Borsófőzelék

Borsófőzelék - Kész. Tányérban, tükörtojással.

Hozzávalók:

  • kb. 1/2 kg borsó
  • 5 fakanál liszt
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1/2 fakanál só
  • 1/2 fakanál pirospaprika
  • kevés olaj
  • petrezselyemzöld
Borsófőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Egy közepes lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és öntsd bele a zöldborsót. (Friss borsóból sokkal finomabb, de mirelitből is jó.) Fedd le, és néha megkeverve forrósítsd fel. Mivel a mirelit borsó jeges, kell neki vagy 5 perc, mire felforrósodik. (Egy hozzászólás kapcsán lemértem az időt: 7 perc!) Csak ekkor add hozzá az 5 fakanál lisztet. Jó sokáig kevergesd, ne hagyd, hogy leragadjon!

Borsófőzelék - (Kevés olajon) tedd oda melegedni a borsót! Borsófőzelék - Fedő alatt forrósítsd fel! Borsófőzelék - Ha jó forró, add hozzá a lisztet!

Ha már jól átforrósodott a liszt, és pirult is egy kicsit, akkor add hozzá a fél fakanálnyi pirospaprikát. Ezzel is keverd el, és öntsd fel kb. 2 dl hideg vízzel. Ezzel alaposan keverd el, ne maradjanak lisztcsomók. Apránként – mindig simára kavarva – önts hozzá még kb. fél liter vizet. Adj hozzá egy fakanál Vegetát, keverd el. Kóstold meg, és ha még kívánkozik bele, akkor jöhet a fél fakanál só. (Ha csak Vegetát teszünk bele, akkor túl édeskés lesz.)

Borsófőzelék - Add hozzá a pirospaprikát! Borsófőzelék - Öntsd fel egy kevés vízzel! Borsófőzelék - Önts hozzá még fél liter vizet!

Borsófőzelék - Tedd hozzá a petrezselymet! A borsó közben már megpuhult, de főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a liszt íze. Közben mosd meg és vágd apróra a petrezselyemzöldet, aztán kapard a borsófőzelékhez. És persze keverd el. 🙂

Már csak a tükörtojást kell megsütnöd! Fejenként 2 tojást tégy oda. Ne keverd el, csak nyomd bele a fakanalat a sárgája közepébe. Ettől egy kicsit szétterül a sárgája. Mindegyik tojásra szórj egy csipet sót. Ha már nem folynak, akkor falapáttal válaszd el őket egymástól, és egyenként fordítsd meg őket, hogy a másik oldaluk is süljön át.

Borsófőzelék - Fejenként 2 db tükörtojást süss hozzá! Borsófőzelék - Falapáttal válaszd el egymástól a tükörtojásokat! Borsófőzelék - Falapáttal egyesével fordítsd meg a tükörtojásokat! Borsófőzelék - Így megfordítva is süsd még egy kicsit a tükörtojásokat!

Borsófőzelék - Kész, tálban. Borsófőzelék - Kész. Tányérban, tükörtojással (76).

Szedd át egy tálba, úgy tálald!

Jó étvágyat! 

116 hozzászólás

  • karesz

    Egyszerűen mennyei lett! Anyának is Nagyon izlett! 🙂 meg is dicsért! 🙂 életem első főzeléke 🙂 sose mertem eddig fözeléket csinálni, féltem, hogy elrontom, nem lesz elég sűrű 🙂 de hát ez is kipipálva 🙂 Azt hiszem, holnap a Túrós palacsintát készítem el 🙂 maga nagyon ügyes, köszönöm a Receptet!!! 🙂

    • Szia Karesz!

      Én is nagyon örülök a sikerednek! 🙂 Meg aztán emlékszek gyerekkoromból, hogy milyen jól tud esni a szülői dicséret.
      Lehet, hogy szakács leszel? 🙂

      További sikeres főzési kísérleteket kívánok neked!
      Mariann néni

  • karesz

    Kedves Anyuka! 14 éves vagyok, a főzés a mindenem… 🙂 Anyukám nap mint nap 12 órában dolgozik, s mire megjön, meg szoktam lepni vacsorával! 🙂 Mindig nagyon örül neki 🙂 Nem tudom hogyan, de nekem a véremben van a főzés szó szerint 🙂 Nem tanított senki, mégis megy 🙂 Szóval ma azt hiszem, borsó főzelék lesz, leírom majd, hogy hogy sikerült!!! 🙂 üdv karesz 🙂

  • Emőke

    Én egyszer próbáltam mirelitből csinálni, de nagy adagot öntöttem bele, mert sokat esznek a kölkök ebből, viszont olyan jeges karimába gyűlt össze és nagyon lassan melegedett föl, hogy az alja majdnem odaégett, de a teteje jeges volt 🙂 Na ennyi volt a mirelit próbálkozás, tövvet sosem. Viszont érdekes módon én jobban szeretem a konzervet mint a frisset főzelékhez.
    A kedvencem a Bonduelle és az Aro. meg is lepődtem, hogy ez utóbbi is miylen finom, csak jóval olcsóbb. És természetesen a zsenge az igazi.
    Én először az olajban lisztet pirítok, sűrű rántásként, majd bele a pirospaprika és lassan felöntöm a zöldborsó levével kevergetve, hogy ne legyen csomós. Majd a maradék borsó és még esetleg egy kis víz. Sót nem szoktam belerakni, a leve elég sós, de nem túl sós. Egyszer próbáltam kis szerecsendiót belereszelni, máskor meg kókusztejjel csináltam, de maradtunk az alapnál, habár az ízesítettek is finomak voltak, lánykámnak is bejött, csak a fiam fanyalgott. Vegeta soha semmibe. És mondom, ebbe még só sem kellett nekünk, nem lett ízetlen. Íznek elég a rántás, a paprika és a borsó picikét alapból sós leve.

    Viszont láttam a hozzászólásban, hogy azt írod, a konzerv levét le KELL önteni. Igazából ez érdekelne, hogy miért. Ugyanis mostanában többször olvastam, hogy pl. a babkonzerv levét is öntsük le stb. Van valami gond a levével ami miatt fontos leönteni, esetleg egészségügyileg fontos, vagy csak ízlés kérdése?

    A tükörtojáshoz annyi, hogy aki azt mondja, lefedve is megsül…nos nem. akkor csak megfő. Ugyanis fedve párolódik a kaja. Én is mindig megfordítom, kicsit túlspilázom a nyers és félig főtt tojás dolgot szalmonella-ügyileg 🙂 De szerintem sokkal finomabb is, ha megfordítjuk és megsütjük. Örömmel olvastam, hogy te is így csinálod, mert mindig valami fura kis heppnek hittem a magam részéről, de látom, nem vagyok ezzel egyedül 😀

  • Orsi

    Szia!

    Az oldal egyszerűen tökéletes. Bár nem vagyok nagyon kezdő, rengeteg dolgot találtam. Nem beszélve arról, hogy sosem tudom mit főzzek, belelapozok az oldaladba és már tudom is. 🙂 Régen ilyen volt a Főzniakarok.hu, aztán átváltoztak Jólkifőztem.hu-ra és eltűnt a régi varázs.

    Sok receptet készítettem már tőled, hálás köszönet a szépen vezetett blogért, a munkáért, amit belefektettél, sok-sok örömet és finom ételeket okozva olvasóinak.

    A borsófőzeléken annyit változtattam, hogy számomra elengedhetetlen egy cikk fokhagyma, anélkül nem érzem teljesnek, gondolom, mert anyukáim gyerekkorunkban mindig úgy csinálta.

    További sok sikert kívánok!

    Orsi

    • Szia Orsi!

      Örülök, hogy használod a leírásaimat! 🙂
      Köszönöm a dicséretet! 🙂
      Mindenkinek javaslom, hogy bátran változtasson a recepten, hogy olyan legyen, ahogy a szüleitől megszokta. 🙂

      Jó étvágyat a finom fokhagymás borsófőzelékhez! 🙂
      Mariann

  • Vera

    Hjani kereste a borsólevest. Itt van:

    http://www.kajarecept.hu/borsoleves/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.