Biokolbász

Biokolbász - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

 • 10 evőkanál zabpehely
 • 3 evőkanál zabkorpa
 • 2 evőkanál gríz
 • 2 evőkanál szójagranulátum
 • 1 kiskanál Vegeta
 • 2 kiskanál tubusos Flekken fűszerkeverék
 • 2 evőkanál tubusos Magyaros fűszerkeverék
 • 2 kiskanál pirospaprika
 • 2 dl víz
 • 3 tojás
 • 5 gerezd fokhagyma
 • 8 dkg Karaván füstölt sajt
 • 4 dkg Ráma margarin
Biokolbász - Hozzávalók

Elkészítés:

Egy kedves ismerősömtől, Mártitól kaptam ezt a receptet.  Ő kikísérletezte a hozzávalók tökéletes arányát, és tényleg nagyon ízletes!

Egy tálban készítsd el a masszát.  Mérd bele először a 10 evőkanál zabpelyhet (én először tévesen csak 2 kanállal tettem bele, azért olyan kicsi a kupac a fotón), aztán a 3 evőkanál zabkorpát, a 2 evőkanál grízt (erről nincs fotó) és a 2 evőkanál szójagranulátumot.

Biokolbász - Tedd a tálba a zabpelyhet! Biokolbász - Tedd a tálba a zabkorpát! Biokolbász - Tedd a tálba a szójagranulátumot!

Biokolbász - Amiből már tettél bele, azt tedd félre! Amiből már vettél ki, azt tedd félre, mert bele lehet keveredni, olyan sokminden kell hozzá!

Most jönnek a fűszerporok: 1 kiskanál Vegeta, 2 kiskanál Flekken, 2 evőkanál Magyaros fűszerpor, 2 kiskanál pirospaprika. Ezeket is félreteszem, és akkor már csak a macerásabb dolgok vannak hátra.

Biokolbász - Tégy hozzá 2 kiskanál Flekken fűszerport! Biokolbász - Tégy hozzá 2 evőkanál Magyaros fűszerport! Biokolbász - Már a pirospaprika is benne van!

Jól keverd el, és öntsd rá a 2 dl vizet. A vízzel is keverd el, aztán egyesével megvizsgálva add hozzá a 3 tojást.

Biokolbász - Öntsd rá a 2 dl vizet! Biokolbász - Keverd el a vízzel a fűszeres pelyheket! Biokolbász - Tedd bele a 3 tojást!

A tojással is keverd el. Most már puhulhatnak a pelyhek, amíg megpucolod a fokhagymát. Fokhagymanyomón át préseld a masszához az 5 gerezdet. Utána egy hegyes kis késsel kapard ki a nyomó aljáról az odatapadt fokhagymát.

Biokolbász - Keverd el a tojással is a kolbászmasszát! Biokolbász - Fokhagymanyomón átpréselve add hozzá a fokhagymát! Biokolbász - Ha minden fokhagymát átnyomtál, kapard ki a fokhagymanyomót!

Biokolbász - Mérd ki a 8 dkg sajtot!Biokolbász - Reszeld le a 8 dkg sajtot!

Mérd le a kb. 8 dkg füstölt sajtot, reszeld le, és borítsd a masszához. (Nekem most elvitték a gyerekek a fedeles sajtreszelős dobozomat, ezért kénytelen voltam ezen az egyszerű reszelőn közvetlenül a tálba reszelni a sajtot.) A Karaván sajt igen törékeny. Ha letörik egy darab, sebaj! Mivel elég puha is, az ujjaddal szét tudod nyomni. Jól nyomd le, és húzd végig a reszelőn. Ha elfogyott a sajt, a reszelő aljáról is kapard le, ami ott maradt!

Biokolbász - Előfordul, hogy letörik egy sajtdarab. Biokolbász - A letört sajtdarabot nyomd szét az ujjaddal! Biokolbász - A reszelő aljáról is kapard le a sajtot!

Keverd el a sajttal is a masszát. Mérd ki a kb. 4 dkg vajat, tedd a tálba, és egy (fa)kanállal nyomkodd szét a tál falán. Utána még egyszer jól keverd át az egészet! Most már minden benne van.

Biokolbász - Mérd ki a 4 dkg vajat! Biokolbász - Nyomkodd szét a vajat a tál falán! Biokolbász - Még egyszer keverd át az egészet, és kész a kolbászmassza!

Biokolbász - Fél óráig pihentesd a kolbászmasszát!

Fél óráig hagyd állni a kolbászmasszát!

Most begyújthatod a sütőt, jó melegre állítsd. (kb. 200 fokra)

Közben vedd elő a hőálló tepsit, amiben sütöd a kolbászt. Egy kis vajjal vagy olajjal kend át az alját. A celofánból vágj le 3 db kb. 35 cm hosszú és kb. 20 cm széles csíkot. Ha letelt a félóra, akkor az egyik celofánt vizezd meg, és terítsd ki egy vágódeszkára. A közepére (de inkább lejjebb) egy kanállal halmozz egymás mellé kolbászmassza kupacokat, hogy nagyjából összefüggő csíkot kapj. De jobbról és balról hagyj egy kis helyet, mert majd fel kell hajtani a celofánt.

Biokolbász - Vajazd ki a hőálló tepsit! Biokolbász - Vizezd meg a celofáncsíkot, és tedd egy vágódeszkára! Biokolbász - Egy kanállal adagolj egymás mellé kolbászmassza-kupacokat a celofánra!

Két oldalról hajtsd rá a celofánt a kolbászra, aztán elölről is hajtsd rá. Úgy jó, ha a celofán túlnyúlik a kolbászmasszán, mert akkor a celofánon keresztül magad felé tudod kapargatni a masszát, és így takaros kolbász formájúra tömörítheted. Az elkészült rudat óvatosan emeld a tepsibe.

Biokolbász - Két oldalról hajtsd rá a celofánt a kolbászra! Biokolbász - Elölről is hajtsd rá a celofánt a masszára, és formálj kolbászt! Biokolbász - Az elkészült kolbászrudat tedd a tepsibe!

Így készíts el 3 kolbászrudat.Tedd őket egymás mellé a tepsibe, és mehet a sütőbe. 30 percig süsd, kb. 200 fokon.

Biokolbász - A három kolbászrúd sütésre készen! Biokolbász - A kolbászrudak a sütőben. Biokolbász - 30 percig süsd a kolbászt!

25 perc múlva egy lapos, hosszú késsel egyenként nyúlj a kolbászok alá, és fordítsd át őket a másik oldalukra. 5 perc múlva az egyik rúdról vedd le a celofánt, és kóstold meg a kolbászt, hogy átsült-e már. Ha jó, akkor mindet kicsomagolhatod. (Ez a celofán nekem nagyon gyanús volt, mert mintha tágult volna.  Szétmászott benne a kolbász, nem lett szép henger alakú. Aztán rájöttem, hogy nem igazi celofán volt, hanem befőzőfólia. Igaz, ez meg könnyen lejött a kolbászról. A celofán rá szokott ragadni. ) Ha nem válik el a kolbász a celofántól, akkor várd meg, míg kihűl!

Biokolbász - Egy hosszú, széles késsel fordítsd át a kolbászokat! Biokolbász - Az egyik rúdról vedd le a celofánt! Biokolbász - Kész, tepsiben.

Pont úgy lehet felhasználni, mint a rendes kolbászt.

Biokolbász - Kolbászos tojáshoz előbb süsd meg a kolbászt!Biokolbász - Kolbászos tojás a serpenyőben.

Süthetsz pl. kolbászos tojást. Ehhez előbb süsd meg a kolbászt, mindegyik karikát fordítsd meg, aztán üsd rá a tojás(oka)t. Még finomabb, ha pár szeletke sajtot is raksz rá.

Vagy meleg szendvicsre teheted. A sajt fölé tedd, mert a sajt akkor is megolvad, ha alul van. A kolbász pedig így szépen meg tud pirulni. Biokolbász - Meleg szendvicsre is kiváló!
Biokolbász - Tányéron, krumplival.

Persze főételnek is jó; krumpli, rizs vagy párolt zöldség körettel is finom. Itt a képen tepsiben sült krumpli és céklasaláta van hozzá.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.