Császármorzsa

Császármorzsa - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 60 dkg gríz
  • 1 liter tej
  • 6 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg Ráma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 késhegynyi só
  • mazsola
  • lekvár az evéshez
Császármorzsa - Hozzávalók

Elkészítés:

Ez 2 adag, 2-3 embernek a fele is elég!

Mérd le a 60 dkg grízt, borítsd egy nagy tálba, és öntsd rá az 1 liter tejet. Keverd el.

Császármorzsa - Mérd le a grízt! Császármorzsa - Öntsd a grízre a tejet! Császármorzsa - Keverd el a grízt a tejjel!

Császármorzsa - Takard le félórára!Takard le, és pihentesd egy félórát, hogy megduzzadjon a gríz. Ha letelt az idő, hints a grízbe 2 késhegynyi sót. Aztán következik a 6 tojássárgája. Készíts oda egy kb. 1 literes kancsót vagy fazekat a tojásfehérjének, és egy kis tálkát, amibe mindig az éppen soron lévő tojás fehérjét csorgatod. Üsd fel a tojást a közepén, és a tálka fölött ide-oda öntögesd a tojássárgáját az egyik fél tojáshéjból a másikba, amíg az összes fehérje lecsorog a tálkába. A sárgáját aztán pottyintsd a grízbe. A fehérjét öntsd át a gyűjtőkancsóba, később majd fel kell verni.

Császármorzsa - Hints bele 2 késhegynyi sót! Császármorzsa - Válaszd szét a tojásfehérjét és -sárgáját, utóbbit add a grízhez! Császármorzsa - Összesen 6 tojássárgáját adj hozzá!

Császármorzsa - Reszeld bele 1 citrom héját! Császármorzsa - A reszelő fonákjáról is kapard le a citromhéjat! Meleg vízzel mosd meg a citromot, és a héját reszeld a grízbe. A végén a reszelő fonákjáról is kapard le a citromhéjat!
Császármorzsa - Mérd le a porcukrot! Császármorzsa - Borítsd a porcukor felét a grízhez! Mérj ki 20 deka porcukrot, és a felét borítsd a grízhez.

Gyújtsd be a sütőt, állítsd 170-180 fokra (ez meleg, de nem forró). Mérd le a 20 deka Rámát, darabold egy nagy tepsibe, és a tepsit tedd be a sütőbe, hogy megolvadjon a vaj.  (A tepsi pereme legalább 3-4 cm vastag legyen!)

Császármorzsa - Mérd le a 20 deka Rámát! Császármorzsa - A Rámát darabold egy nagy tepsibe! Császármorzsa - A vajat a tepsivel tedd be a sütőbe olvadni!

Amíg a vaj olvad, a robotgép habverőjével verd fel kemény habbá a tojásfehérjét. Akkor jó, ha az edényt óvatosan felfordítva nem esik ki belőle a hab. Tégy az asztalra egy edényalátétet, és vedd ki rá a sütőből a tepsit, amiben már felolvadt a vaj.

Császármorzsa - A robotgép habverőjével verd fel habbá a tojásfehérjét! Császármorzsa - A hab akkor jó, ha az edényt felfordítva nem esik ki belőle! Császármorzsa - Megolvadt a vaj.

A habot apránként dolgozd bele a grízbe. Hab bele, elkevered…hab bele, elkevered. Ha végeztél a hab beledolgozásával, akkor öntsd a masszát a tepsibe, az olvadt vajra. Ne keverd össze a masszát a vajjal!

Császármorzsa - A habot apránként dolgozd bele a grízbe! Császármorzsa - Készen van a császármorzsa masszája! Császármorzsa - A császármorzsa masszáját öntsd a tepsibe, az olvadt vajra!

Jól kapard ki a tálból a masszát…amíg tudod, addig fakanállal, aztán meg az ujjaddal. Tedd be a tepsit a sütőbe, 10 percig süsd, 180 fokon.

Császármorzsa - A császármorzsa masszája a tepsiben. Császármorzsa - Tedd oda sülni a császármorzsát a sütőbe! Császármorzsa - Először csak 10 percig süsd!

Császármorzsa - A császármorzsa 10 perc sülés után.Császármorzsa - Darabold fel a császármorzsát a 10 perc sülés után.

10 perc múlva vedd ki a tepsit, tedd az alátétre, és egy kanállal darabold fel a császármorzsát. A darabkákat fordítsd is fel, hogy a sült rész kerüljön felülre. Most hintsd rá egyenletesen a porcukor másik felét, és a mazsolát is most szórd rá. Tedd vissza még 10 percre sülni.

Császármorzsa - Szórd rá a maradék porcukrot! Császármorzsa - Szórd meg mazsolával! Császármorzsa - Tedd vissza sülni még 10 percre!

Császármorzsa - Kész, tepsiben. Ha 10 perc múlva nem vagy megelégedve az állagával (túl lágy), akkor megint forgasd meg, és süsd még 3-4 percig, de nem jó, ha túl száraz! Ha nem nyers, akkor már jó.
Császármorzsa - Lekvárral esszük!

Tálaláskor készíts oda baracklekvárt egy tálkában; de porcukorral is finom.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.