Bundás alma
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Először készíts a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát a 2,5 bögre lisztből, 2 bögre tejből, 2 tojásból, 2 kiskanál sóval, 4 kiskanál cukorral és egy kevés buborékos vízzel. A palacsintatészta készítését részletesen a túrós palacsinta leírásában találod meg, csak az itt felsorolt mennyiségeket vedd. Röviden: a hozzávalókat öntsd egy kb. 2 literes edénybe, és botmixerrel keverd simára.
Hámozd meg az almákat, és ha véletlenül van ilyen almafúró “szerszámod”, akkor azzal fúrd ki az almák magházát. (Rákerestem a Google-ban, almafúró nincs, de almavájóra 3 találat volt.)
Valamilyen almavájóval fúrd ki az almát – a szárával szembeni végéről indulva. | ||
Két kifúrt almát vékonyan szeletelj fel. Az almakarikákat tedd bele a palacsintatésztába. (A másik 2 almát majd csak akkor szeleteld fel, ha az első kettő karikáit kisütötted.)
Nyomkodd bele az almákat a tésztába! Készítsd oda a gázhoz a sütés kellékeit: palacsintasütő, olaj, palacsintatészta az almával, egy tányér a kész bundás almáknak valamint egy tálkában vaníliacukorral kevert porcukor.
Önts egy kevés olajat a palacsintasütőbe, forrósítsd fel, ügyeskedj bele a merőkanálba egy almakarikát egy kevés tésztával, és óvatosan tedd a serpenyőbe. Az almakarikák hajlamosak összetapadni, ilyenkor egy késsel válaszd szét őket, hogy csak 1 karika kerüljön a merőkanálba! Egyszerre 3-4 darab fér a palacsintasütőbe. Mérsékeld a lángot, hogy jól át tudjon sülni a vastagabb tészta, no meg az alma is puhuljon át. Ha a tészta nagyjából átsült, akkor egy falapáttal fordítsd meg a lapocskákat.
Ha megsült, szedd ki a tányérra, önts olajat a megürült serpenyőbe, és amíg felmelegszik, addig teaszűrőn át permetezve porcukrozd meg a kész bundás almákat. |
Folytasd a süt – fordít – porcukroz műveletsort, amíg van alma a tésztában.
Utána szeleteld fel a másik két almát is, és azokat is süsd ki. Ha a végén alma maradna meg, akkor csinálj belőle almaturmixot; ha pedig tészta marad ki, akkor azt süsd ki egyben, palacsintának.
Ha valakinek rossz kedve van a családban, süss ilyet, ettől majd felvidul!
Jó étvágyat! |