Citromfű-tea

Citromfű-tea - Kész, tálalva Ajánlom a fiataloknak, hogy hívják meg barátjukat, barátnőjüket (vagy akit szeretnének barátjuknak, barátnőjüknek) vagy ismerősüket egy teára! De nem akármilyenre, hanem saját termesztésűre! A citromfű ideális erre a célra, de nagyon finom még a borsmenta vagy a rozmaring is.

Ha azt mondjuk a másiknak, hogy gyere át, beszélgessünk egyet, az egyrészt nem olyan csábító, mint ha egy saját készítésű teára invitáljuk (azonos neműek esetén), másrészt gyanúsan átlátszó (ha meghívottunk a másik nemből való).

A teázás egy szertartás – amíg ihatóvá válik a tea, addig sokat kell pepecselni, ami jobb, mint ha csak tétlenül ül az ember. Persze feldobja az egészet, ha van egy igazi teázó-készleted, filter-tartó fedeles bögrével, meg méz-tartóval. Na és egy szép virág, valamint hangulatvilágítás, továbbá zene.

Na jó, akkor most leírom, hogy kell elkészíteni 🙂

Forralj vizet. Amíg fő a víz, vágj le ollóval 4 szép szál citromfüvet a kertből vagy a cserépből.

Citromfű-tea - Hozzávalók: készlet Citromfű-tea - Hozzávalók: citromfű

Alaposan mosd meg. Ha van fűtartós bögréd, akkor 2 szálat vagdoss az egyik fűtartóba, 2 szálat a másik bögre fűtartójába. Ha nincs, akkor vagdosd az összes citromfüvet egy fazékba. A vastag szárakat ne, de a véknyabbakat nyugodtan belevághatod.

Citromfű-tea - Mosd meg a citromfüvet! Citromfű-tea - Vagdosd a bögre fűtartójába! Citromfű-tea - Vagdosd a fazékba!

Ha felforrt a víz, forrázd le az összevagdostt citromfüvet! (Célszerű csak a forrázás után tálcára tenni a bögréket, mert nézd meg, én is rácsöpögtettem a vizet a tálcára.) Fedd le a bögréket, 10 percig ázzon a fű. Most beviheted a szobába a tálcát a teával.

Citromfű-tea - Az összevagdosott citromfű a bögre fűtartójában. Citromfű-tea - Forrázd le a citromfüvet! Citromfű-tea - Fedd le a bögréket!

Citromfű-tea - Forrázd le a citromfüvet! Citromfű-tea - 10 percig ázzon a citromfű! Ha fazékban van a citromfű, ott forrázd le. Fedd le, 10 percig hagyd állni.

Ha letelt az idő, akkor vedd le a bögre fedelét, felfordítva tedd a bögre mellé (úgy van kiképezve a fedő, hogy megáll a tetején), és emeld ki rá a bögréből a fűtartót. A mézcsorgatóval tégy mézet a bögrébe, ha édesen szereted a teát.

Citromfű-tea - 10 perc múlva vedd ki a bögréből a fűtartót! Citromfű-tea - Tedd a fűtartót a megfordított fedőbe! Citromfű-tea - Mézzel édesítsd a teát!

Citromfű-tea - Teaszűrőn át szűrd le a teát egy kancsóba!Citromfű-tea - A teáskanna a mágneses lapon.

A fazekas változat esetén teaszűrőn át szűrd le a teát a teáskannába. Mi mágneses edényalátéten tartjuk a kannát, hadd mágneseződjön csak a tea!

Citromfű-tea - Kész, tálalva.

Kellemes teázást!

9 hozzászólás

  • Beus

    Az én kedvenc herba teám a bodza tea, melyet vagy friss bodza virágból készítek (amikor éppen virágzik…), vagy szárított bodza virágból. Teszek bele 1-2 menta levelet, és egy kicsi szárított narancshéjat. (Boltból vett narancs héja nem jó, vegyszeres… de lehet kapni bio, vegyszermentes narancshéjat ilyen célra)
    Leforrázást követően 10-15 percig áztatjuk, majd leszűrjük, és már fogyasztható is.
    Ízlés szerint ízesíthető mézzel – Én jobban kedvelem natúr, hiszen a bodza virágnak nagyon karakteres íze van… Én úgy szoktam mondani, “napfény ízű” 🙂

    • Kedves Beus!

      Jó ötlet a bodzateába a mentalevél! 🙂 Ki is próbálom, van mindkettő a kertben.
      Én is így csinálom az áztatást, ahogy leírtad.

      Az idén nem csinálok bodzaszörpöt, inkább majd a bodzabogyóból lekvárt – almával vagy körtével keverve. Tavaly ez nagyon bejött nekünk. 🙂

      Kösz, hogy írtál! 🙂
      Jó teázgatást!
      Mariann

  • Szepesi laszlo

    az arabok a mentateat fekete (filteres) teabol keszitik; javaslom, mind a menta, mind a citromfű teat keszitsetek teabol! En teafubol keszitem, amit egy kis teaskannaban jol megtomott menta (vagy ctromfűre) öntök. 5-10 perc aztatas utan erdemes fogyasztani. (Észak Afrikaban gyakran elozetesen cukros vizzel keszitik el a manta teat).

    • Kedves László!

      Kösz, hogy vetted a fáradságot, és megírtad a tapasztalatodat! 🙂
      Én személy szerint csak a herba- és gyümölcsteákat szeretem, a fekete teát nem. A filteresekre is csak akkor fanyalodok rá, ha nincs saját, friss vagy szárított fűszernövényem.
      A citromfű ilyenkor, tavasszal még elég gyenge ízű, ezért feldobja a teáját, ha egy-két szál mentát is vágunk hozzá.

      Jó teázgatást mindenkinek! 🙂
      Mariann

  • Kristóf János

    Én a citromfű teára esküszöm. napközben is többször iszunk pár pohárral, de este, lefekvés előtt három decit ” tisztán”! Az alvás garantált.

    • Kedves János!

      Most átolvastam a leírásomat, és látom, hogy nem említettem a citromfű nyugtató hatását. Igen, elalvás előtt jó inni! 🙂
      Újabban már 15 percig áztatom, és deszkán, késsel vágom apróra a megmosott leveleket. (Régen még a kezemben fogtam az összetömörített citromfüveket, és ollóval egyből a fazékba vagy bögrébe vagdostam.)

      További jó teázásokat!
      Mariann

  • Annamaria

    Nagyon tetszik ez az oldal! Igazan nagy segitseg az olyanoknak mint en, aki nem tud fozni. Ertheto, kepekkel …ez igen. Egy ilyen recept melett nem lehet elrontani az etelt.

  • Kedves Péter!

    Köszönöm a megjegyzésedet! 🙂
    Én is kipróbálok mindenféle herbateát. Nálunk itthon a tea az üdítő.
    Nagyon örülök, hogy vannak ilyen teakedvelő ínyencek, mint Te!
    Természetesen kipróbálom a kedvencedet!

    Üdv:
    Mariann

  • Péter

    Üdvözletem.
    Citromfűből még nem ittam teát, de mindenképp ki fogom próbálni.
    Viszont szeretném megosztani az én “kedvencemet” .

    Fodormenta, hárs, citrom, méz.
    Elkészitése ugyanilyen, arányokat nem irok mert úgy az igazi, ha saját izlése szerint “kisérletezi” ki az ember, menyire intenziv a menta menyire savanykás a citromtól és menyire szereti édesiteni.
    Egyaránt elkészithető friss vagy télen száritott alapanyagokból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.