Citromfű-tea
Ajánlom a fiataloknak, hogy hívják meg barátjukat, barátnőjüket (vagy akit szeretnének barátjuknak, barátnőjüknek) vagy ismerősüket egy teára! De nem akármilyenre, hanem saját termesztésűre! A citromfű ideális erre a célra, de nagyon finom még a borsmenta vagy a rozmaring is.
Ha azt mondjuk a másiknak, hogy gyere át, beszélgessünk egyet, az egyrészt nem olyan csábító, mint ha egy saját készítésű teára invitáljuk (azonos neműek esetén), másrészt gyanúsan átlátszó (ha meghívottunk a másik nemből való).
A teázás egy szertartás – amíg ihatóvá válik a tea, addig sokat kell pepecselni, ami jobb, mint ha csak tétlenül ül az ember. Persze feldobja az egészet, ha van egy igazi teázó-készleted, filter-tartó fedeles bögrével, meg méz-tartóval. Na és egy szép virág, valamint hangulatvilágítás, továbbá zene.
Na jó, akkor most leírom, hogy kell elkészíteni 🙂
Forralj vizet. Amíg fő a víz, vágj le ollóval 4 szép szál citromfüvet a kertből vagy a cserépből.
Alaposan mosd meg. Ha van fűtartós bögréd, akkor 2 szálat vagdoss az egyik fűtartóba, 2 szálat a másik bögre fűtartójába. Ha nincs, akkor vagdosd az összes citromfüvet egy fazékba. A vastag szárakat ne, de a véknyabbakat nyugodtan belevághatod.
Ha felforrt a víz, forrázd le az összevagdostt citromfüvet! (Célszerű csak a forrázás után tálcára tenni a bögréket, mert nézd meg, én is rácsöpögtettem a vizet a tálcára.) Fedd le a bögréket, 10 percig ázzon a fű. Most beviheted a szobába a tálcát a teával.
Ha fazékban van a citromfű, ott forrázd le. Fedd le, 10 percig hagyd állni. |
Ha letelt az idő, akkor vedd le a bögre fedelét, felfordítva tedd a bögre mellé (úgy van kiképezve a fedő, hogy megáll a tetején), és emeld ki rá a bögréből a fűtartót. A mézcsorgatóval tégy mézet a bögrébe, ha édesen szereted a teát.
A fazekas változat esetén teaszűrőn át szűrd le a teát a teáskannába. Mi mágneses edényalátéten tartjuk a kannát, hadd mágneseződjön csak a tea!
Kellemes teázást! |