Bableves

Ez a végeredmény Sok mindenben átvettem a férjem szájíze szerinti recepteket, de a bableves azon kevesek közé tartozik, aminek elkészítési módját megtartottam alföldiesnek.

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg szárazbab (legjobb a tarka, de az összes többi is jó ám: kicsi, nagy, fehér, barna…mindegy)
  • 1 fej hagyma a levesbe, 1 fej pedig enni
  • 40-50 dkg nyers füstölt sonkaféle (comb, csülök stb, ebben nem vagyok szakértő)
  • 1 nagy szál zellerlevél
  • Vegeta
  • fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • liszt
  • olaj
  • pirospaprika
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 evőkanál 5%-os ecet

Elkészítés:

Fontos!! Előző este kell elkezdeni! Egy éjszakát áznia kell a babnak.

BabmérésElőször is mérd le a babot. Én literenként 12 dkg-t számítok. 3 liter leveshez 36 dkg kell.

Utána válogasd ki. Ehhez törüld le az asztalt, borítsd ki rá a lemért babot olyan 20 cm-re az asztal szélétől. Mindig húzz közel a kupacból egy maroknyit, lapogasd szét, és jól nézd át. A hibásakat vagy a nem-babokat (pl. kő vagy földrög) a mutatóujjaddal vezesd ki oldalra, a többit húzd bele az odakészített tálba.

Válogatás 1 Válogatás 2

Válogatás 3 Ebben csak 1 rög volt, a többi csak babhéj vagy babtöredék.

Mosd meg kétszer. Az első mosás után még zavaros a víz, a második után már nem, de azért azt is öntsd le, és a 3. vízben hagyd állni egy éjszakát. Jól öntsd fel vízzel, mert megduzzadnak a babok.

Áztatás 1 Áztatás 2

Most jön a sonka. Jobb, ha külön főzöd, akkor nincs abból probléma, hogy nem egyformán puhul a hús és a bab.

A füstölt húst előző este is megfőzheted, a másnap délelőtt úgyis olyan hamar elmegy. Ha nagy a hús, akkor vágd 2-3 darabba. (Ez azért ilyen rózsaszín, mert állítólag ez már főtt hús. De biztos, ami biztos, főztem még 40 percig.) Tedd egy fazékba, öntsd fel vízzel, hogy jól lepje el, és tedd oda főni. Főjön egy órát.

Sonka Sonka 2
Másnap tedd oda a babot főni az áztatólével együtt. Ha van kukta fazekad, akkor abba, mert sokkal hamarabb megpuhul. (Mi egyszer, mikor Franciaországban vadkempingeztünk, 3 óráig főztük bográcsban a babot, mégis zörgött, mint a kavics.) Öntsd fel a sonkalével.

Hagyma 1 Kuktába tenniMég mielőtt lezárnád a kuktát, tégy hozzá egy fél hagymát apróra vágva, és a szál zellert. Zárd le a kuktát, és sípolástól számítva főzd 1 órát. Ha nem kuktában főzöd, akkor bizony 2 órát is főhet.

Ha letelt az idő, oltsd el a gázt, ha már lehet, vedd le a fedőt, és sózd meg a levest. 1 fakanál Vegetát biztos elbír, de lehet, hogy még egy fél fakanál só is kell hozzá. Kóstolgasd. Aztán jöhet a rántás. Mielőtt hozzáfognál, készítsd a gáz melletti munkalapra a lisztet és a pirospaprikát, no meg a vizet. Ha közben kellene ezeket összeszedned, odaégne a rántás.

Rántás 1 Rántás 2

Vágd apróra a hagyma másik felét, önts egy kevés olajat egy teflonba, és tedd bele a hagymát. Nem kell pirítani, csak üvegesre párold. Itt láthatod a lépéseket: üvegesre párolás, liszt hozzáadás (literenként 1 fakanál lisztet szoktam adni, ha levesről van szó, azaz itt most 3 fakanállal), liszttel pirítás, paprika rászórás. Közben folyton keverni! Jó forró legyen, akkor öntsd hozzá a vizet (vagy 3 dl-t), és egyből oltsd el a gázt. Nagyon alaposan el kell keverni!

Rántás 3 Rántás 4 Rántás 5 Rántás 6

Rántás 7 Hát, itt elfelejtettem vakuzni, majd egyszer lecserélem egy jobb képre.
Rántás 8 Öntsd a rántást a leveshez, miközben (az utóbbit) állandóan kavarod . Már csak vagy 5 percet kell neki főni.

Most tedd bele a fokhagymát (legegyszerűbb fokhagymanyomóval átnyomni). Aztán mosd meg és vágd fel a petrezselymet, és azt is tedd a levesbe.

Fokhagyma 1 Fokhagyma 2 Petrezselyem

Már csak a tejfölt kell hozzáadni. Mivel a forró levesben a hideg tejföl összeugrana, tedd a tejfölt a tányérodba, és szedj rá egy merőkanál levest, lehetőleg bab nélkül. Keverd el, szedj rá egy újabb merőkanál levest, keverd el, és most már visszaöntheted a fazékba.

Tejföl 1 Tejföl 2 Tejföl 3

Ecet bele Készen van! Illetve még tégy hozzá 2 evőkanál 5%-os ecetet (de előbb inkább csak eggyel, és kóstold meg, hátha elég).

Hagyma enni Ezt hagymával és kenyérrel jó enni. A hagymát nem kell apróra vágni! A fél hagymát vékony lapokra vágjuk, de a másik irányban már csak 3-4 felé. A hagymát két tálkába tedd ki, hogy mindenki elérje valamelyiket az asztalon. Picit sózd meg, és keverd össze.

Lehet enni!A kenyeret és a sonkát is szeleteld fel. Végül a ronda kuktából öntsd át a levest egy szép levesestálba, és lehet hívni a többieket.

Jó étvágyat!

Egy megjegyzés

  • Dóri

    Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a honlapra 🙂 Még soha nem főztem, de ez az oldal segített a mozdulatok elsajátításában és nagyon finom ételeket tudok most már egyedül is elkészíteni a családnak!
    Még egyszer köszönöm, további jó főzőcskézést kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.