Borsóleves

Borsóleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • kb. 40 dkg borsó (kifejtve) (ez itt egy 45 dkg-os mirelit)
 • 2 újrépa (nem fontos)
 • 1/2 karalábé (nem fontos)
 • petrezselyemzöld
 • olaj
 • 3,5 liter víz
 • 3 fakanál liszt a leveshez
 • 2 fakanál Vegeta
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 2 tojás a nokedlihez
 • kb. 20 dkg liszt a nokedlihez
Borsóleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Borsóleves - Szeleteld fel a répát! Pucold meg a répát, mosd meg, hosszában vágd 4-felé, aztán szeleteld fel. Tedd egy tálkába.

A karalábét vágd ketté, a felét hámozd meg. Először vágd fel lapokra, aztán csíkokra, végül kis darabokra. Tedd a répához, a tálkába.

Borsóleves - Szeleteld fel a karalábét lapokra! Borsóleves - Szeleteld fel a karalábét csíkokra! Borsóleves - Szeleteld fel a karalábét kis darabokra!

Egy kb. 4 literes fazékba önts egy kevés olajat, és tedd a tűzre. Borítsd a fazékba a répát-karalábét, és adj hozzá 1 fakanál Vegetát. Keverd össze, és párold egy kicsit.

Borsóleves - A feldarabolt zöldségek Borsóleves - Tedd oda a zöldségeket párolódni! Borsóleves - Adj a zöldségekhez 1 fakanál Vegetát!

Tedd hozzá a borsót, keverd el, és néha megkeverve addig párold, míg jól át nem melegszik a mirelit borsó is. Közben készítsd oda a lisztet és a pirospaprikát, meg egy kancsóban 1 liter vizet.

Borsóleves - Tedd a répa-karalábéhoz a borsót! Borsóleves - Készítsd oda a lisztet és a pirospaprikát! Borsóleves - Készíts oda egy kancsó vizet!

Ha már nem olyan vizes az egész, azaz elpárolgott a mirelit borsó kiengedett vize, akkor tégy hozzá 3 fakanál lisztet. Jól keverd el. 1-2 percig pirítsd a lisztet, közben folyton keverd! A fakanállal érezni fogod az edény aljára leragadt lisztet. Addig keverd, míg végül az összes ilyen leragadást sikerül felkaparnod. És legyen jó forró a zöldség! Akkor beleteheted az 1 fakanál pirospaprikát. Ezzel már csak át kell keverned, és már fel is öntheted kb. fél liter hideg vízzel.

Borsóleves - Adj hozzá 3 fakanál lisztet! Borsóleves - Tégy hozzá 1 fakanál pirospaprikát! Borsóleves - Öntsd fel fél liter vízzel!

Borsóleves - Öntsd fel vízzel a rántást! Borsóleves - Fedd le a fazekat, úgy főzd a levest!

Sokáig keverd, hogy szép sima legyen a leves, ne legyenek benne liszt-csomók. Utána öntsd hozzá a kancsóban maradt vizet, akkor eddig 1 litert adtál hozzá. Még 2 literrel öntsd fel (de ha sűrűnek találod, 2,5 liter is mehet bele), keverd meg, és fedd le a fazekat. Amíg fő, jöhet a nokedli!

Borsóleves - Üss két tojást egy tálba! Ha tojással dolgozol, mindig készíts oda egy kis tálkát, amibe mindig csak 1 tojást ütsz bele. Ebből csak akkor öntöd tovább a tojást a helyére, ha jó. Most egy közepes tál a “helye”, amiben a nokedli tésztáját kevered majd ki. Verd fel a tojásokat, és adj hozzá kb. 10 deka lisztet. Jól dolgozd el, aztán tégy hozzá még 5 dekát. Megint keverd simára…még nem jó. Újabb 5 deka liszt beledolgozása után viszont már jó lesz!

Borsóleves - Adj 10 dkg lisztet a tojásokhoz! Borsóleves - Még nem elég kemény a nokedlitészta! Borsóleves - Már elég kemény a nokedlitészta!

Borsóleves - Kifutott a leves! Borsóleves - Ez bizony ki van futva!

Sajnos, amíg a nokedlivel foglalkoztam, kifutott a leves! 🙁 (Gáz elolt. Fazék félre. Rács le. Tűzhely kitöröl. Mosogató kimos. Rács vissza. Fazék vissza. Fedő lemos. Fedő vissza. Gáz meggyújt. – Inkább figyelj oda!)

Tedd a nokedliszaggatót a fazékra úgy, hogy a nagyobbik fogója legyen feléd, mert abba kell majd kapaszkodnod bal kézzel, míg jobbal szaggatsz. Kapard a tálkából az összes nokedlitésztát a szaggatóra. A lapátkával festő mozdulatokat végezve nyomd át a tésztát a szaggató lyukain. Időnként kapard le a szaggató alján felgyűlt nokedliket. Meg a fazékban is kavard meg fakanállal a nokedliket, mert hajlamosak egyberagadni, ha nem moccantják meg őket.

Borsóleves - Kapard a szaggatóra az összes nokedlitésztát! Borsóleves - Szaggasd ki a nokedlit! Borsóleves - Néha alulról is kapard le a nokedlit!

A szaggatás azzal ér véget, hogy minden nokedlis dologról kis darabonként lekaparod a maradék tésztát, ebből is nokedli lesz. A szaggató-lapátkáról, a szaggató oldaláról, a nokedlis tálkából, a fakanálról. Utána pedig beáztatod ezeket az eszközöket.

Borsóleves - A szaggatóról is kapard le a tésztát a végén! Borsóleves - A nokedlis tálkából is kapard ki a maradék tésztát! Borsóleves - Áztasd be a szaggatás kellékeit!

Borsóleves - Minden nokedli benne van! Borsóleves - Tedd bele a petrezselymet!

Még egy-két percig főjön a leves, aztán kész. Addig mosd meg a petrezselymet, vágd fel apróra, és tedd a levesbe. Keverd el!

Borsóleves - Kész, tálban.

Tálaláshoz szedd át egy levesestálba!

Jó étvágyat!

128 hozzászólás

 • Zoli

  Tisztelt Anyuka !Én mint soha eddig nem főző Nagyon köszönöm a részletes leírást!Nagyon jó ízű finom borsólevest készítettem a leírás alapján amit nagyon szépen köszönök 🙂 !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.