Bundás kenyér

Bundás Kenyér - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

  • személyenként 2 db fél szelet kenyér
  • 2 kenyérhez 1 tojás (azaz 10 db fél szelet kenyérhez 5 db tojás)
  • kenyerenként kb. 2 dkg sajt, reszelve
  • olaj
Bundás Kenyér - Hozzávalók

Elkészítés:

Közös családi reggelikre jó dolog a bundás kenyér. Csak legyen otthon paradicsom (ha az nincs, akkor legalább uborka), mert anélkül nem az igazi! Valamelyik családtagot kérd meg, hogy segítsen a sózás-sajtozásban, mert neked folyamatosan sütnöd kell a kenyereket.

Szikkadt kenyérből finomabb, mert a friss kenyér hajlamosabb felinni az olajat, meg olyan plötty lesz.

Először a paradicsomot mosd meg és az uborkát hámozd meg. Rendezd 2 tányérra az asztalra, hogy ne akkor kelljen vele foglalkozni, mikor elkészülnek a kenyerek. Utána a sajtreszelés jön.

Bundás Kenyér - Darabold fel a sajtot! Bundás Kenyér - Reszeld le a sajtot a robotgép diódaráló betétjén át! Vágd nagyobb darabokra az e célra szánt tömbsajtot, és az elektromos robotgép diódaráló betétjét alkalmazva daráld le.

(Persze akárhogy máshogy is reszelheted). Egy széles aljú, lapos tálba, vagy egy jó nagy mélytányérba üsd fel egyesével a tojásokat.

Bundás Kenyér - Egyesével üsd fel a tojásokat egy lapos tálba!Bundás Kenyér - Készítsd a gáz mellé a sütés kellékeit!

Verd fel a tojást, és készítsd a gáz mellé. Egy széles serpenyőbe önts kb. fél cm magas olajat, és nagy lángon jól forrósítsd fel. Amíg az olaj melegszik, készítsd oda a kenyeret is, meg annyi lapos tányért, ahányan vagytok. Ha forró az olaj, akkor dobj egy kenyeret a tojásba, a villával gyorsan fordítsd is meg, és mehet a serpenyőbe. Rögtön tehetsz mellé még egyet sülni!

Bundás Kenyér - Ha forró az olaj, mártsd meg az első kenyeret a tojásban! Bundás Kenyér - Ha forró az olaj, tedd oda sülni az első tojásos kenyeret! Bundás Kenyér - Valószínűleg belefér még egy kenyér az edénybe!

Hamar megsül, úgyhogy mire a második kenyeret is  mellé teszed, lassan már meg is fordíthatod az elsőt. Aztán hamarosan a másodikat is. Mielőtt kiszednéd őket a tányérra, jól csöpögtesd le! Egy tányérra 2 szelet kenyeret tégy, és add ki sózásra – sajtozásra, te pedig süsd a következő adagot.

Bundás Kenyér - Fordítsd meg a kenyereket! Bundás Kenyér - Mielőtt kiszednéd a tányérra, jól csöpögtesd le! Bundás Kenyér - Sózd meg a kenyereket!

Bundás Kenyér - Bőven szórd meg reszelt sajttal a forró kenyereket! A segéded közben bőven megszórja reszelt sajttal a bundás kenyereket, továbbadja a tányért, és várja a következő sózni-sajtoznivalót.
Bundás Kenyér - Kész, már eszik is!

A zöldséget oszd el két tányérra, hogy mindenki könnyen elérje valamelyiket. Paradicsommal nagyon finom! Meleg teát jó inni hozzá.

Jó étvágyat!

13 hozzászólás

  • Kedves Mariann!

    Köszönöm az üzeneted, és bocsánatot kérek azért, hogy ilyen soká halogattam a választ…

    Így, hogy mondtad, hogy matekos vagy, már értem, hogy miért ilyen érthető a leírásod… 🙂 Engem a receptekben az “egy kevés” meg az “ízlés szerint fűszerezzük” szokott kikészíteni – ha azt mondom a piacon, hogy kérek egy kevés lisztet, hogy néznének rám?! 🙂

    Nagyon köszönöm Adyashanti ajánlását. Őszintén szólva most hallottam először a nevét. Néztem a honlapját. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok értékes gondolatot és hasznos dolgot tanít. Ami engem illet, én Jézus Krisztusba vetettem a hitem. A képlet nagyon egyszerű: a saját halála által megmentette az életem, úgyhogy hálából egyedül az ő tetszésére szeretnék élni. (Ebben az állításban persze implicit módon benne van, hogy elfogadom, hogy amit a Biblia mond, az igaz.) Természetesen szívesen meghallgatok másokat is, de végső soron az Ő véleménye számít.

    Szóval az igazság az, hogy elsősorban nem az emberiséget, hanem Jézust szolgálom (viszont ő azt parancsolta, hogy szeressük egymást, úgyhogy az eredmény nagyon hasonló 🙂 ).

    Imádkozom azért, hogy Te is megismerd Jézust – nem azt a hamis képet, amit sokszor az egyház mutat róla, hanem azt, akinek Ő maga vallja magát.

    Sok szeretettel köszönt,

    viktor

    (U.i.: ha nem teszed ki a honlapra a megjegyzésem, semmi baj – elsősorban Neked írtam. 🙂

  • Kedves Mariann!

    Igen, az a szögletes a hunyó… 🙂 Mivel itt a rizs a menő, igazi kenyeret nem nagyon lehet találni (ami van, az inkább péksütemény), úgyhogy toast kenyeret vágtam négyfelé, és azt használtam.

    Továbbá, egyik felét sósra, másikat édesre csináltam (tudom, a sós a hagyományos – de mi otthon mindig cukorral esszük! 🙂 )

    Nagyon örülök, h találtál hasznos olvasnivalót a blogon. Köszönöm a jókívánságaidat is!

    Köszönöm még egyszer a hasznos recepteket (nem ez volt az első alkalom, hogy a honlapodról puskáztam), és kívánom, hogy lelked számára is legalább ilyen hasznos és tápláló eledelre találj!

    Sok szeretettel 🙂

    viktor

    • Kedves Viktor!

      Jó látni, hogy hibátlan a helyesírásod! 🙂
      Én is matekos vagyok, talán ezért szeretem annyira a nyelvtant. De manapság annyira rossz az emberek helyesírása!
      Tudom, a te szemeddel nézve ez farizeuskodás csupán, mert ha valakiben megvan a szeretet, akkor mindegy, hogy dörrögszultános-nedudgisan ír, vagy akadémikus minőségben…
      Másrészt a rossz helyesírás szerintem csak növeli a káoszt.

      Ha megnézed a jobb sávban az idézeteimet, akkor láthatod a lelki táplálékaimat. 🙂
      Ajánlom neked is Adyashantit, akitől még nem tettem ugyan fel idézetet, de biztosan fogok. 🙂

      Jó emberiség-szolgálatot!
      Mariann

  • Kedves Mariann!

    2011. szeptembere óta egy keresztény szervezet által fenntartott hajón önkénteskedem.

    Mikor legutóbb a Fülöp-szigeteken nemzeti estet tartottunk, nagyon jól jött a recepted – nem vagyok egy konyhatündér, de még nekem is sikerült (igaz, picit máshogy néz ki).

    Itt feltöltöttem néhány képet is:
    http://www.szaboviktor.hu/2012/07/bortontol-varoshazaig.html

    Szóval köszönöm szépen a honlapba fektetett időd és energiád!

    Sok szeretettel,

    viktor

    • Kedves Viktor!

      Megörvendeztettél a hozzászólásoddal! 🙂
      Elolvastam a linkkel megadott írásodat, és láttam, hogy ott is megköszönted a munkámat. 🙂
      Milyen kedves vagy!
      Megnéztem a képeket is. Az a szögletes a nemzeti bundás kenyér, ugye? 🙂
      Még a magamról-t is elolvastam. Le lehet ragadni a blogodon! 🙂
      Jó volt látni a képeken, hogy milyen dolgos vagy!

      Az önkéntes munkádhoz kitartást, erőt és jó egészséget kívánok!
      Minden jót!
      Mariann

  • A bundáskenyér az egyik kedvenc reggelink, finom a leirtak szerint. Én viszont, ha van ráidőm – szombaton pl.- a fél szelt kenyerekt megpirítom, fokhagyával bedörzsölöm és azt követően készítem el a leirtak szerint.
    Imádjuk a fokhagyát minden változatban.Persze, ha indulunk valahová, mellőzöm a fokhagyma túlzásba vitelét. Gratulálok a receptek összeálítójának, szép munka, “férfi” munka!

    • Kedves Gyula!

      Csak most fedeztem fel, hogy már 5 napja itt áll a hozzászólásod! Bocs!
      Mi is nagyon szeretjük a fokhagymás pirítóst, de az még nem jutott eszembe, hogy bundás kenyeret csináljak belőle. 🙂
      Ki fogom próbálni. Így pirultan, egészen biztos, hogy nem szívja meg magát olajjal.
      A fokhagyma nagyon hasznos az ereknek! 🙂
      Viszont nem az a kimondott afrodiziákum… 🙂

      Köszönöm az elismerést! 🙂
      Jó hétvégi közös reggelizéseket!
      Mariann

  • Myrding!

    Ki fogom próbálni a felfedezésedet! 🙂
    Tejjel már próbáltam…nem jött be! Teljesen plötty lett a kenyér.

    További sikeres próbálkozásokat!
    Mariann

  • myrding

    a borsófőzeléket anyám is pont igy késziti, mint te.
    offtopik vége.

    Felfedeztük a bundással kapcsolatban, hogy ha feldarabolom apróbbra és úgy forgatom bele a tojásmasszába, meg beletörök némi sós túrót vagy sajtot, egész fincsi lesz. A serpenyőben kisdarabonként sül meg, úgy is szedem ki.

    Spórolós embereknek ajánlom kis(!) tej beleloccsintását a tojásba, ez bővíti a mennyiséget.

    Cucc a blogod anyu:D

  • Kedves Beatrix!

    Örülök, hogy egy újabb kedves, elégedett olvasóm született! 🙂
    Bizony, én is jártam úgy, hogy plötty lett a kenyér, azért hívtam fel rá a figyelmet, hogy szárazabb kenyérből finomabb.

    Jó étvágyat hozzá!
    Mariann

  • Beatrix

    juuuuuuuuuuj KOSZII vegre nem plottyedt el a kenyerem ,nem tudtam miert nem sikerul a bundas kenyerem sosem 😀 hat a friss kenyer miatt 🙂 nagyon szepen koszonom! nem gondoltam volna ra:P

  • Szia Judit!

    Nem is tudod, mennyire örülök, hogy elkezdtél főzni!!!! 😀
    És hogy neked is sikerélmény volt!

    Puszi
    Mariann

  • Judit

    Kedves Mariann!

    Nagyon finom volt a bundás kenyér, szerencsés vagyok, hogy ilyen Anyósom van! 😀
    Kipróbáltam a gombakrémet, úgy ahogy az oldalon leírtad és meglepően jól sikerült! Tényleg szuper a honlapod, főleg kezdő feleségeknek… 🙂

    Puszi, Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.