Cseresznyebefőtt

Cseresznyebefőtt - Kész, üvegekben.

Hozzávalók:

 • 3,5 – 4 kg alig érett cseresznye
 • 1 cs. Dr. Oetker Befőtt-tartósító
 • 60 dkg cukor
 • 1,5 l víz
Cseresznyebefőtt - Hozzávalók

Elkészítés:

Mindig sajnálom, hogy pocsékba megy a fán a cseresznye. Az idén megfogadtam anyukám tanácsát, és alighogy elkezdett érni a cseresznye, szedtem 4 kg-t, és befőztem. Nagyon egyszerű! Még magozni se kell! 🙂

Itt az első képen a pirosabbját már le lehet szedni. A második képen már túlérett a cseresznye, csak enni jó.  – Tudom, ennek majd csak 2009 után veszitek hasznát, de röpke egy év múlva megint érni fog a cseresznye! 🙂

Cseresznyebefőtt - Alig érett cseresznyéket szedj! Cseresznyebefőtt - Ez már túl érett!

Mosd ki a mosogatót, eressz vizet a bedugott tartályba, borítsd bele a cseresznyét, és mosás közben válogasd át őket. Tépd le a szárakat (a még nem teljesen érett cseresznye ilyenkor hangosat cuppan), és tedd az odakészített kis tálkába. A hibásakat is oda dobd. A jókat meg a nagy tálba.

Cseresznyebefőtt - Mosd meg a cseresznyét a csapban! Cseresznyebefőtt - A hibásakat dobd el! Cseresznyebefőtt - A megmosott, leszárazott cseresznyék.

Cseresznyebefőtt - Mosd meg az üvegeket!Mielőtt folytatnád a cseresznyével, keríts üvegeket, és mosd meg őket, hogy legyen idejük kiszáradni. 4 kg cseresznyéhez 8-9 db 7 decis befőttesüvegre lesz szükséged. (Jobb, ha inkább csak 3,8 kg a gyümölcs.)
Most már lemérheted a cseresznyét. Az én mérlegem csak 3 kg-ig mér, ezért a kisebbik sárga tálban kilónként mértem, és minden kilót átborítottam a piros tálba. Összesen 3,9 kg lett.

Cseresznyebefőtt - A cseresznye-mérés kellékei Cseresznyebefőtt - 10 dkg híján 4 kg lett a cseresznye! Cseresznyebefőtt - Lehet forró vízbe tenni a cseresznyét!

Cseresznyebefőtt - Mérj ki 60 dkg cukrot!Egy tasak Dr. Oetker befőtt-tartósító pont 4 kg gyümölcshöz elég, és 60 dkg cukrot kell hozzáadni. Mérj hát ki 60 dkg cukrot (persze a mérlegemben pont most merült ki az elem 🙁   ), és öntsd egy kb. 5 literes fazékba. Keverd el a befőtt-tartósítóval, és önts a fazékba 1,5 liter vizet. (Én sajnos előbb a vizet öntöttem a cukorra, de szerencsére utána is feloldódott a tartósító. Mindenesetre itt a jó sorrendben raktam fel a képeket, csak furcsa, hogy előbb van víz a fazékban, mint ahogy beleönteném. 🙂 )

Cseresznyebefőtt - Borítsd a kimért cukrot egy nagy fazékba! Cseresznyebefőtt - Szórd a befőttartósító port a cukorrra! Cseresznyebefőtt - Önts másfél liter vizet a cukorra!

Fedd le a fazekat, és nagy lángon forrald fel a cukros vizet. Kb. 8-10 perc alatt felforr. Közben egy fél tepsi vizet tégy oda melegedni a gázra, és állítsd bele a közben már megszáradt 8 befőttesüveget, hogy melegedjenek át. Gondold meg, hogy hol lesz alkalmas hely a befőtteknek, ahol nincsenek útban egy napig, míg a száraz dunsztban kihűlnek. Oda teríts le nekik egy konyharuhát.

Cseresznyebefőtt - Fedő alatt forrald fel a vizet! Cseresznyebefőtt - Melegítsd elő az üvegeket! Cseresznyebefőtt - Készíts helyet a befőtteknek a száraz dunszthoz!

Ha forr a víz, borítsd bele a cseresznye felét (csak úgy saccra). Várd meg, míg újra felforr a víz (ez is kb. 10 perc), akkor vedd takarékra a lángot – szükség lesz még forró vízre a másik adag cseresznyéhez -, és egy kis fejű merőkanállal szedd ki az üvegekbe a cseresznyét (levét ne!) úgy, hogy mindegyik üvegbe egyformán tegyél.

Cseresznyebefőtt - A cseresznye felét borítsd a forró vízbe! Cseresznyebefőtt - Várd meg, míg felforr a víz a cseresznyével! Cseresznyebefőtt - Egyenletesen merd ki az üvegekbe a forró cseresznyét!

Cseresznyebefőtt - Az első adaggal félig telnek meg az üvegek.Utána megint erősítsd fel a lángot, forrald fel a vizet (10 perc), borítsd bele a cseresznye megmaradt felét, és újraforrásig (10 perc) hagyd benne. Akkor elolthatod a gázt. Merd ki a merőkanállal a csresznyéket az üvegekbe. Utána töltsd fel az üvegeket a befőttlével. Tedd rá az üvegekre a csavaros tetőt (ha celofánozni kell, akkor előbb vidd az asztalra), de még ne szorítsd rá erősen, mert fél kézzel nem lehet. Húzz egy edényfogó kesztyűt a bal kezedre (vagy fogj egy konyharuhát), és jobb kézzel tegyél rá egy üveget. Miközben a kesztyűvel erősen megszorítod az üveget, jobb kézzel jól csavard rá a tetőt. Vidd a befőttöt a kikészített konyharuhára.

Cseresznyebefőtt - A teletöltött üvegeket fedd le! Cseresznyebefőtt - A lefedett cseresznyebefőttök. Cseresznyebefőtt - Egy ruhával egyesével vidd a befőttöket a száraz dunszt helyére!

Cseresznyebefőtt - A 8 üveg a helyén. Ha az összes üveget átvitted a dunsztolás helyére, akkor 5 percre fordítsd fel őket. De erre a kis időre is bugyoláld be! (Ez a száraz dunszt.) A meleg ruha alá tégy egy sor papírt.

Cseresznyebefőtt - 5 percre fordítsd az üvegeket fejjel lefelé! Cseresznyebefőtt - Egy sor papír jön az üvegekre a bugyola előtt! Cseresznyebefőtt - Meleg ruhával takard le az üvegeket!

Cseresznyebefőtt - A befőttök megint talpon!

5 perc múlva ne felejtsd el újra talpra állítani az üvegeket! (Bugyola vissza)

Nem fért bele minden cseresznye az üvegekbe, de a férjem nagyon örült neki! 🙂

Jó étvágyat!

Cseresznyebefőtt - Egy kevés befőtt kimaradt.

2 hozzászólás

 • Kedves Gabi!

  Köszönöm a hasznos megjegyzést!
  Az idén kipróbálom tartósítószer nélkül (már virágzik a cseresznye!), és megírom, hogy nekem is elálltak-e sokáig. Én se szeretem a tartósítókat, úgyhogy örülök, hogy nélkülük is jó a befőtt! 🙂 Csak lehet, hogy akkor kéne tenni hozzá egy kis citromlét, mert ennek a tartósítósnak nagyon finom a leve, kicsit olyan citromos. Te szoktál tenni bele egy kis citromlét?
  Nagyon hasznos, amit az egyes műveletek csírátlanító szerepéről írtál! 🙂

  Még egyszer köszönöm, és bő csresznyetermést kívánok!
  Mariann

 • Rácz Józsefné

  Hasonlóképpen készítem a befőtteket, szirupban felforralom, és forrón az üvegekbe szedem merőkanállal.

  A különbség annyi, hogy tartósítószert nem teszek bele. Amikor a szirupot felforralom, az csírátlanítva van. Amikor beledobom a gyümölcsöt, és együtt felforr, a gyümölcs is csírátlanítva van. Az üvegbe szedem a befőttet úgy, hogy a leve épp ellepje, ekkor az üveg is csírátlanítva van. Csavaros üvegtetőt teszek rá, és rögtön fejre állítom. A forró szirup azonnal csírátlanítja a kupakot is.

  Az előre elkészített , újságpapírral vagy pléddel vastagon kibélelt ládába teszem a fejen álló üvegeket, vagy csak egyszerűen a konyhaszekrény sarkában csomagolom össze, hogy sokáig megtartsa a melegét. Másnap kibontom a becsomagolást, talpára állítom az üvegeket, és teszem a helyére a polcra.

  Soha el nem romlik egy sem, kivéve, ha hibás volt a kupak. Ne terheljük a szervezetünket annyi tartósítóval. Mind rákkeltő.

  Gabi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.