Bodzaszörp

Bodzaszörp - Kész, üvegekben.

Hozzávalók:

 • 10 liter víz
 • 10 kg cukor
 • 10 citrom
 • 10 dkg citromsav (vagy borkősav)
 • 30-40 bodzavirág
Bodzaszörp - Hozzávalók

Elkészítés:

Csak akkor szedd le (vagy fogadd el ajándékba) a bodzavirágokat, ha mindent beszereztél a bodzaszörphöz! Citromsavat mezőgazdasági boltban is árulnak, csak 160 Ft volt a 10 dkg.

Egy 20 literes fazekat tégy a gázra, mérd bele a 10 l vizet, és gyújtsd meg alatta a gázt. Tedd bele a 10 kg cukrot, keverd el, és forrald fel a cukros vizet. (Ha nincs ekkora fazekad, csinálj feleannyi szörpöt! De azt is megteheted, hogy vödörben áztatod majd a bodzát, és akkor részletekben forralod fel a vizet a cukorral, megvárod, míg langyosra hűl, és csak akkor öntöd a vödörbe.) Hagyd vagy 5 percig forrni a szirupot, mielőtt eloltanád alatta a gázt. Várd meg, míg kihűl a lé.

Bodzaszörp - A bodzás fazék a spájzban. Közben – segítséggel – vidd a fazekat a lakás egy olyan helyére, ahol 4-5 napig nincs útban. Én egy hokedlire tettem, a spájzban. Ha már csak langyos a szirup, akkor beleteheted az óvatosan leöblített bodzavirágokat. Jól nézd meg, hogy nincs-e a virágon fekete levéltetű! Ha van, akkor dobd el, ne mosogasd.

Borítsd a fazékba a 10 dkg citromsavat. Keverd el. Vékony szeletekben karikázd bele a 10 citromot. Egy hosszú nyelű fakanalat tarts az edény mellett, és időnként keverd meg a szörpöt, nyomkodd bele a citromokat.

Bodzaszörp - A bodzás fazék közelebbről.Bodzaszörp - A bodzás fazék ételburával letakarva.

Én ételbúrával szoktam letakarni, hogy ne essen bele a légy vagy molylepke. Lehet, hogy fedővel is le lehetne fedni.

Most így hagyom 4 napig, aztán majd folytatom a fotózást.

Egyébként csak le kell szűrni, és csavaros üvegekbe önteni. Apropó, üvegek! Nézd meg, hogy van-e elég üveged!

Bodzaszörp - Hozd elő az üvegeket!Bodzaszörp - Mosd meg az üvegeket!

Na, letelt a 4 nap. Üvegek elő, be a csapba, külsejét megmosni, belsejét átöblíteni, az üveget szárítóba rakni, hogy kicsöpögjön belőle a víz.

Hozd elő a bodzás fazekat, tedd a csap mellé egy hokedlire. Valamilyen szűrőn át merd a szörpöt – a fazék fölött – egy széles kiöntőkancsóba.

Bodzaszörp - Merőkanállal merd ki a bodzalét! Bodzaszörp - Tésztaszűrőn át merd a bodzalét egy széles kiöntőkancsóba! Bodzaszörp - A szörp átszűrése - itt jobban látszik a kancsó.

A szűrőben összegyűlt sallangot borítsd egy lábosba. (Nehogy kidobd! még sok szörpöt ihatsz belőle!) Most vedd az egyik tiszta üveget, és tölcséren meg egy újabb szűrőn át öntsd bele a kancsóból a szörpöt. Ha megtelt az üveg, egy edénybe tedd félre a tölcsért a szűrővel.

Bodzaszörp - A szűrőben összegyűlt gezemicét borítsd egy lábosba! Bodzaszörp - A kancsóból tölcsérrel egy újabb szűrőn át öntsd a szörpöt tiszta üvegbe! Bodzaszörp - Ha megtelt az üveg, a tölcsért a szűrővel tedd félre egy tálba!

Bodzaszörp - Készen van az első üveg szörp!Bodzaszörp - Ha már csak kevés szörp van a fazékban, akkor fogd meg, és öntsd a kancsóba.

Készen van az első üveg szörp! Jól csavard rá a kupakot (egyébként hamar megerjed).

Na, így kell szűrögetned, míg ki nem ürül a fazék! Ha már csak kevés szörp van a fazékban, akkor hatékonyabb úgy szűrni, hogy fogod a fazekat, és abból öntöd a szűrőn át a kancsóba a lét. A lábosban összegyűlt bodzavirág-citromkarika keverékből még sok szörp kisajtolható, csak meg kell nyomkodnod mondjuk a merőkanállal.

Bodzaszörp - A bodzavirág-citromkarika szüredék Bodzaszörp - A bodzavirág-citromkarika maradékon még sok lé van! Bodzaszörp - Szűrd le a bodzavirág-citromkarika maradékot is!

Bodzaszörp - A kellékeket mosogasd el!Bodzaszörp - Egy pohár bodzaszörp

Azt javaslom, hogy addig ne ülj le pihenni, míg el nem mostad a kellékeket!

És most mit szólnál egy pohár bodzaszörphöz?

Egészségedre!

6 hozzászólás

 • Whirlwind

  Szia Zsanett!

  Nekem van 6(!) éves bodzaszörpöm, ami még mindig jó és semmiféle tartósítószer nincs benne! Ráadásul pet-palackban van, mert éppen nála fogyott el az üveg. 🙂
  Én nem a szirupban szoktam áztatni a virágot napokig, hanem vízben és egy napig. Majd leszűröm és ezt a bodzás vizet főzöm fel cukorral, citrommal és egy kis citromsavval. A bodzavirág száma is opcionális, mert ha ütősebbre szeretnéd, annál több virágot raksz bele.

  • Kedves Whirlwind!

   Kösz, hogy válaszoltál Zsanettnek! 🙂
   Ki fogom próbálni a Te-féle eljárást is! Egyszerűbbnek tűnik, csak keveslem az 1 napos áztatást. Átmegy annyi idő alatt a bodzaíz?

   Zsanett!
   Bocs, hogy nem válaszoltam! Pedig tudom, még el is gondolkodtam rajta, hogy nekem is elég hamar megbuggyan (na nem olyan nagyon), de én úgy is szeretem. 🙂 Valahogy megfeledkeztem az üzenetedről. Valószínűleg úgy gondoltam, hogy mindjárt válaszolok, csak előbb…, aztán meg kiment a fejemből. Tudom, az a legjobb, ha azonnal válaszolok, mert egyébként eltemetődik a dolog. 🙁
   A barátnőm egyébként hűtőben tartja az összes üveget…, de kinek van akkora hűtője?!
   Most olyan jól sikerült a szörpöm! Lehet, hogy annak is van szerepe, hogy milyen érési fokban szedjük le a virágot? Mert most alig hogy kinyíltak, már szedte is a férjem a virágokat. Azt meg Maria Treben könyvéből tudom, hogy minden virágot a legfényesebb napsütésben kell leszedni. 🙂 Úgyhogy ezt az ukázt adtam a férjemnek. 🙂

   A csalamádéval kapcsolatban nincs tapasztalatom, de olvasd át az uborkához írt hozzászólásokat, ott a csalamádéról is szó van.

   Whirlwind, Zsanett, szép hétvégét, jó bodzaszörp-iszogatást!
   Mariann

 • Papp Zsanett

  Szia, érdeklődni szeretnék, hogy ez meddig áll el? Én tavaly csináltam, hát nem tul sokáig volt jo sajnos, de valószínű, hogy az üvegek végett volt ez a baj….! Szeretném még a héten elkészíteni, ugyhogy várom a válaszod! 🙂 Izre nagyon finom volt!!!! Az uborkád meg egyenesen mennyei, mindig csak azt csinálom….. 🙂 még annyit hadd kérdezzek, hogy a csalamádéhoz is jo az a lé, ami az uborkához?
  Köszönöm 🙂

 • Megjegyzés a fazék nagyságához:
  Egy barátom most kérdezte, hogy hogy kell csinálni a szörpöt, mondom, 10 literhez 10 kg cukor, 40 bodzavirág stb.
  Erre rákérdez, hogy akkor egy 5 literes üvegbe ugye, 10 virágot tegyen.
  NEM! Megfeledkezett a cukorról! Ha 5 literes üvegben szeretné érlelni, akkor 2 liter víz + 2 kg cukor + 8 virág + a többi apróság. Ennyi fér bele.

  Jó szörpkészítést mindenkinek! 🙂

 • Myrding!

  Nemsokára jön a szezonja… 🙂

 • myrding

  ez bizony finom…kis mennyiségben szeretem, igaz igy is hamar kell meginni mert megéled.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.