minden 10 evőkanál után szét kell venni a centrifugát-lekaparni róla a pépet mert nem folyik ki a lyukon.A maradékot kissé meghígítva újra centrifugázom.A pép kiváló,lassú párolás után cukor és üveg.Macerás de sokkal gyorsabb a régi módszernél.Ajánlom,Tamás

 • Orbán Andrea Viktória

  Kedves Mariann!

  Egy nagyon kedves ismerősünktől augusztusban kaptunk egy üveg csipkebogyólekvárt, amit egy biofaluban készítettek. Nagyon erőteljes íze volt. Az az érdekes, hogy augusztus végén mindkettőnkön úrrá lett egy makacs megfázásos, torokfájós betegség. Igen, a kánikula közepén… Épp kapóra jött az üveg lekvár, mintha a Sors tudta volna előre, hogy szükségünk lesz rá. Igazi gyógyító csodaszer!

  Ha lesz rá módon, főzök majd én is csipkelekvárt! Nagyon jó a leírás, érthető, így kedvet is kaptam hozzá.

  Szép őszi napokat kívánok!

  Andrea

 • Jolcsi

  ???? megőrültetek ennyit dolgozni vele? Én is csinálok, csak keményen szedem le, késsel szétvágom, magok ki belőle, mélyhűtőbe fél napra, meg van a “dérhatás”, aztán főzés, passzírozás, de hatvanhatszor kevesebb erőkifejtéssel és időhányaddal, mint ti.

  • Kedves Jolcsi!

   Örülök, hogy neked van egyszerűbb módszered is! 🙂
   Hátha kipróbálják majd az olvasóim!
   Kösz az infót! 🙂
   (Hogyan vágod szét: keresztben, vagy hosszában? A magokat könnyű kiszedni?)

   Jó lekvárfőzést!
   Mariann

 • Kata

  A hozzászólásokat olvasva megtaláltam a mester elérhetőségét, köszönöm . 🙂

  Én ma megyek a Mátrába csipkét szedni, már nagyon várom, ez lesz az első csipkelekvárom, remélem sikerülni fog.

  Én is agar-agart használok dzsemfix helyett, vagy gyümölcspektint lehet kapni bio boltban az is nagyon jól sűrit.

  Jó lekvárfőzést kivánok mindenkinek 🙂

  • Kedves Kata!

   Most jöttem haza vidékről, épp most akartam válaszolni neked. 🙂
   Örülök, hogy megtaláltad Kusiapu elérhetőségét!
   Nagyon hasznos a javaslatod a sűrítésre! A lányomnak fogom ajánlani, mert ő nagyon biomániás. 🙂

   Kösz a jókívánságokat!
   Jó csipkeszüretet!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.