Csalán-menta tea

Csalán-menta tea - Kész, pohárban.

Hozzávalók:

  • 4 nagy szál csalán
  • 3-4 szál borsmenta
  • kb. 1,5 l víz
  • 1 evőkanál méz
Csalán-menta tea - Hozzávalók

Elkészítés:

A csalánteát szokták ajánlani tavaszi fáradtság ellen, 1 hónapig, kúraszerűen. Vértisztító, általános élénkítő, erősítő hatású, jótékonyan hat a bélrendszerre is. A szára nem gyógyhatású, de nyugodtan bele lehet vagdosni az edénybe.
Mivel a csalántea nem valami kellemes ízű, én mindig teszek hozzá valami finomabb gyógynövényt is. Így mentával egész jó lett! 🙂

Mivel a csalán csíp, ezért elég körülményes a csalántea készítése. A csalánszedéshez vigyél 1 db kesztyűt, meg ollót, meg egy tálcát.

Csalán-menta tea - Kesztyűben vágd le a csalánt! Csalán-menta tea - A levágott csalánszálak a tálcán. Húzz kesztyűt az egyik kezedre, fogd meg a kiszemelt csalán szárát, a másik kezeddel pedig vágd le a csalánt. Tedd a tálcára.
Vágj 3-4 szál mentát is.
Csalán-menta tea - Vágj le 3-4 szál mentát!

Csalán-menta tea - Szálanként mosd meg a csalánt! Csalán-menta tea - A mosott csalánt tedd a fazékba!

A csalánt úgy mosd meg, hogy egy nagy tálba tégy vizet, és kesztyűs kézzel bánva a csalánszálakkal, egyenként mártogasd őket a vízbe. Mindegyik szálat 3-4-szer nyomd a víz alá, aztán mehet abba a fazékba, amiben majd leforrázod a teát.
Ha végeztél a mosással, akkor szedd ki a fazékból a csalánszálakat (még mindig kesztyűvel)  egy vágódeszkára. Öntsd ki a fazékból az alján összegyűlt vizet. Egy hosszú pengéjű késel vágd fel minél kisebb csíkokra a csalánt, és kapard a fazékba.

Csalán-menta tea - Vedd ki a fazékból a csalánt, és tedd egy vágódeszkára! Csalán-menta tea - Vágd fel kis csíkokra a csalánt! Csalán-menta tea - A felvágott csalánt kapard vissza a fazékba!

Megkérdezhetnéd, hogy miért nem egyből a vágódeszkára teszem a megmosott csalánszálakat. Hát azért – válaszolnám -, mert én nem vágódeszkán vagdosom össze a csalánt, hanem a megmosott szálakat egybefogva kiveszem a fazékból, és bal kézzel a fazék fölé lógatva őket, jobb kézzel, ollóval belenyiszálom a fazékba. Csak így nem lehet egészen kicsire vágni a leveleket.

A mentát már moshatod a csapnál, kesztyű nélkül. 🙂 Utána gyömöszöld össze egy kis csomóra, és vagdosd fel apróra. Kapard a fazékba, a csalánhoz.

Csalán-menta tea - Mosd meg a mentát, és gyömöszöld össze kis csomóba! Csalán-menta tea - Vágd fel a mentát apróra! Csalán-menta tea - A csalán és menta a fazékban.

Forralj kb 1,5 – 2 liter vizet, és forrázd le a leveleket. Fedd le, és 10 percig hadd ázzanak!

Csalán-menta tea - Forralj 1,5 - 2 liter vizet! Csalán-menta tea - Forrázd le a leveleket! Csalán-menta tea - Fedd le a fazekat!

10 perc múlva szűrd le egy kancsóba a teát. Újabb 10 perc múlva tégy bele 1 evőkanál mézet, és jól keverd el.

Csalán-menta tea - 10 perc múlva szűrd le a teát! Csalán-menta tea - Szűrd le a teát egy kancsóba! Csalán-menta tea - Újabb 10 perc múlva tégy bele 1 evőkanál mézet!

Csalán-menta tea - Kész, kancsóban.

Vendégvárásra is jó; különlegesebb, mint egy bolti ital.
A menta igen frissítő hatású.

Kellemes felfrissülést!

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.