Baracklekvár

Baracklekvár - Kész, felcímkézve.

Hozzávalók:

 • 10-12 kg sárgabarack
 • 4 kg cukor
 • 8 csomag Dzsemfix Extra 2:1 tartósító-zselésítő
 • egy 20 literes fazék a főzéshez

De legalább

 • 5-6 kg barack
 • 2 kg cukor
 • 4 csomag Dzsemfix Extra 2:1
 • egy 10 literes fazék a főzéshez
Baracklekvár - Hozzávalók

Elkészítés:

Igaz, hogy az idén már nemigen veszed hasznát ennek a leírásnak, de a jövő évi lekvárfőzéshez még pont időben van! 🙂

A lekvárfőzést én mindig az üvegekkel kezde(né)m, ha nem kellene előtte mosogatnom. Szóval ürítsd ki a mosogatót, hogy legyen hely az üvegek elmosásához.

Baracklekvár - Üvegek kosárbanBaracklekvár - Hely az üvegeknek az asztalon.

Szedd össze az üvegeket. 10 kg magozott barackból kb. 18 db 7 dl-es befőttesüveg lekvár lesz. Belátom, túlzott igény lenne részemről azt kérni, hogy még a szárítóból is pakold el az edényeket, ezért inkább azt javaslom, hogy készíts egy helyet az asztalon vagy a munkalapon, ahová elférnek a mosott üvegek.

Az üvegeket nyilván elmosva tetted el valaha, úgyhogy csak akkor mosd el megint, ha beleszagolsz, és mondjuk lecsószaga van. Szerintem ugyanis rosszabb az, ha elmosod, és nem szárad ki teljesen, mint ha nem mosod el, de jó száraz üvegbe kerül a lekvár. A tetőket is jól nézd meg, és ha gyanús foltok vannak rajta, akkor mindenképp mosd el! Akár elmostad, akár nem, tedd az összetartozó tető-üveg párost az előkészített szárítóhelyre úgy, hogy előbb a kupakot teszed le, és a felfordított üveget a kupak szélére állítod. Így ki tud csorogni az üvegből a víz.

Baracklekvár - Mosd el az üvegeket! Baracklekvár - Mosd el az üveghez tartozó tetőt is! Baracklekvár - Fejjel lefelé fordítva szárítsd az üvegeket!

Most már hozzáfoghatsz a barack feldolgozásához.

Baracklekvár - A barackfeldolgozó munkahely kialakítása.Ajánlatos egy újságpapírt tenni a barackpucolás táljai alá, mert elég ragacsos tud lenni a lecsöppent baracklé. Szükség lesz egy nagyobb edényre (mondjuk vödör), amiben megmosol egy adag barackot; aztán egy nagyobb tálra, amibe kiszeded a mosott barackot (itt a kép bal oldalán belóg egy kicsit a színtelen tál), aztán egy tálcára, ami fölött magozod, tisztítod a barackot, és még egy tálra, amibe a tisztított, negyedelt barackokat dobod. Nem árt, ha van ott kéznél egy kéztörlő rongy is.

Szedj a ládából egy jó fél vödörnyi barackot a vödörbe. Vidd a csaphoz a barackos vödröt és a tálat, amibe majd a mosott barackokat teszed. Engedj vizet a vödörbe, és ott a csapnál egyesével mosd meg a barackokat. A mosott barackot dobd az odakészített tálba. (A mosóvizet ne öntsd ki a vödörből! Ha végeztél az adag barack pucolásával, akkor a vödör vízben megmoshatod a kezed.)

Baracklekvár - Szedj barackot a ládából a vödörbe! Baracklekvár - Engedj vizet a vödörbe, és mosd meg a barackokat! Baracklekvár - A mosott barackokat dobd egy tálba!

Fogj egy barackot, és a “fenékvágás”-szerű vonala mentén húzd végig a kést. Ekkor könnyen ketté tudod nyitni a barackot.

Baracklekvár - Van egy vágásvonal a barackon. Baracklekvár - A vágásvonal mentén vágd félbe a barackot! Baracklekvár - A vágás mentén nyisd ketté a barackot!

Szedd teljesen ketté a barackot, vedd ki a magját, és a barack tövénél vágd ki egy picit az esetleges barnás részt. Ha belül rendben van a barack, akkor még nézd meg a külsejét is, és ha ott is hibátlan, akkor vágd ketté, és dobd a feldolgozott barackok táljába.

Baracklekvár - Vágd ki a tövénél lévő kis barna részt! Baracklekvár - Nézd meg a másik oldalát is, hogy hibátlan-e! Baracklekvár - A javított barackot vágd ketté, úgy dobd a jókhoz, a tálba!

Persze mindenféle hibák előfordulhatnak.

Nálunk pl. az idén a jégesőtől szinte mindegyik barackon kisebb-nagyobb fekete pöttyök maradtak vissza. Ezeket ki kell vágni, és kész. De van úgy, hogy egy lapos kivágás nem tünteti el a mélyebb hibát. Ilyenkor addig javítsd, míg eltűnik a csúnya rész. (Utána felezd, dobd a tálba.)

Baracklekvár - Minél kisebb veszteséggel vágd ki a hibát! Baracklekvár - Egy vágással több hibát is kivághatsz! Baracklekvár - Előfordul, hogy a hiba kivágása után is látszik még hiba...

Lehet olyan, hogy a barack egy kis része már rohad. Ezért még nem kell eldobni az egész barackot; szépen ki lehet vágni a csúnya részt. Ilyenkor előbb kivágom a hibát, aztán kikotrom a magot, és utána elég egyszer felezni, mehet a tálba.

Baracklekvár - Ez a barack egy kicsit rohad. Baracklekvár - A rohadást nagy ráhagyással kivágjuk. Baracklekvár - A megmaradt részt felezve dobd a tálba!

Lehet, hogy nem rohadt ugyan, de nagyon plötty. De ha ráadásul még a külseje is hibás, akkor a szépítgetés után alig marad belőle valami, amit a jókhoz lehet pottyintani.

Baracklekvár - Túl puha a barack. Baracklekvár - A puha barack külseje: még hibás is! Baracklekvár - Egy pici jó rész azért megmaradt a barackból!

Olyan is lehet, hogy miután kivesszük a magot, ott ilyen barna pöttyös a barack felszíne. Ki kell kaparni-vágni, és már jó is.

Baracklekvár - A mag alatt barna a barack felülete... Baracklekvár - Könnyen le lehet kaparni a barna részt. Baracklekvár - A barna rész kivágása után már használható a barack.

Baracklekvár - A magnál rohadt a barack. Baracklekvár - A rohadt rész kivágva. Itt a mag környékén teljesen barna a barack felülete – de szerencsére ezt is jól ki lehet vágni.

Baracklekvár - Ha már sok előtted a mag, akkor fordíts a tálcán!Baracklekvár - Messzire került a tálcán a mag.

Ha már sok mag felgyűlt előtted, akkor fordíts egyet a tálcán, vagy kotord messzebb a szemetet, hogy tiszta helyre tehesd le az épp most pucolt barack egyik felét.

Ha végeztél ezzel az adag barackkal, akkor megmoshatod a kezed a vödörben, ezért legyen ott egy kéztörlő. Kapard át a tálcáról a szemetet a szemetesvödörbe, és kezdheted az egészet elölről. (Öntsd ki a piszkos vizet, szedj a vödörbe barackot, mosd meg, szedd át egy tálba, egyesével dolgozd fel.)

Baracklekvár - Kész a vagdosás, kapard le a szemetet a tálcáról! Baracklekvár - Egy adag barack feldolgozása után moss kezet! Baracklekvár - Jó, ha van ott egy kéztörlő rongy!

Ha már nagyon megtelt a pucolt barackok tálja, akkor egy újabb tálban (vagy a mérleg serpenyőjében) kisebb adagokban – mondjuk kilónként – mérd le a kész barackot, és borítsd a 20 literes fazékba.

Baracklekvár - Egy merőkanállal szedj egy kilónyi barackot a mérleg serpenyőjébe! Baracklekvár - Mérj ki egy kg barackot! Baracklekvár - A kimért barackot öntsd át a fazékba!

Nagyon fontos, hogy mindig írd le, hogy mennyit borítottál a fazékba! Én pl. kilónként mértem a barackot, és minden fazékba borításnál húztam egy vonást a cetlire. Az utolsó adag csak 17 dkg volt, ezt úgy írtam fel, hogy 0,17 kg. De úgy is jó, ha annyit mérsz, amennyi belefér a mérőedénybe, és felírod a lemért súlyokat, a végén meg összeadod.

(Az edény megválasztásánál vedd figyelembe, hogy még cukrot is kell adni a barackhoz!)

Baracklekvár - Minden lemért kilónál húzz egy vonást! Baracklekvár - Összesen 10 vonás, + 0,17 kg = 10,17 kg barack. Baracklekvár - Az összes barack a fazékban.

Ha nincsen botmixered, akkor még a cukrozás előtt húsdarálón (vagy robotgép nagy lyukú zöldségreszelőjén) le kell darálnod a barackot. Én azzal is próbáltam, de sokkal piszkosabb munka, mint egy botmixert belelógatni a fazékba. A lényeg, hogy mivel a dzsemfixes lekvárokat felforrástól csak 3 percig kell főzni, annyi idő alatt a nagy szemű barack nem esne szét. Valahogy pépesíteni kell. A darálós variációnál célszerű a lemért kilókat előbb ledarálni, és csak utána a nagy fazékba önteni.
Ha van botmixered, akkor a cukrozás után is ráérsz turmixolni a barackot.

Mivel 1 dzsemfix 1,25 kg gyümölcshöz elég, a 10 kg barackhoz 8 tasak zselésítőt kell tenni, és 8*0,5 = 4 kg cukrot. Előbb a cukrot kell hozzáadni, arra önteni a 8 tasak dzsemfix port, és mielőtt az egészet belekevernéd a barackba, előbb a dzsemfixet kell elkeverni a cukorral. Óvatosan forgasd bele a fakanállal; ne nyúlj mélyre, mert ott már a lédús barack van! (Én mindig tüsszögök ilyenkor, mert a dzsemfix nagyon finomszemcsés por, könnyen felszáll az orromig.)

Baracklekvár - A 10 kg barackhoz zúdíts 4 kg cukrot! Baracklekvár - A cukorra szórd rá a 8 tasak dzsemfixet! Baracklekvár - Óvatosan forgasd bele a dzsemfixet a cukorba!

Apránként keverd bele az összes cukrot a barackba. Ha te is úgy gondolod, mint én, hogy egy napra ennyi szórakozás elég volt, akkor nyugodtan fedd le, majd másnap folytatod. 🙂

Baracklekvár - Keverd bele a cukrot a barackba! Baracklekvár - A cukros barack. Baracklekvár - Fedd le, és a többit hagyd holnapra!

Mielőtt odatennéd főni a barackot, turmixold össze egy botmixerrel. Elég a legkisebb fokozaton.( Mivel ez nagyon sok lekvár, és a botmixer nem ér le a fazék aljáig, én néha a fakanállal segítettem a mixer útjába terelni a barackokat. Persze óvatosan, hogy nehogy vegyeslekvárt főzzek: barack + fakanál. 🙂  ) Amikor épp nem kell a fakanál, akkor állítsd egy bögrébe vagy kancsóba, hogy keretek közé szorítsd a ragacsozást.

Baracklekvár - Botmixerrel turmixold össze a barackot! Baracklekvár - Szép pépes a barack! Baracklekvár - A fakanalat közben tedd egy bögrébe vagy kancsóba!

Felforrásig kevergetni kell a lekvárt. Eleinte még elég 3 percenként végigkaparni az alját, de ha már felmelegedett, akkor szinte folyton keverni kell, hogy oda ne égjen. 5 kg lekvár fél óra alatt fő fel, de nem gondoltam volna, hogy akkor 10 kg meg 1 óra hosszat fő. Közben nyugodtan olvashatsz. 🙂 Időnként kapard le a fazék oldaláról az odaragadt lekvárt, hogy ne száradjon rá.

Baracklekvár - Szorgalmasan kavargasd a lekvárt! Baracklekvár - Közben lehet olvasni. Baracklekvár - Kapard le a fazék oldaláról az odaragadt lekvárt!

Ha már meleg a lekvár, akkor odateheted az üvegeket melegedni egy vízzel félig töltött tepsibe. A bonyodalmak elkerülése végett jó, ha a kupakok sorrendje az asztalon megegyezik az üvegek sorrendjével a tepsiben. (A tepsi bal oldala számít a tepsi aljának, tehát a kupakok közül a jobb alsó – fehér – kupak tartozik a tepsi bal oldala felől nézve a jobb alsó üveghez.) Ha melegedés közben az üvegek puffognának, akkor emeld meg őket sorban, hogy keveredjen a víz.

Baracklekvár - Tedd oda az üvegeket melegedni egy vízzel félig töltött tepsibe Baracklekvár - A kupakok sorrendje megegyezik az üvegek sorrendjével. Baracklekvár - Néha emeld meg az üvegeket a tepsiben, hogy keveredjen a víz!

Ha forr a lekvár, akkor készíts oda egy kis tálkát meg egy teaszűrőt, mert le kell szedni a habot a lekvár tetejéről. Állítsd be a stoppert 3 percre, és indítsd is el, mert ennyi ideig elég főnie a lekvárnak.

Baracklekvár - Felforrt a baracklekvár Baracklekvár - Készíts oda egy kis tálkát a habnak, és egy szűrőt, amivel leszeded a habot a lekvárról! Baracklekvár - Állítsd be az időzítőt 3 percre!

Baracklekvár - Szed le a habot a lekvár tetejéről!Baracklekvár - A leszedett habot tedd az odakészített kis tálkába!

A teaszűrővel halászd le a habot a fortyogó lekvár tetejéről, és tedd a tálkába. Másnap reggelre leülepszik, és egy vékony réteg hab alatt már szép piros baracklekvár lesz. A habot is felhasználhatod – mondjuk müzlivel keverve, reggelire.

Most már mehet az üvegekbe!

Egy merőkanállal szedj majdnem tele egy kancsót, és a kancsóból önts egy keveset mindegyik üvegbe. Így van ideje az üvegeknek hozzászokni a meleghez; nem repednek el. Az utolsó körnél óvatosan töltsd tele az üvegeket!

Baracklekvár - Egy merőkanállal szedd a lekvárt egy kancsóba! Baracklekvár - A kancsóból önts egy keveset mindegyik üvegbe! Baracklekvár - Tele van mindegyik üveg lekvárral!

Baracklekvár - A jobb felső kupakot tedd a jobb felső üvegre!Baracklekvár - Bal oldalról nézve ez a jobb felső üveg; erre megy a kupak!

Tedd rá az üvegekre a hozzájuk tartozó kupakokat, most még nem kell erősen rácsavarni. A jobb felső kupak a – nyíllal jelölt – jobb felső üvegre megy. (Mert ugye, a tepsi bal oldala felől nézem az üvegeket.) Bal kezedbe tégy egy négyrét hajtott konyharuhát, erre szedj ki egy üveget (a kupak alatt fogd meg, mert a kupak még nincs rendesen rácsavarva), és miközben az asztalhoz viszed, jó erősen csavard rá a tetejét. Fejjel lefelé tedd az asztalra, ideiglenesen.

Baracklekvár - Fogj egy üveget, tedd át a konyharuhás másik kezedbe, és most erősen csavard rá a kupakot! Baracklekvár - Fejjel lefelé tedd le az üveget! Baracklekvár - 1 üveget nem fordítottam fel; majd ezen figyelem a hatást.

Baracklekvár - Egyet nem fordítottam fejjel lefelé - ezt megjelöltem. Egyet nem fordítottam fel, ez lesz a referencia – megnézem, hogy fél év múlva se romlik-e meg. Ha nem, akkor elhagyom ezt a felfordítósdit. Majd beszámolok! 🙂

Szóval takard le a felfordított üvegeket, és hagyd úgy 5 percig. Közben készítsd elő a dunsztolóhelyet egy csendes sarokban. Ha letelt az idő, akkor állítsd talpra az üvegeket, és szállítsd át őket a dunsztolóhelyre.

Baracklekvár - Takard le a fejjel lefelé fordított üvegeket! Baracklekvár - 5 percig hagyd fejjel lefelé fordítva a lekvárosüvegeket! Baracklekvár - Szállítsd át a lekvárokat a dunsztolóhelyre!

Én a kazánházban egy széket rendeztem be dunsztolónak. Alulra egy kettéhajtott plédet tettem, arra egy doboztetőt, hogy a puha széken ne billegjenek az üvegek. Ide tettem a 8 üveg meleg lekvárt, letakartam egy papírral, hogy a pléd ne lekvározódjon össze, aztán fentről is, lentről is ráhajtottam a plédet. 1-2 napig hadd maradjon így!

Baracklekvár - Az üvegeket a végleges dunsztolóhelyre sorakoztatom. Baracklekvár - Az üvegek tetejére papírt teszek, hogy a pléd ne legyen lekváros. Baracklekvár - Fentről is, lentről is ráhajtom a plédet az üvegekre.

Csinálj a számítógépen egy oldalnyi 2011 Barack feliratot. Ha 1 sorban 3 felirat van, akkor jó nagy címkék lesznek (24 pt a betűnagyság).

Baracklekvár - Egy oldal 3 oszlopos címke. Baracklekvár - Vagdosd fel a címkés papírt! Vagdosd fel a címkéket (előbb 3 oszlopra, utána soronként), és celluxszal ragaszd az üvegekre.
Baracklekvár - Tépj le akkora celluxot, hogy 2-2 cm-rel túlnyúljon a címke két végén! Baracklekvár - Ragaszd rá a címkét az üvegre!
Baracklekvár - Ragaszd rá a celluxot a címkére!
Baracklekvár - Üvegek felcímkézve.

Ha egy idényben több adagot teszek el, akkor minden adaghoz más címkét csinálok; egy kis megjegyzés utal a barack minőségére. Pl.: fáról v. hullott v. legjobb stb.

Jó étvágyat!

8 hozzászólás

 • Én a 12 kg barackhoz kb. 40 dkg cukrot használtam és botmixer, egyéb mixer nélkül csodálatos lekvárt hoztam ma össze. Boldog vagyok és hálás, hogy megtehettem. Várom a következő adagot,hogy eltehessem, bármiből.

  • Kedves Bözse!

   Nagyon tetszik a hozzáállásod! 🙂
   Máskor is így tetted el a barackot? Nem romlott meg?
   Én úgy tudtam, hogy a cukor a tartósítás része.
   Fele cukorral már én is tettem el, úgy nem romlott meg.
   De nekem egy kicsit savanyú volt.

   Egyébként épp most vagyok túl én is 10 + 2 kg (magozva) lekvár eltevésén.
   18 + 4 üveg.
   (A 2 kg olyan hullott barackból jött össze, ami már 3 napja állt a fazékban.
   Nagy részét ki kellett dobni.
   Ezt a 2 kg-t külön főztem, ebből biztos nem adok ajándékba senkinek se. 🙂 )
   Pár napja is volt már 10 kg – 18 üveg.

   Kösz, hogy írtál! 🙂
   Mariann

 • Jancsi

  A helyzet az, hogy az éves lekvárfogyasztásunk 1 evőkanál/család. Boltit sem veszünk, kapni meg nem kapunk senkitől. Nagymama 80-on felöl, anyuka nincs 🙁

 • Jancsi

  Minden elismerésem a poszthoz. Nagy munka lehetett, nemcsak elkészíteni, hanem közben fotózni mindent! Csak a képek alapján azt mondom: én ezt soha 🙂 (aztán persze lehet, hogy pár év, és én is befőzök?!!?)

  Küldhetek egy sokak által ismert és rettentő egyszerű, igazi kezdőknek való sütireceptet???? Mi Inez-féle primkó sütinek hívjuk (primkó mert elég primitív kis recept, mégis jó! Én muffinformába öntve sütöm leggyakrabban, de barátnőm kisüti tortalapként, 2 db-ot, és közé krémet tesz.)

  1 pohár natúr joghurt (tartsd meg a poharat, ez lesz a mérőpohár !),
  1 joghurtos pohárnyi olaj,
  4 tojás – ezeket tálba öntöd és jól elkevered –

  hozzá jön:
  3 pohár liszt,
  2 pohár cukor,
  1 csomag vaníliás cuki,
  1 csomag sütőpor. kever.

  majd mehet bele, amit még találsz otthon és tetszik, pl. dió, fahéj, kakaópor, mazsola, aszalt gyümölcs, M&M-s darabok, csokidarabok stb.

  Összekever, torta-, őzgerinc vagy muffinformába önt, ami éppen van otthon, és 30 perc alatt 180 fokon sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

  Ha betettük a sütőbe, utána már nem nyitogatjuk a sütőt, különben nem emelkedik szépen a süti!

  • Kedves Csilla!

   Amíg van, akinek a befőzéséből jut neked is, addig minek befőzni!?
   De utána megéri!
   Amit te főzöl be, abban nincsenek E… adalékok.
   Ez a tudat megnyugtató. 🙂

   Kösz a sütireceptet! 🙂
   Majd egyszer, ha már másodszor sütöm, akkor lehet, hogy lefotózom. 🙂

   Jólesik az elismerésed! 🙂

   Jó babázást!
   Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Örülök, hogy sokak örömére megjelentetted a baracklekvár főzés fortélyait. Nagy munkával jár, de a házi készítésű ízeknek nincs párja.
  Hangulatosak, jók a képek, szívesen nézegetem őket.
  (Télen jöhet a hóesés és a vajas-lekváros kenyér :-))))))
  Puszi
  Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.