Bodzabogyószörp és bodzalekvár

Bodzabogyószörp és -lekvár - Kész, üvegben. Bodzabogyószörp és -lekvár - Hozzávalók

Hozzávalók:

 • 2 kg bodzabogyó,
 • kb. 1 kg cukor,
 • 2 citrom leve

Elkészítés:

Itt most a szörp a fő attrakció, a lekvár csak abból a maradékból készül, ami visszamarad a csöpögtetés után.

A gyerekeim újabban fujjognak a cukorra, ezért most nádcukrot használtam, ami egészségesebb. A szörphöz 50 % cukrot adtam, a lekvárhoz 30%-ot. Tartósítószert nem tettem se a szörpbe, se a lekvárba. Helyette citromlét öntöttem mindkettőbe. A 2 kg bodzabogyóból durván 1,3 kg lé és 0,3 kg lekvárnakvaló lett.

Röviden:

Szörp:

 • Lepergetni a bodzaszemeket.
 • Megmosni a bodzát.
 • Lemérni, 20 %-nyi cukrot hozzáadni (2 kg-hoz 40 dkg-ot), turmixolni.
 • Gézen átcsöpögtetni.
 • A szörpöt lemérni, utáncukrozni, citromozni (kg-onként 1 citrom leve), felfőzni.
 • Üvegekbe önteni, száraz dunsztba tenni.

Lekvár:

 • A csöpögtetés után visszamaradt masszát szűrőn átpréselni.
 • A préselményt lemérni, utáncukrozni, citromozni (fél citrom leve), felfőzni.
 • Üvegbe kaparni, száraz dunsztba tenni.
Bodzabogyószörp és -lekvár - A pergető munkahely kialakítása. Szükség lesz egy tálra a lepergetett bogyóknak, és egy tálcára a szemétnek.
Asztal mellett, széken ülve nem jó dolgozni, mert fárasztó felfele tartani a kezünket. Állva megint csak fárasztó, mert sokáig tart a szemezgetés. Úgy a legjobb, ha széken ülsz, és teszel magad elé egy másik széket, amire a bogyógyűjtő tálat teszed. A szemetestál és a bodzafürtös vödör lehet az asztalon. Én a terasz-padon lovaglóülésben ülve dolgoztam. 🙂
Bodzabogyószörp és bodzalekvár - A padon kialakított munkahely.

Az interneten azt olvastam, hogy villával szedjük le a szemeket a bodzafürtről; az egyik ismerősöm meg a fésűt javasolta, de én maradtam a kézi pergetésnél, mert úgy finomabban tudom lehúzni a szemeket.
Fogj egy nagy fürtöt, szakíts le róla egy kisebb ágat, és arról pergesd le a hüvelykujjaddal a szemeket a tál fölött. Bal kézzel fogod a fürtöt. Jobb kézzel, négy ujjaddal alátámasztva a fürtöt, a hüvelykujjaddal finoman húzd le a fürtről a szemeket. Ha erősen húzod, akkor a kis ágacskák meg a szárhoz jobban ragaszkodó éretlen szemek is lejönnek.

Bodzabogyószörp és -lekvár - Fogj egy nagy bodzafürtöt! Bodzabogyószörp és -lekvár - Szakíts le a nagy fürtről egy kis ágat! Bodzabogyószörp és -lekvár - A tál fölött pergesd le a szemeket a fürtről!

Ha sok zöld bogyó van a fürtön, akkor próbáld meg kikerülni őket, de ha lágyan húzod le a szemeket, akkor a zöldek ottmaradnak. Ha mégis belekerül néhány zöld szem a tálba, akkor azon frissiben halászd ki őket. Mivel elég bosszantó, ha az elcsípni próbált kis szem lesüllyed a mélybe, ezért eredményesebb, ha több ujjaddal alányúlsz a zöld szem környezetének, és a tenyeredbe kerülő “fogásból” halászod ki a zöld bogyót. (Sajnos, ilyen fotót nem csináltam, pedig így sokkal könnyebb kiszedni a nemkívánatos szemet.)

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Ezen a fürtön sok az éretlen szem. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Szépen ottmaradtak a zöld bogyók! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Halászd ki a véletlenül belekerülő zöld szemeket!

Azért szedi a férjem a bodzát, mert én viszolygok attól, hogy esetleg rám hull valami ronda bogár. Brrr. Így se menekülök meg tőle, mert a leszedett fürtök bizony tele vannak mindenféle ragadozóval. Egy csomó hangya, aztán a pókok különböző változatai (az egyik fajtát dinnyepóknak hívtam, mert a testének görögdinnye alakja és mintázata volt), ismeretlen bogarak…

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Rondaságok 1: pók és hangya. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Rondaságok 2: dinnyepók. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Rondaságok 3: nagy bogár.

…barna poloska, zöld poloska stb. (Fülbemászó is sok volt, de attól csak visítottam, és megpróbáltam kikotorni és lecsapni; nem volt idő lefényképezni.) Szerencsére csak egyetlen olyan fürtöt szedett a férjem, aminek a szárai hemzsegtek a levéltetvektől. De erre is oda kell figyelni a szedésnél!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Rondaságok 4: barna poloska. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Rondaságok 5: zöld poloska. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Rondaságok 6: Tetvek a szárakon.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Rondaság 7: molyhálós fürt.Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Aszott fürt.

Több olyan fürt volt, amelyiknek egyes részeit beszőtte valami pók vagy egyéb rovar. Az ilyen egy ágacskához tartozik, ezt csippentsd ki, és dobd a szemétbe. Végül van olyan fürt, amin már elszáradtak a bogyók – ezt dobd el, nem érdemes foglalkozni vele, azért az egy-két friss szemért, ami esetleg van rajta.

Szóval 1 kg bodzabogyó lepergetése kb. egy órai munka.
Mérd le a bogyót (2 kg lett), aztán öntsd át a felét egy másik nagy tálba, és mosd meg a bogyókat a csapnál. (Nem jó egyszerre nagy mennyiséget mosni, mert nem tudnak úgy a felszínre kerülni a rossz szemek, meg jobban össze is törnek a bogyók. És jó, ha nincs tele a mosótál, hogy legyen hely a szemek megkeverésére.) Óvatosan forgasd át a bogyókat.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mérd meg a bodzabogyót! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd át a bogyók felét egy másik tálba, a mosáshoz! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mosd át a szemeket a csapnál!

Készíts oda egy kis tálkát a mosás során előkerülő szemétnek. A rossz szemek, pici ágacskák felúsznak a víz tetejére, így egy szűrővel ki tudod halászni őket – mehetnek a tálkába.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - A rossz szemek feljönnek a víz tetejére. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Egy teaszűrővel halászd ki a szemetet a víz tetejéről! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - A kihalászott szemetet ürítsd a szemetestálkába!

A megmosott, szemétlenített bogyókat öntsd egy nagy szűrőbe, majd a szűrőből a fazékba, amiben főzöd majd a szörpöt. Ha közben még felfedezel oda nem illő dolgokat (ágacska, zöld bogyó stb), akkor szedd ki.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd egy nagy szűrőbe a megmostt bogyókat! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - A szűrés közben szedd ki a szemeteket! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd a szűrőből a fazékba megmostt bogyókat!

Én úgy csináltam, hogy csak 20% cukrot tettem bele a lecsöpögtetéshez, de nyugodtan tehettem volna 30%-ot is. Ugyanis a szörpöt 50%-osra fogom cukrozni, a lekvárt pedig 30%-osra. Tehát ha most 30% cukrot tettem volna hozzá, akkor a lekvárnakvalót már nem kellett volna utáncukrozni. Azért csak ilyen keveset tettem bele, mert aránylag sok kárbavész majd a végén; ne vesszen már oda sok a drága nádcukorból!

Itt jegyzem meg, hogy az ezután szedett bodzabogyókból már 80%-os szörpöt csináltam, mert kevés cukorral elég ízetlen a bodza. A szörp utáni maradékot pedig 50% cukros lekvárnak főztem be. Tartósítót továbbra se tettem bele. Így nagyon finom, különleges a szörp! 🙂

Sokszor nem csináltam a lekvár előtt szörpöt, ilyenkor turmixoltam a bogyót, 50% cukrot adtam hozzá, és Dzsemfix Extrával tartósítottam. Egy kevés citromot  – azt hiszem, kilónként egy felet – ilyenkor is csavartam bele. (A Dzsemfixben egyébként van citromsav.)

Tehát kilónként 20 dkg cukrot szórj a bogyóhoz; itt most 2 kg bodzához 40 dkg nádcukrot tettem.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - 2 kg bogyóhoz 40 dkg cukrot tégy, ez az egésznek 20%-a. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Benne van a 40 dkg nádcukor! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Keverd el a cukrot a bodzában!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Turmixold össze a cukros bodzabogyót!Turmixold össze a cukros bodzabogyót.
Készítsd el a csöpögtetési munkahelyet! Kell hozzá egy négylábú hokedli, meg egy nagy géz (vagy sűrű szövésű függönydarab). Ha nincs hokedlitek, akkor egy nagy vödör tetejére rögzítsd a gézt – kösd körbe, mintha befőttesüveget fednél le -, csak előbb tégy a vödör belsejébe egy fazekat, amibe csöpög majd a lé.

Tehát nézd ki a helyet, ahol nincs útban egy napig a csöpögő  bodza. Teríts le egy széthajtogatott újságot, arra tedd a felfordított hokedlit. A szék belsejébe is teríts egy újságot, hogy védd a széket a fröcsögő bodzalétől. Vágj le 4 db 50 cm-es madzagot, és a hokedli négy lábához kötözd oda madzaggal a géz négy sarkát – persze nagy ráhagyással. A géz ne legyen feszes, hadd lógjon be egy kicsit, mert ebbe kell majd beleönteni a bodzabogyót. De ne legyen nagyon mély se a géz-gödör, mert a bodza súlya úgyis lehúzza majd. Tégy a géz alá egy nagy, mély edényt, amibe majd csöpöghet a bodzalé. Csak akkora legyen a fazék (vagy tál), hogy álló helyzetben be tudd tenni a szék belsejébe (oldalról vagy felülről), mert a kiszedésre is gondolni kell, amikor már szörp lesz benne. Öntsd bele a gézbe  a cukros bodzaturmixot

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Kötözd a felfordított szék lábához a gézt! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Tégy a székbe, a géz alá egy tálat, amibe csöpög majd a bodzalé! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd a cukros bodzabogyót a gézbe!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Csöpög a bodzalé a tálba.Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Néha keverd meg a bodzát!Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Telik a tál!

Másnapra jól kiszárad a massza, és jól kicsöpög a lé. Merd ki a gézből a visszamaradt masszát, és tedd egy ibrikbe.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Másnapra jól kiszárad a massza! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Jó sok lé kicsöpögött! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Merd ki a gézből a visszamaradt masszát egy edénybe! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Tedd a kimert masszát egy ibrikbe!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mérd le az üres lekvárosfazekat!Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mérd le az üres szörpösfazekat!Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Írd fel az üres edények súlyát!

Mielőtt a fazékba öntenéd a szörpöt, mérd le az üres fazekak súlyát, és írd fel egy cetlire.
Óvatosan vedd ki a szék alól a szörppel teli tálat, és öntsd át a szörpnek szánt fazékba. Jól kapard ki a tálat, minden cseppért kár! 🙂

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Vedd ki a szék alól a szörppel teli tálat! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd át a szörpöt a fazékba! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Jól kapard ki a tálat!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mérd le a szörp súlyát, így fazékkal együtt!Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Az összsúlyból vond le a fazék súlyát!

Mérd le a szörpöt (így fazékkal együtt), és ebből a súlyból vond le az üres fazék súlyát, akkor megkapod a szörp tiszta súlyát.
Most egy kicsit számolni kell, hogy meghatározzuk, mennyi cukrot kell még tenni a szörphöz. Az egyszerűség kedvéért vegyük 1,25 kg-nak a szörp tiszta súlyát. Mivel az elején csak 20% cukrot adtam a bodzabogyókhoz, a tiszta szörpnek is csak a 20%-a cukor. A 20% az az adott mennyiség ötödrésze, ezért az 1,25 kg szörpben ennek az ötödrésze a cukor, vagyis 25 dkg. Mivel én 50%-os cukortartalmú szörpöt szeretnék csinálni, az 1,27 kg szörpben ennek a fele, azaz durván 65 dkg cukornak kell lennie. Eddig van benne 25 dkg, tehát kell még hozzáadni 40 dkg cukrot.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mennyi cukor kell még a szörphöz?

Mérj ki 40 dkg cukrot, és szórd a szörphöz. Milyen szép a cukor-sziget a bodza-tengerben! 🙂 Mindenesetre egy fakanállal oszlasd szét a szigetet. 🙂

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mérj ki 40 dkg cukrot! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Borítsd a 40 dkg cukrot a szörphöz! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Cukor-sziget a szörpben.

Most akkor 1,27 kg szörp + 0,4 kg cukor = 1,67 kg cukros szörp van a fazékban. Ha literenként 1 citrom levét szeretném hozzáadni, akkor ehhez a mennyiséghez másfél citromra van szükségem. Facsard hát ki 3 db fél citromból a lét, és öntsd a szörphöz. Tedd oda főni a szörpöt,  nagy lángon. Egy másik edénybe önts kb. 8 cm magasan vizet, és melegíts benne elő 2-3 hosszú nyakú üveget. (Én egyesével melegítettem őket.) Csak annyi vizet önts az üveg alá, hogy még ne billenjen fel.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Facsard ki 3 db fél citromból a lét! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd a citromlét a szörphöz! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Tedd oda főni a szörpöt, és melegíts vízben egy üveget!

Ha forr a szörp, akkor szedd le a habját (én nem vacakoltam vele), és egy tölcséren át öntsd üvegekbe a szörpöt. (A leszedett habból is kijön egy adag szörp.) Tedd száraz dunsztba, azaz egy félreeső helyen bugyoláld be (alul-felül papír, rá meleg rongy), és egy napig hagyd ott. Ezzel a szörp kész. 🙂

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Forr a bodzaszörp! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Tölcséren át töltsd a szörpöt üvegbe! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Tedd az üvegeket száraz dunsztba!

Most jön a lekvár.
Egy kisebb fazékra tégy egy nagy, sűrű hálójú szűrőt, és tégy bele egy merőkanálnyit a szörp után visszamaradt masszából. Egy evőkanál hátával passzírozd át a masszát úgy, hogy mindig csak egy kis adaggal foglalkozol – a többit odébbkotrod -, és csak abból préseled ki a lét. Ha jól kinyomkodtad, akkor kapard fel a kanállal, és dobd egy “szemetes” tálba. Húzz magad elé egy következő rész-adagot a szűrőből, stb. Időnként emeld meg a szűrőt, és kapard le az aljáról a bodzalekvárt. Ha kiürül a szűrő, akkor megint kapard le a szűrő alját, mielőtt újabb adag masszát tennél a szűrőbe.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Merj egy adag bodzahéjat egy fazékra tett szűrőbe! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Kanál hátával passzírozd át a masszát! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Amiből kinyomtad a lét, azt kapard ki egy tálba.

Nagyon lassan gyűlik a lekvárnakvaló. 🙁 Szinte többet lehet lekaparni a szűrő aljáról, mint amennyi a préseléskor lecsöpög a fazékba. Ha az egész masszát átpasszíroztad, mérd le a lekvárt.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Lassan gyűlik a préselmény. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - A szűrő aljáról is le lehet kaparni egy kanálnyi lekvárt. Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mérd le a lekvárt!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - A lekvár tiszta súlyának kiszámításaA kijelző 120 dkg-ot mutat, de ebből 92 dkg a fazék súlya. Úgyhogy a lekvár tiszta súlya bizony csak szűk 30 dkg! Most megint ki kell számolni, hogy mennyi cukor kell még bele, ha 30%-os lekvárt szeretnék. Az eredeti bodzához 20% cukrot tettem, tehát a csöpögtetés után visszamaradt massza is 20% cukros. De akkor az átpasszírozott lekvárban is 20% cukor van, vagyis a 30 dkg ötödrésze, ami 6 dkg. Ha 30%-os lekvárt szeretnék, akkor a 30 dkg-nak nagyjából a harmadrésze cukor, vagyis 10 dkg. Mivel eddig csak 6 dkg cukor van benne, kell még hozzá 4 dkg.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mennyi cukor kell még a lekvárhoz?

Adj hozzá még 4 dkg cukrot! (A fazék a mérlegen áll, kinulláztam, így a cukorszórás közben láttam, hogy hol tartok.) Menjen bele egy fél citrom leve, mert nem lesz más tartósító a lekvárban.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Szórj hozzá még 4 dkg cukrot! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Csavard ki egy fél citrom levét! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd a citromlét a lekvárhoz!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Tedd oda főni a lekvárt!Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Melegíts vízen egy üveget!

Tedd oda főni a lekvárt, nagy lángon. Állandóan kevergesd; nem kell sokáig, mert hamar fel fog főni ez a kevéske mennyiség. Közben egy kis edénybe tölts vagy 5 cm magasan vizet, és melegíts benne egy kis befőttesüveget a forró lekvárnak.

Egészen véletlenül vettem észre, hogy csak eddig vittem fel a tennivalókat, és még mindig (3 hónapja) az állt a végén, hogy “Hamarosan folytatom.”. Nem értem én ezt! 🙄 Na, akkor most befejezem…

Ha fő a lekvár, öntsd az üvegbe. Jól kapard ki, hiszen alig van egy üvegre való.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Felfőtt a lekvár! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Öntsd a lekvárt az előmelegített üvegbe! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Jól kapard ki a fazekat!

Vedd ki az üveget, tedd át a konyharuhás (edényfogókesztyűs) kezedbe, és csavard rá a tetejét. Vidd a lekvárt a szörpök mellé, a dunszthelyre. Megint takard be őket.

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Csavard rá az üvegre a tetőt, és vidd a lekvárt a többihez, a dunsztba! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Mehet a lekvár a szörpök mellé, a dunsztba! Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Először papírral takard be a lekvárt, arra jöhet a rongy!

Bodzabogyószörp és bodzalekvár - Kész, asztalon mind.

Így 3 hónap után az a tapasztalatom, hogy ez a lekvár hamar megpenészedik. Vagy nem elég a 30% cukor, vagy kell bele valami tartósító, vagy pedig hamar meg kell enni.

Mindenesetre finom volt! 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.