Csemegeuborka

Ezt most azért írom le, hogy mondd anyukádnak, tegyen el ilyen uborkát, mert nagyon finom! Én már sokféle uborkát ettem, de az e recept szerinti ízlett a legjobban. Nincs benne tartósítószer! Csak annyi macera van benne, hogy olyan magas fazékban kell dunsztolni, amiben ellepi a víz a befőttesüveget.

Csemegeuborka - Kész

Hozzávalók:

felöntőlé:

 • 3 rész víz
 • 1 rész 10%-os ecet

üvegenként a felöntőlébe:

 • 1 teáskanál só
 • 2 evőkanál cukor

üvegenként a fűszer:

 • kapor az üveg aljára
 • 1 babérlevél
 • 1/2 mokkáskanál egész feketebors
 • 1/2 mokkáskanál egész köménymag
 • 1/2 mokkáskanál mustármag
 • 1/2 mokkáskanál koriander

üvegenként

 • kb. 40 dkg uborka
Csemegeuborka - Hozzávalók

Itt most 4 üvegre való uborka eltevésének menetét írom le. Közönséges, 7 dl-es befőttesüvegekről van szó. Mivel 1 üvegbe kb. 2,5 dl lé fér rá az uborkára, ezért 4 üveg felöntéséhez 4*2,5 dl = 1 liter lét készíts majd:

 • 3*2,5 = 7,5 dl víz
 • 1*2,5 = 2,5 dl ecet
 • 4*1 = 4 teáskanál só
 • 4*2 = 8 evőkanál cukor

Elkészítés:

Mosd meg az üvegeket, fejjel lefelé állítva szárítsd ki (nem fontos tökéletesen, úgyis hideg vizet öntesz bele). Tégy mindegyik üveg aljára 1-2 szál kaprot (szára, virága, levele vegyesen). Tömd meg az üvegeket uborkával.

Csemegeuborka - Mosd meg az üvegeket! Csemegeuborka - Tégy mindegyik üveg aljára friss kaprot! Csemegeuborka - Tömd meg uborkával az üvegeket!

Készítsd el a 4 üveghez való felöntőlét: 7,5 dl víz, 2,5 dl 10%-os ecet, 4 teáskanál só, 8 evőkanál cukor. Addig keverd, míg teljesen fel nem oldódik a cukor és a só. Akkor öntsd az üvegekbe, de ne teljesen tele, hogy beleférjenek a fűszerek is.

Csemegeuborka - 7,5 dl víz a felöntőlé alapja Csemegeuborka - 2,5 dl ecet a vízhez Csemegeuborka - 4 teáskanál só, 8 evőkanál cukor

Mindegyik fűszerből (még 5-féle) tégy mindegyik üvegbe! 1-1 babérlevél (ha kicsi, akkor lehet 2), fél-fél mokkáskanálnyi egész bors, egész kömény, koriander, mustármag. Öntsd fel teljesen a lével. Ha marad lé, tedd el legközelebbre, ha kevés a lé, csinálj még: 2 dl víz (3 rész, azaz 3*0,7 dl), 0,7 dl ecet (1 rész), 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor. Keverni, üvegbe önteni. Jól csavard rá az üvegekre a tetőt! (Igaz, manapság már nemigen fordul elő 4 menetes tető, de azért nézd meg: 6 menetes üvegre 6 menetes tető kerüljön!) Fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy lásd, nem szivárog-e a lé.

Csemegeuborka - Tégy bele üvegenként fél mokkáskanál koriandert! Csemegeuborka - Minden fűszer benne van! Csemegeuborka - A lezárt üvegeket állítsd fejjel lefele!

Most fazékba kell tenni az üvegeket, és felönteni vízzel, hogy ellepje a tetejüket is. Ha nincs akkora fazekad, amibe elfér 4 üveg, akkor 2 kisebbe tégy 2-2 üveget. (Én a 10 literes fazekamban melegítettem az üvegeket.) A fazekat béleld ki újságpapírral, biztos, ami biztos. 🙂 Nehogy elpattanjon az üveg. Egész lángon forrald fel a vizet. Itt az utolsó képen a stoppert mutattam volna, hogy 35 perc múlva kezdett csak forrni a víz.( Nem kell neki nagyon forrni, csak határozottan gyöngyözzön.)

Csemegeuborka - Tedd az üvegeket egy nagy fazékba! Csemegeuborka - Önts a fazékba annyi vizet, hogy ellepje az üvegeket! Csemegeuborka - Figyeld, hogy mikor kezd el gyöngyözni a víz!

Csemegeuborka - 20 percig takarékon főjön!

Ha elkezd gyöngyözni a víz, vedd takarékra a lángot, és még 20 percig (a kommentek szerint elég 15 is!) hadd főjön!

Akkor oltsd el a gázt, és ebben a vízben hagyd kihűlni az üvegeket. (Fél nap)

Csemegeuborka - Kész, üvegekben Címkézd fel őket, hadd tudja, akinek adod, hogy mikori!Rendeld meg anyukádtól vagy nagymamádtól!

231 hozzászólás

 • Mariann

  SZia!
  20 kg mini kígyóuborkát főztem be a recepted alapján, TÖKÉLETES!!! Tartósítószernek – biztos ami biztos – kálium szorbátot tettem, literenként 1 gr. Nagyon-nagyon finom lett.
  Köszönöm szépen a receptet, mindig ezt fogom használni!

  • Szia Mariann!

   Örülök a sikerélményednek, és hogy megírtad! 🙂
   (Nem gondoltam volna, hogy az uborkához lesz a legtöbb hozzászólás. 🙂 )

   További jó eltevéseket!
   Mariann

 • Kiskacsa

  Kedves Mariann!

  1. Csak a (legalább 8-10 cm-es) cékla palánták levelét kell levágni, a karalábét nem.
  2. Teljesen egyet értek Réka leírásával a sikertelen uborkákkal kapcsolatban, mintha a saját tapasztalataimat olvastam volna soraiban, ezért örülök én is, hogy megosztottad velünk a receptet.
  3. A sok befőzés munkája csak részben az enyém, a paradicsomot anyósomék teszik el, meg a befőtteket. Enyém a savanyúság, meg a a dzsemek. Azért az se kis munka. Sajnos jelenleg nincs állandó munkám, ezért kicsit több idő jut ilyesmire mint annak, aki teljes időben dolgozik. Ja, meg belementem olyan abszurd dologba, hogy nyaralás közben készítettem jó pár üveg őszibarack dzsemet. A szállásunk a barátainknál volt, akik őszibari termesztéssel foglalkoznak és éppen leérőben volt egyik fajta. És rengeteg volt. Haza hozni nem lehetett mert nem állt volna el addig, így ott kellett elkészítenem. Finom lett :).
  4. Eltenni való ezután? Hát, vetettem gyöngyhagymát, úgyhogy azt még üvegbe kell tennem. Bár a mag amit elvetettem nem tudta, hogy ő gyöngyhagyma, ezért szép nagy – volt tenyérnyi méretű is -, kerek és lapos terméseket találtam a földben. Azt hittem eltévedtem és a szomszéd kertjében matatok, de nem. Ez tényleg a mi hagymánk. De legalább gyorsabban lehet megtisztítani.
  Most aztán jó sokat írtam, legközelebb megírom az uborka eredményét.

  Üdv.: Kiskacsa

  • Kedves Kiskacsa!

   Jót nevettem azon, hogy még a nyaralásotok közben is eltevéssel foglalkoztál. 😀
   De tényleg úgy van, hogy az ember sajnálná, hogy kárba vesszen az a sok finom gyümölcs.
   A gyöngyhagymás sztori is megmosolyogtatott. 🙂

   Mi még csipkebogyót fogunk szedni…

   Na, már ragad le a szemem…Jó éjszakát!
   Mariann

 • Réka

  Kedves Mariann!
  Ez a recept egy őrület, komolyan, mert annyira tökéletes 🙂 Egy hete tettem el 12 üvegnyit, a kommentek alapján rögtön ennyivel indítottam az uborkázást 🙂 Hát most nyitottuk ki az első üveget hétvégén, mennyei az íze, roppanós, finom, tökéletes ízharmónia, erre a csemegeuborkára mondjuk itthon, hogy: Ez az!
  Azért is nyitottuk ki, hogy még teszek el ilyen módon, ha beválik, és hát bevált!
  Már nem vagyok az a nagyon fiatal háziasszony, de a csemegeuborkás receptekkel mindig gondom volt: vagy rémesen esetesek voltak, vagy teljesen megpuhultak, vagy tele voltak tartósítóval, vagy egyszerűen nem ízlettek stb. Ezek meg olyan szépek és finomak lettek 🙂 Annyira örülök 🙂
  Elnézést, hogy ilyen érzelgős vagyok, de nem tudok betelni ezzel a csodás ízvilágú recepttel 🙂
  Köszönöm Neked! Minden jót kívánok!
  Aki erre jár, mindenképpen próbálja ki ezt a receptet, nem fog csalódni!!!
  Réka

  • Kedves Réka!

   Jó volt olvasni a lelkes beszámolódat! 🙂
   Azt azért megjegyzem, hogy a tökéletes uborkarecept nem az én érdemem; én is úgy kaptam… Én csak leírtam.

   Köszönöm jókívánságaidat és az ajánlást! 🙂
   További jó uborkázást!
   Mariann

 • Kiskacsa

  Kedves Mariann!

  Elnézést kérek amiért nem válaszoltam a kérdésedre a céklával kapcsolatban, de gondolom nem késtem még el vele.
  Csak kicsit ritkítom ki a céklát, mert jobban szeretem ha nem túl nagyok. (A kihúzott kis palántákat el is lehet ültetni, csak le kell vágni a leveleit -a közepét nem) Azért így is akadt néhány kb.28×10 cm-es szép henger.
  A szuper uborka receptedet több ismerősömnek is ajánlottam, el is készítették és nagyon ízlik nekik. Még jó, hogy tavaly sokat tettem el, idén nem jól sikerült az uborkánk. Paradicsomból viszont kb. 90 kg-ot sikerült befőzni (2 családnak!) és mint kiderült, az egyik fajta savmentes, így én is bátran ihatom végre.
  A kovászos ubi/nátriumbenzoáttal kapcs.: én se szeretem a tartósítókat, ezért olyan keveset tettem bele, hogy azt hiszem felesleges volt az is, mert attól nem fog elállni, vagyis nem attól áll el. Legközelebb teljesen kihagyom.
  Még csak annyit, hogy kísérletezem: vetettem uborkát kb. 2 hete a fóliába, kíváncsi vagyok fog-e még teremni. Most kb. 4 cm a kis palánta. Ha már nem terem, állateledel lesz belőle, de ha mégis….., hát akkor őszi primőrt ehetünk október végén. Ja, és nem mindegyik uborka fajtának volt illatos a virágja (vagy virága?).

  Nagyon szép őszt, sok jó főzőcskézést és főleg jó egészséget kívánok!
  Üdv.: Kiskacsa

  • Kedves Kiskacsa!

   Kösz a választ céklaritkítás ügyben! 🙂
   Az idén nem ritkítottam, de jövőre fogom. A karalábét ritkítottam, és elültettem a kihúzgáltak közül a nagyobbakat. Hasznos infó, hogy ezeken csak néhány levelet hagyjak meg. 🙂
   Örülök, hogy ilyen sok paradicsomod lett! 🙂 Csak azt nem bírom megérteni, hogy hogy győzöd ezt a sok befőzést…
   Majd írd meg, légy szíves, hogy bevált-e a szeptemberi uborkaültetés!

   Köszönöm a jókívánságaidat, és én is szorgos őszi időszakot kívánok neked (biztos kitalálsz még valami eltennivalót 🙂 )!
   Mariann

 • Any

  Sziasztok!

  Kiskacsa: Örülök, hogy másnak is eszébe jutott… 😀 Mi már két üveggel megettünk a kovászos uborkából, és nagyon-nagyon finom lett. Jó ropogós. 😀
  De én nem tettem bele nátrium benzoátot, nem igazán vagyok híve. Ha már eszünk hazait, akkor legyen vegyszermentes. 😀
  Ma paradicsomfőzés és ketchup készítés……

  Mariann: Ne mondj ilyet. Ha nem tetted volna fel ezt a remek uborkalé receptedet, akkor én sem lennék itt. Bár még fiatalnak számítok, de szeretek befőzni, mert sokkal jobb mint a bolti. Az emberem is elég ínyenc ilyen téren. 😀

  További jó befőzést mindenkinek!

  • Kedves Any!

   Örülök, hogy egyre többen veszik a fáradságot, és befőznek! 🙂 Egyrészt – ahogy mondod – a saját az sokkal finomabb, mint a bolti, másrészt a boltiban ki tudja, mik vannak.
   Jó, hogy az embered is így látja! 🙂 Mert akkor értékeli a munkádat.

   (Sajnálom, hogy a bodzalekvárt nem tettem fel időben, pedig már régen lefotóztam. Hamarosan felteszem, majd jól jön az még jövőre!)

   Jó paradicsomozást! (Nekem az idén alig lett, pedig a lányom nagyon kéri a sokfűszeres házi ketchupot.)
   Mariann

 • Kiskacsa

  Kedves Mariann!

  Remélem kipihented már a sok befőzést, nagyon ügyes vagy és főleg nagyon kedves, hogy mindenkinek igyekszel a kedvére tenni!
  Nem tudom miért nincs illata az uborka virágodnak, ezek után nyomozni fogok, hogy mi a helyzet ebben a témában. Megkértem férjemet, szagolja meg a virágokat, nem csak beképzelem-e a finom illatot, de ő is érezte milyen kellemes.
  Elképesztő mennyiségű céklánk termett, ezért a 19 üvegnél még nem állok le, kiderült, hogy ajándéknak se rossz. Amivel meg nem tudok mit kezdeni, nos a bárányaink és a kis kecskegidáink igen-igen szeretik. 🙂
  Kedves Any! Köszönöm az ötletet, én is a levében teszem el, egyik ismerősöm elmondta hogyan szokta és bevált. Leszűri a levét, az ubikat kisebb üvegekbe teszi, a felforralt levet ráönti és egy pici nátrium benzoátot is tesz bele.
  Nagyon szép napot mindenkinek!
  Üdv.: Kiskacsa

 • Any

  Szia Mariann!

  Még mindig nincs vége az ubiszezonnak, pedig már a kamra lassan tele van.
  Hétvégén ismét rengeteg ubit szedtünk, de most arra gondoltam teszek közé néhány csípős paprikát, karfiolt, zöld paradicsomot, kis dinnyét.
  Egyfajta vegyes lesz, csináltam már ilyet és nagyon ízlett.

  Kiskacsa: Én idén a kovászos uborka levébe tettem el télire kovászos uborkát. Természetesen dunsztoltam fazékba egy kicsit. Remélem jó lesz, nemsokára főpróba.
  Tavaly kevés liszt, kapor, sós forró víz, és fazékba dunsztolás… Az sem volt rossz, nem érte meg a telet. 🙂

  • Kedves Any és Kiskacsa!

   Örülök, hogy jól eltársalogtok egymással! 🙂
   Én nem vagyok az a szorgos fajta, de olyan jó tudni, hogy vannak olyan dolgos háziasszonyok, mint ti! 🙂

   Kiskacsa! A múltkor egyszer – rád gondolva – megszagoltam több uborkavirágot is, és tényleg, mintha enyhe vaníliaillatuk lett volna.
   A céklát ki szoktad ritkítani az elején?

   Any! Nekem eddig még csak 3 üveg uborkára futotta, azokat is másnap megettük. Most valahogy olyan ducik lettek az uborkák, hogy inkább folyton kovászolom őket.

   Sok türelmet nektek az eltevéshez!
   Mariann

 • Kiskacsa

  Kedves Mariann!

  Itt vagyok már és olvasom, de a sütőben történő dunsztolásról dunsztom 🙂 sincs.
  Egy kedves néni elköltözött a szomszédunkból és pár dolgot elajándékozott, én egy szép nagy fém lábast kaptam fedővel együtt, amiben 7 db normál befőttes üveg elfér úgy, hogy bőven ellepi a víz. Idén nem túl bőséges az uborka termés (kevesebb a tő), így még csak kovászolgatok. Ha tud valaki tutira jól bevált módszert arra, hogyan lehet az elkészült kovi ubit télire eltenni, megköszönném ha megosztaná.
  Ami a Te receptedet illeti, szuper jól bevált! Mivel sokat tettem el, még van belőle és még mindig olyan finom mint frissen. Pár nap múlva viszont ismét céklázni fogok, természetesen “tüzes” tartósítással. Nyugodtan próbáljátok ki, nagyon jó, hogy nincs benne semmi vegyi anyag. Ma lekvárt tettem el így.
  Ismét el kell mondanom, hogy nagyon jók a recept leírásaid! Már több ismerősömnek ajánlottam a blogodat, hogy én sem tudom jobban elmondani mint ahogyan Te leírtad pl. az uborkát (hogy témánál maradjunk), de minden másra is igaz. Zöldbabot nem szoktál eltenni üvegbe? Egyszer megpróbáltam, de nem lett finom, ecettel nem ízlett, anélkül meg nem tudom elállna-e.
  Ha van uborkád a kertben, szagold meg a virágját amikor süt a nap. Nagyon finom illata van.
  Majd biztosan jelentkezem még, addig is nagyon sok jót kívánok, üdvözlettel: Kiskacsa

  • Kedves Kiskacsa!

   Akkor jól tippeltem, hogy elnézel majd erre! 🙂

   Valamelyik nap rád gondolva megszagoltam az uborka virágját, de nem éreztem az illatát. 🙁
   Ma biztos nem ismétlem meg ezt az akciót, mert fáj a derekam. De még majd próbálkozok. 🙂
   Elegem van az eltevésekből, mert rengeteget barackoztam. Befőttöt is tettem el, de nem hámoztam meg, és tartósító helyett citromlét tettem bele. Mivel a lányom Candida-diétán van, olyat is csináltam, hogy cukor helyett nyírfacukrot tettem a felöntőszirupba, de csak 20 %-ot. Kipróbáltam az uborka-módra nedves dunsztolásút és a cseresznyebefőtt-módra száraz dunsztolásút is. Kipróbáltam a barátnőm-féle natúr barackot is, nincs benne se lé, se semmi; de ez nem jó, mert a lé, amit magától ereszt, az csak félig ér az üvegben. Lehet, hogy érett barackkal működik, de én keményeket tettem az üvegbe.

   Te igazán szorgalmas vagy, én örülök, hogy most nincs mit eltenni. 🙂
   Az uborkákat én is kovászolom.

   Kösz, hogy írtál!
   Jó nyarat!
   Mariann

 • fincsi!!!!!!!!!!!!!köszi!!!!!!!!!!!!!!

 • Brigi

  Szia Mariann!:)

  Kicsit puha lett az ubi,de az íze isteni már 3 -4 nap után is 🙂
  Már kettőt eltüntettünk! Két dolgot nem tudok viszont, az egyik az, hogy feljöttek az ubik az üvegben, és ami hézagot a tető alatt hagytam, az most az üveg aljára került. Ez baj? A másik kérdésem az, hogy mikor dunsztolod, akkor a víz gyöngyözését mikortól számítod? Onnan hogy megjelennek az alján a pici bubik, vagy onnan, mikor már jönnek fel a bubik? :)) Lehet ez hülye kérdés, de mint kezdő, Én a második verziót használtam, és lehet, hogy ezért puhák? kb10-15 perc volt a két verzió között.

  • Szia Brigi!

   Szerintem nem attól puhák, hogy a 2. verziót használtad, hanem attól, hogy forró vízzel öntötted le. Hideg legyen a víz, hideg legyen a sütő. Így melegítsd fel, és azt számítom gyöngyözésnek, mikor már a víz felszínén is megjelennek a gyöngyök. Tehát jó az a második verzió! A sütő hőfokára nem tudok tippelni, a férjem szerint, mivel a víz 100 fokon forr, a 100 fokos sütő is elég lenne. Lehet, hogy a 160 fok is ludas a puhaságban?
   Nem tudom, hogy mitől jönnek fel az ubik… Jól tömd meg az üveget, hogy ne tudjanak feljönni! Egyébként meg, ha feljön, hát feljön. Azt mondtad, finom! 🙂
   Ha van türelmed elolvasni ezt a majd’ 200 kommentet – igaz, kb. a fele az én válaszom -, mintha úgy rémlene, hogy volt már szó az uborka fellebegéséről. Nézd meg, mit írtak róla.

   Majdcsak összejön a tökéletes verzió! 🙂

   Mariann

 • Kiss István

  Szia Anyuka/Mariann és Mindenki!

  A recepted és a módszered alapján kezdtem el a kertemből így mindent elrakni, sőt még szőlőt is, úgyhogy hálás vagyok, hogy megtanítottál ezekre a jókra 🙂 köszönöm 🙂

  István Keszthelyről

  • Szia István!

   Nagy öröm nekem, hogy nem hiába fáradoztam a leírással, mert sokan hasznát veszitek. 🙂
   Kösz a visszajelzést!

   Jó munkát az eltevéssel!
   Mariann

 • Brigi

  Sziasztok!
  Köszi a tanácsokat!Kipróbáltam két üvegen,de úgy hogy forró lével öntöttem le,lezártam majd 160 fokos sütőben (csak az 1/3-át) lepte el dunsztoltam 1 órát.Ezután a tuti siker érdekében még bebugyoláltam a picikéket hogy lassan hűljenek ki.-Csak szerintem így lehet hogy nem maradtak ropogósak…

  • Szia Brigi!

   A ropogósságukra én is kíváncsi vagyok, mert ha gázon főzzük, akkor nem mindegy, hogy 15 vagy 20 percig hagyjuk az üvegeket a gyöngyöző vízben. 20 perc már sok. Ez derül ki a hozzászólásokból. 3 nap múlva felbonthatod az egyiket! Nekem a menyem olyan uborkát evett, amit előző este tettem el, és azt mondta, hogy finom. 🙂

   Sok sikert!
   Mariann

 • Kiss István

  Sziasztok !
  Körülbelül 4 éve fedeztem fel ezt a receptet, és teszem el a savanyúságokat ezzel a módszerrel, legyen az almapaprika, cékla…… stb. …. Férfi létemre hozzám jönnek az ismerős csajok a receptért (55 éves kisfiú vagyok 🙂 🙂 , és + gyártom nekik boldogan a lehetőségeim szerint 🙂 .

  Az én receptem a következő:

  csak 1400 ml-es üvegbe rakom el :

  2 liter víz (háromra elég)
  18 dkg cukor
  8 dkg só
  4 dl 10 %-os ecet

  kapor
  2 babérlevél
  2 teáskanál egész feketebors
  2 -“- egész köménymag
  2 -“- egész mustármag
  2 -“- egész koriander

  + a titkom

  üvegenként:

  4-5 gerezd fokhagyma
  torma ( kb. 5-6 db 0,5 cm átmérőjű, 8cm hosszú)
  és a lényeg, 2 csapott evőkanál Vegeta………

  Saját kertem van, és sok fajta uborkát kipróbáltam az évek alatt, de a Marketmore vált be nekem, frissen leszedve, rögtön elrakva, a fenti technológiával (30cm magas, 34cm átmérőjű edényem van, amibe 4 db 1400-as üveg fér bele egyszerre ). … én villanytűzhelyen 9-esen beizzítok, és amikor már látom a bugyborékokat, akkor gyorsan 3-asra veszem vissza a gépet, lefedem az edényt, és beállítom 20 percre, és boldogan megiszom egy csomó sört, mert saját maga kikapcsol, és csak a következő nap kell kiszednem a gyönyörűségeimet, amikor kihűltek ……. 🙂

  • Kedves István!

   Köszönöm, hogy megosztottad velünk a receptedet! 🙂
   Elképzeltem, ahogy a kedvünkért méricskélted a fazekadat, hogy pontos adatokat tudjál írni. 🙂 Igazán kedves tőled! Mindig nagyra értékelem, ha valaki az idejét áldozza a másikra. Pénzt egyszerűbb áldozni, de abba nem teszi bele magát az ember.

   Na de úgy látom, hogy te se tanácsolod Briginek, hogy a sütőben, tepsiben dunsztolja az üvegeket.
   (Brigi! Szerezz be egy nagy edényt! 🙂 )

   További jó tanácsadást az ismerős csajoknak! 🙂
   Mariann

 • Brigi

  Szia Mariann!

  Azt szeretném kérdezni hogy a dunsztolást nem lehet úgy csinálni hogy sütőbe tennék egy magas falú tepsit vízzel,és abba állítom az üvegeket?Ha lehet ilyet akkor hány fokon érdemes és meddig?

  • Szia Brigi!

   Sütőben dunsztolós tapasztalatom nincsen.
   Pedig a sütő tényleg célszerűbbnek látszik, mert sok üveg elfér benne egyszerre.

   Hahó, Kiskacsa! (Hátha olvassa…)
   Te olyan sokat szoktál eltenni; hogy oldod meg a tömeges dunsztolást?

   Én saját kútfőből azt mondanám, hogy csak 100 fokos sütőben melegítsd a vizet, lessed, hogy mikor kezd el gyöngyözni a víz, és onnantól számítva 15 perc múlva oltsd el a sütőt, és ott hagyd kihűlni az üvegeket.

   Mindenesetre először csak vagy két üveggel próbáld ki, és ha nem reped el az üveg, akkor mehet tömegesen is.
   De nem lehet tudni, hogy fél év múlva is jó lesz-e még az uborka. Merthogy a víz csak derékig (vagy térdig?) ér az üvegeknek. Vajon így is csirátlanodnak?
   Esetleg írd meg a tapasztalatodat!

   Jó eltevést!
   Mariann

 • csuti

  Sziasztok azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig kell állnia fogyasztás előtt az ubinak

 • Any

  Szia Mariann!

  Annyira jól sikerült tavaly, hogy muszáj volt. 😀
  Szerintem egy kicsit elrontottam, mert nekem csak 20%-os ecetem volt itthon, de hígítottam valamelyest, remélem nem lesz rossz.

  Kovászos ubival idén is kísérletezek. A tavalyi sem volt rossz, elfogyott mind egy szálig, de idén úgy csináltam, hogy amikor kovi ubit készítettem, nem öntöttem ki a levét. Ebben fogom eltenni az uborkákat. Szigorúan csak kicsi roppanós fajtát.
  Meglátjuk mi lesz belőle. 😀

  Any

 • Any

  Szia Mariann!

  Itt az uborkaszezon. 🙂

  Újfent jöttem a receptedért!

  Any

 • Phiona

  Köszönöm,akkor drukkolok!

 • Szia Phiona!

  Nézd meg itt egy kicsit feljebb a Zita hozzászólását; neki is fellebegett, de attól még finom lett. 🙂 Úgy tudod jobban megtömni az üveget, hogy a tetejére már fektetve teszed az uborkákat. Anyósom még azt is megcsinálja, hogy a végén, ha nem fér bele teljesen egy uborka, akkor levág belőle egy darabot. a levágott részt is odanyomja valahogy.
  Visszatérve az újságpapírra: csak azért teszem a fazékba, hogy az üveg ne közvetlenül a forró fazékkal érintkezzen. Nem szokott szétmenni a vizes, főtt papír. 🙂 A fazékba tett papírra előbb az üvegeket teszem rá, utána öntöm fel vízzel a fazekat.

  Jó uborkázást!
  Mariann

 • Phiona

  Szia!
  Bocsi megint én vagyok, elraktam az ubit ,minden szupi,csak az összes üvegben ” felszállt ” a tetejére az uborka, ez normális,mikor raktam bele próbáltam jól bele szorítani, de mégis felemelkedett.
  Mit tegyek????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.