Bodzaszörp
![]() |
Hozzávalók:
|
![]() |
Elkészítés:
Csak akkor szedd le (vagy fogadd el ajándékba) a bodzavirágokat, ha mindent beszereztél a bodzaszörphöz! Citromsavat mezőgazdasági boltban is árulnak, csak 160 Ft volt a 10 dkg.
Egy 20 literes fazekat tégy a gázra, mérd bele a 10 l vizet, és gyújtsd meg alatta a gázt. Tedd bele a 10 kg cukrot, keverd el, és forrald fel a cukros vizet. (Ha nincs ekkora fazekad, csinálj feleannyi szörpöt! De azt is megteheted, hogy vödörben áztatod majd a bodzát, és akkor részletekben forralod fel a vizet a cukorral, megvárod, míg langyosra hűl, és csak akkor öntöd a vödörbe.) Hagyd vagy 5 percig forrni a szirupot, mielőtt eloltanád alatta a gázt. Várd meg, míg kihűl a lé.
Közben – segítséggel – vidd a fazekat a lakás egy olyan helyére, ahol 4-5 napig nincs útban. Én egy hokedlire tettem, a spájzban. Ha már csak langyos a szirup, akkor beleteheted az óvatosan leöblített bodzavirágokat. Jól nézd meg, hogy nincs-e a virágon fekete levéltetű! Ha van, akkor dobd el, ne mosogasd.
Borítsd a fazékba a 10 dkg citromsavat. Keverd el. Vékony szeletekben karikázd bele a 10 citromot. Egy hosszú nyelű fakanalat tarts az edény mellett, és időnként keverd meg a szörpöt, nyomkodd bele a citromokat.
Én ételbúrával szoktam letakarni, hogy ne essen bele a légy vagy molylepke. Lehet, hogy fedővel is le lehetne fedni.
Most így hagyom 4 napig, aztán majd folytatom a fotózást.
Egyébként csak le kell szűrni, és csavaros üvegekbe önteni. Apropó, üvegek! Nézd meg, hogy van-e elég üveged!
Na, letelt a 4 nap. Üvegek elő, be a csapba, külsejét megmosni, belsejét átöblíteni, az üveget szárítóba rakni, hogy kicsöpögjön belőle a víz.
Hozd elő a bodzás fazekat, tedd a csap mellé egy hokedlire. Valamilyen szűrőn át merd a szörpöt – a fazék fölött – egy széles kiöntőkancsóba.
A szűrőben összegyűlt sallangot borítsd egy lábosba. (Nehogy kidobd! még sok szörpöt ihatsz belőle!) Most vedd az egyik tiszta üveget, és tölcséren meg egy újabb szűrőn át öntsd bele a kancsóból a szörpöt. Ha megtelt az üveg, egy edénybe tedd félre a tölcsért a szűrővel.
Készen van az első üveg szörp! Jól csavard rá a kupakot (egyébként hamar megerjed).
Na, így kell szűrögetned, míg ki nem ürül a fazék! Ha már csak kevés szörp van a fazékban, akkor hatékonyabb úgy szűrni, hogy fogod a fazekat, és abból öntöd a szűrőn át a kancsóba a lét. A lábosban összegyűlt bodzavirág-citromkarika keverékből még sok szörp kisajtolható, csak meg kell nyomkodnod mondjuk a merőkanállal.
Azt javaslom, hogy addig ne ülj le pihenni, míg el nem mostad a kellékeket!
És most mit szólnál egy pohár bodzaszörphöz?