Borsóleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Pucold meg a répát, mosd meg, hosszában vágd 4-felé, aztán szeleteld fel. Tedd egy tálkába. |
A karalábét vágd ketté, a felét hámozd meg. Először vágd fel lapokra, aztán csíkokra, végül kis darabokra. Tedd a répához, a tálkába.
Egy kb. 4 literes fazékba önts egy kevés olajat, és tedd a tűzre. Borítsd a fazékba a répát-karalábét, és adj hozzá 1 fakanál Vegetát. Keverd össze, és párold egy kicsit.
Tedd hozzá a borsót, keverd el, és néha megkeverve addig párold, míg jól át nem melegszik a mirelit borsó is. Közben készítsd oda a lisztet és a pirospaprikát, meg egy kancsóban 1 liter vizet.
Ha már nem olyan vizes az egész, azaz elpárolgott a mirelit borsó kiengedett vize, akkor tégy hozzá 3 fakanál lisztet. Jól keverd el. 1-2 percig pirítsd a lisztet, közben folyton keverd! A fakanállal érezni fogod az edény aljára leragadt lisztet. Addig keverd, míg végül az összes ilyen leragadást sikerül felkaparnod. És legyen jó forró a zöldség! Akkor beleteheted az 1 fakanál pirospaprikát. Ezzel már csak át kell keverned, és már fel is öntheted kb. fél liter hideg vízzel.
Sokáig keverd, hogy szép sima legyen a leves, ne legyenek benne liszt-csomók. Utána öntsd hozzá a kancsóban maradt vizet, akkor eddig 1 litert adtál hozzá. Még 2 literrel öntsd fel (de ha sűrűnek találod, 2,5 liter is mehet bele), keverd meg, és fedd le a fazekat. Amíg fő, jöhet a nokedli!
Ha tojással dolgozol, mindig készíts oda egy kis tálkát, amibe mindig csak 1 tojást ütsz bele. Ebből csak akkor öntöd tovább a tojást a helyére, ha jó. Most egy közepes tál a “helye”, amiben a nokedli tésztáját kevered majd ki. Verd fel a tojásokat, és adj hozzá kb. 10 deka lisztet. Jól dolgozd el, aztán tégy hozzá még 5 dekát. Megint keverd simára…még nem jó. Újabb 5 deka liszt beledolgozása után viszont már jó lesz!
Sajnos, amíg a nokedlivel foglalkoztam, kifutott a leves! 🙁 (Gáz elolt. Fazék félre. Rács le. Tűzhely kitöröl. Mosogató kimos. Rács vissza. Fazék vissza. Fedő lemos. Fedő vissza. Gáz meggyújt. – Inkább figyelj oda!)
Tedd a nokedliszaggatót a fazékra úgy, hogy a nagyobbik fogója legyen feléd, mert abba kell majd kapaszkodnod bal kézzel, míg jobbal szaggatsz. Kapard a tálkából az összes nokedlitésztát a szaggatóra. A lapátkával festő mozdulatokat végezve nyomd át a tésztát a szaggató lyukain. Időnként kapard le a szaggató alján felgyűlt nokedliket. Meg a fazékban is kavard meg fakanállal a nokedliket, mert hajlamosak egyberagadni, ha nem moccantják meg őket.
A szaggatás azzal ér véget, hogy minden nokedlis dologról kis darabonként lekaparod a maradék tésztát, ebből is nokedli lesz. A szaggató-lapátkáról, a szaggató oldaláról, a nokedlis tálkából, a fakanálról. Utána pedig beáztatod ezeket az eszközöket.
Még egy-két percig főjön a leves, aztán kész. Addig mosd meg a petrezselymet, vágd fel apróra, és tedd a levesbe. Keverd el!
Tálaláshoz szedd át egy levesestálba! Jó étvágyat! |