Babgulyás

Babgulyás - Kész, tálban és tányérban.

Hozzávalók:

 • 1/2 kg tarkabab
 • 30 dkg disznócomb
 • 30 dkg marhacomb
 • egy kevés olaj
 • 1 nagy fej hagyma
 • fél fakanál pirospaprika
 • kb. 2,5 l víz
 • 2-3 babérlevél
 • 2 db répa
 • 1 db petrezselyemgyökér
 • 1/2 zeller
 • 2 fakanál Vegeta
 • 1 fakanál só
 • őrölt bors
 • petrezselyemzöld
 • esetleg fokhagyma
 • lila hagyma és kenyér az evéshez

A csipetkéhez:

 • 1 tojás
 • 10 dkg liszt
Babgulyás - Hozzávalók

Elkészítés:

Röviden: ugyanúgy kell elkészíteni, mint a gulyáslevest, csak krumpli helyett bab van benne; köménymag helyett pedig babérlevél.

Mint minden babos kaját, ezt is előző nap kell elkezdeni: este be kell áztatni a babot. Ha a hús a mélyhűtőben van, azt is vedd ki előző este!

Terítsd szét az asztalon a fél kiló babot, és válogasd át. Tégy az öledbe egy tálat, és az átvizsgált adagot húzd bele. Engedj vizet a babra, és markolászással jól mosd át a szemeket. A kezedet elétartva szűrd le a vizet a babról.

Babgulyás - Válogasd át a babot! Babgulyás - Mosd meg két vízből a babot! Babgulyás - Szűrd le a vizet a babról!

Babgulyás - Hagyd a vízben ázni a babot másnapig! Ismételd meg még egyszer a mosás – szűrés menetet, majd harmadszor is engedj vizet a babra, hogy jól lepje el, és ebben a vízben hagyd ázni jó fél napot.

Babgulyás - A húsból a kövér rész mentén szelj le egy csíkot!Másnap idejében kezdd el a főzést, mert lesz vagy 2 óra!

Alaposan mosd meg a húsokat! A marhahúst szeleteld fel először. Kövér, inas rész mentén vágj le belőle egy darabot, hogy könnyen le tudd fejteni az inas részt. Fordítsd úgy a hús-csíkot, hogy alul legyen a kövér. Vágj le egy kis kocka húst a kövérig, de a kövérjét ne vágd át, hanem told le róla a kis húst. Most, ha megfordítod a csíkot, már meg tudod csippenteni a kövér részt, és könnyen le tudod ról tolni a hosszú hús-csíkot.

Babgulyás - Ezt a csíkot majd fordítsd meg, és a kövérről told le a húst! Babgulyás - Először egy kis kockát vágj le a kövérig, és told le róla a húst! Babgulyás - Fordítsd meg a csíkot, és told le a kövérről a húst!

Kockázd fel a kövértelenített hús-csíkot, és a húskockákat tedd egy tálkába. Most pucold meg a hagymát, mosd meg, és vágd apróra.

Babgulyás - Vágd kockákra a hús-csíkot! Babgulyás - A marhahús-kockákat tedd egy tálkába! Babgulyás - Készítsd elő a hagymát!

Babgulyás - Forralj fel kb. 1 liter vizet, a húst felönteni.Egy kis lábosba tégy oda melegedni kb. 0,7 l vizet, mert a húst majd ezzel kell felönteni. Egy nagyobb (kb. 4 literes) fazékba önts egy kis olajat, és párold meg rajta a hagymát. Ha üveges, akkor adj hozzá egy fél fakanál pirospaprikát, keverd el, és tedd hozzá a marhahúskockákat.

Babgulyás - Párold meg a hagymát! Babgulyás - Hints egy fél fakanál pirospaprikát a hagymára! Babgulyás - Tedd a hagymára a marhahúskockákat!

Állandó keverés mellett jól pirítsd át, aztán öntsd fel kb. fél liter forró vízzel. Tégy bele 2-3 babérlevelet, és fedd le. 30 percig főzd.

Babgulyás - Állandó keveréssel pirítsd át a marhahúst! Babgulyás - Tégy bele 2-3 babérlevelet! Babgulyás - 30 percig főzd a marhahúst!

Amíg a marhahús fő, dolgozd fel a disznóhúst. Vágd csíkokra, told le a kövérről a sovány húst, aztán ezt kockázd fel. Tedd egy kis tálkába.

Babgulyás - Vágj csíkot a disznóhúsból! Babgulyás - Ha van a hús-csíkon kövér, told le róla a sovány húst! Babgulyás - Tedd tálkába a disznóhúskockákat!

Babgulyás - Add a disznóhúst a marhapörkölthöz!Babgulyás - Keverd el a disznóhúst a többivel!

Ha letelt a marhahús félórája, akkor add hozzá a disznóhúskockákat. Keverd el, és öntsd hozzá levestül a jól megduzzadt babot. Öntsd fel a megmaradt kb. fél liter meleg vízzel, fedd le, és forrald fel a babgulyást.

Babgulyás - A bab fél nap alatt jól megduzzadt! Babgulyás - Borítsd a pörkölthöz a babot - levestül! Babgulyás - Öntsd fel 1 l vízzel, és forrald fel a babgulyást!

Babgulyás - Állítsd be a konyhai időzítőt 80 percre! Amíg a hús puhul, pucold meg a zöldségeket. Készíts oda a tisztított zöldségeknek egy vízzel teli tálat. A répát és a petrezselyemgyökeret kapard le, a zellert hámozd meg.

Babgulyás - Kapard le a répa héját! Babgulyás - Kapard le a petrezselyemgyökér héját! Babgulyás - Hámozd meg a zellert!

Babgulyás - Mosd meg a pucolt zöldségeket! A megtisztított zöldségeket mosd meg, aztán darabold fel. Készíts oda egy tálkát a darabolt zöldségeknek. A répát és a petrezselyemgyökeret vágd hosszában négyfelé, aztán keresztben lapkákra. A zellert először vágd lapokra, aztán a lapokat csíkokra, végül a csíkokat darabkákra.

Babgulyás - A répát vágd hosszában négyfelé, aztán szeletekre! Babgulyás - A petrezselyemgyökeret vágd hosszában négyfelé, aztán szeletekre! Babgulyás - A zellert vágd szeletekre, aztán csíkokra, végül darabkákra!

Babgulyás - Az aprított zöldségek tálkában.Babgulyás - A 80 percből kb. 40 percnél tedd a zöldségeket a babgulyáshoz!

Ha már vagy 40 perce fő a babgulyás, akkor tedd bele a darabolt zöldségeket. (Az óra a még hátralévő időt mutatja.) Most már megsózhatod: 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. Borsozd is meg, ha szereted.

Babgulyás - Tégy a babgulyásba 1 fakanál Vegetát! Babgulyás - Tégy a babgulyásba 1 fakanál sót! Babgulyás - Borsozd meg a babgulyást!

Most következik a csipetke-gyártás. Egy tálkába üss fel 1 tojást, és apránként dolgozz hozzá 10 dkg lisztet. Nagyon kemény tésztát kapsz!

Babgulyás - A csipetkének üss fel 1 tojást egy tálkába! Babgulyás - A 10 dkg liszt egy részét tedd a tojáshoz! Babgulyás - A 10dkg-ból megmaradt lisztet is tedd a tojáshoz!

Ha kanállal már nem tudod keverni, akkor kézzel gyúrd tovább. Addig gyúrd, míg minden lisztet fel nem vesz magába a tálkából. Utána csippents le belőle nagyobb darabokat, sodord hengerré, és a hengerből csipkedj le kis darabkákat egy falapra vagy tálcára. Vigyázz, hogy ne ragadjanak össze! Ha egy ilyen nagy csippentést feltépkedtél kis darabokra, akkor mindjárt tedd a levesbe.

Babgulyás - Kézzel gyúrd tovább a csipetkét! Babgulyás - Készen van a csipetketészta! Babgulyás - Egy falapra szaggass ki egy darabot a csipetkéből!

Babgulyás - Az összes csipetke a levesben!Babgulyás - Tedd a babgulyásba a petrezselyemzöldet!

Ha feltépkedted az összes csipetkét, akkor tedd a babgulyáshoz a megmosott, felaprított petrezselyemzöldet, és a fokhagymát is most add hozzá.

Úgy emlékszem, hogy nem volt szükség a 80 percre, mikor 10 perc még hátravolt, már minden puha volt a levesben.

Babgulyás - Pucolj meg hozzá fejenként 1 lila hagymát!Babgulyás - Vágd fel a lila hagymát nagy darabokra!

Mielőtt hívnád a többieket, még pucolj meg fejenként 1 lila hagymát, vágd nagyobb darabokra, és mindenki elé tégy egy tálkával. Kenyeret is szelj fel, hogy ne evés közben kelljen pattogni.

Babgulyás - Kész, tálban és tányérokban.

Hogy ez milyen finom!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.