Babgulyás

Babgulyás - Kész, tálban és tányérban.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg tarkabab
  • 30 dkg disznócomb
  • 30 dkg marhacomb
  • egy kevés olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • fél fakanál pirospaprika
  • kb. 2,5 l víz
  • 2-3 babérlevél
  • 2 db répa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1/2 zeller
  • 2 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál só
  • őrölt bors
  • petrezselyemzöld
  • esetleg fokhagyma
  • lila hagyma és kenyér az evéshez

A csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
Babgulyás - Hozzávalók

Elkészítés:

Röviden: ugyanúgy kell elkészíteni, mint a gulyáslevest, csak krumpli helyett bab van benne; köménymag helyett pedig babérlevél.

Mint minden babos kaját, ezt is előző nap kell elkezdeni: este be kell áztatni a babot. Ha a hús a mélyhűtőben van, azt is vedd ki előző este!

Terítsd szét az asztalon a fél kiló babot, és válogasd át. Tégy az öledbe egy tálat, és az átvizsgált adagot húzd bele. Engedj vizet a babra, és markolászással jól mosd át a szemeket. A kezedet elétartva szűrd le a vizet a babról.

Babgulyás - Válogasd át a babot! Babgulyás - Mosd meg két vízből a babot! Babgulyás - Szűrd le a vizet a babról!

Babgulyás - Hagyd a vízben ázni a babot másnapig! Ismételd meg még egyszer a mosás – szűrés menetet, majd harmadszor is engedj vizet a babra, hogy jól lepje el, és ebben a vízben hagyd ázni jó fél napot.

Babgulyás - A húsból a kövér rész mentén szelj le egy csíkot!Másnap idejében kezdd el a főzést, mert lesz vagy 2 óra!

Alaposan mosd meg a húsokat! A marhahúst szeleteld fel először. Kövér, inas rész mentén vágj le belőle egy darabot, hogy könnyen le tudd fejteni az inas részt. Fordítsd úgy a hús-csíkot, hogy alul legyen a kövér. Vágj le egy kis kocka húst a kövérig, de a kövérjét ne vágd át, hanem told le róla a kis húst. Most, ha megfordítod a csíkot, már meg tudod csippenteni a kövér részt, és könnyen le tudod ról tolni a hosszú hús-csíkot.

Babgulyás - Ezt a csíkot majd fordítsd meg, és a kövérről told le a húst! Babgulyás - Először egy kis kockát vágj le a kövérig, és told le róla a húst! Babgulyás - Fordítsd meg a csíkot, és told le a kövérről a húst!

Kockázd fel a kövértelenített hús-csíkot, és a húskockákat tedd egy tálkába. Most pucold meg a hagymát, mosd meg, és vágd apróra.

Babgulyás - Vágd kockákra a hús-csíkot! Babgulyás - A marhahús-kockákat tedd egy tálkába! Babgulyás - Készítsd elő a hagymát!

Babgulyás - Forralj fel kb. 1 liter vizet, a húst felönteni.Egy kis lábosba tégy oda melegedni kb. 0,7 l vizet, mert a húst majd ezzel kell felönteni. Egy nagyobb (kb. 4 literes) fazékba önts egy kis olajat, és párold meg rajta a hagymát. Ha üveges, akkor adj hozzá egy fél fakanál pirospaprikát, keverd el, és tedd hozzá a marhahúskockákat.

Babgulyás - Párold meg a hagymát! Babgulyás - Hints egy fél fakanál pirospaprikát a hagymára! Babgulyás - Tedd a hagymára a marhahúskockákat!

Állandó keverés mellett jól pirítsd át, aztán öntsd fel kb. fél liter forró vízzel. Tégy bele 2-3 babérlevelet, és fedd le. 30 percig főzd.

Babgulyás - Állandó keveréssel pirítsd át a marhahúst! Babgulyás - Tégy bele 2-3 babérlevelet! Babgulyás - 30 percig főzd a marhahúst!

Amíg a marhahús fő, dolgozd fel a disznóhúst. Vágd csíkokra, told le a kövérről a sovány húst, aztán ezt kockázd fel. Tedd egy kis tálkába.

Babgulyás - Vágj csíkot a disznóhúsból! Babgulyás - Ha van a hús-csíkon kövér, told le róla a sovány húst! Babgulyás - Tedd tálkába a disznóhúskockákat!

Babgulyás - Add a disznóhúst a marhapörkölthöz!Babgulyás - Keverd el a disznóhúst a többivel!

Ha letelt a marhahús félórája, akkor add hozzá a disznóhúskockákat. Keverd el, és öntsd hozzá levestül a jól megduzzadt babot. Öntsd fel a megmaradt kb. fél liter meleg vízzel, fedd le, és forrald fel a babgulyást.

Babgulyás - A bab fél nap alatt jól megduzzadt! Babgulyás - Borítsd a pörkölthöz a babot - levestül! Babgulyás - Öntsd fel 1 l vízzel, és forrald fel a babgulyást!

Babgulyás - Állítsd be a konyhai időzítőt 80 percre! Amíg a hús puhul, pucold meg a zöldségeket. Készíts oda a tisztított zöldségeknek egy vízzel teli tálat. A répát és a petrezselyemgyökeret kapard le, a zellert hámozd meg.

Babgulyás - Kapard le a répa héját! Babgulyás - Kapard le a petrezselyemgyökér héját! Babgulyás - Hámozd meg a zellert!

Babgulyás - Mosd meg a pucolt zöldségeket! A megtisztított zöldségeket mosd meg, aztán darabold fel. Készíts oda egy tálkát a darabolt zöldségeknek. A répát és a petrezselyemgyökeret vágd hosszában négyfelé, aztán keresztben lapkákra. A zellert először vágd lapokra, aztán a lapokat csíkokra, végül a csíkokat darabkákra.

Babgulyás - A répát vágd hosszában négyfelé, aztán szeletekre! Babgulyás - A petrezselyemgyökeret vágd hosszában négyfelé, aztán szeletekre! Babgulyás - A zellert vágd szeletekre, aztán csíkokra, végül darabkákra!

Babgulyás - Az aprított zöldségek tálkában.Babgulyás - A 80 percből kb. 40 percnél tedd a zöldségeket a babgulyáshoz!

Ha már vagy 40 perce fő a babgulyás, akkor tedd bele a darabolt zöldségeket. (Az óra a még hátralévő időt mutatja.) Most már megsózhatod: 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. Borsozd is meg, ha szereted.

Babgulyás - Tégy a babgulyásba 1 fakanál Vegetát! Babgulyás - Tégy a babgulyásba 1 fakanál sót! Babgulyás - Borsozd meg a babgulyást!

Most következik a csipetke-gyártás. Egy tálkába üss fel 1 tojást, és apránként dolgozz hozzá 10 dkg lisztet. Nagyon kemény tésztát kapsz!

Babgulyás - A csipetkének üss fel 1 tojást egy tálkába! Babgulyás - A 10 dkg liszt egy részét tedd a tojáshoz! Babgulyás - A 10dkg-ból megmaradt lisztet is tedd a tojáshoz!

Ha kanállal már nem tudod keverni, akkor kézzel gyúrd tovább. Addig gyúrd, míg minden lisztet fel nem vesz magába a tálkából. Utána csippents le belőle nagyobb darabokat, sodord hengerré, és a hengerből csipkedj le kis darabkákat egy falapra vagy tálcára. Vigyázz, hogy ne ragadjanak össze! Ha egy ilyen nagy csippentést feltépkedtél kis darabokra, akkor mindjárt tedd a levesbe.

Babgulyás - Kézzel gyúrd tovább a csipetkét! Babgulyás - Készen van a csipetketészta! Babgulyás - Egy falapra szaggass ki egy darabot a csipetkéből!

Babgulyás - Az összes csipetke a levesben!Babgulyás - Tedd a babgulyásba a petrezselyemzöldet!

Ha feltépkedted az összes csipetkét, akkor tedd a babgulyáshoz a megmosott, felaprított petrezselyemzöldet, és a fokhagymát is most add hozzá.

Úgy emlékszem, hogy nem volt szükség a 80 percre, mikor 10 perc még hátravolt, már minden puha volt a levesben.

Babgulyás - Pucolj meg hozzá fejenként 1 lila hagymát!Babgulyás - Vágd fel a lila hagymát nagy darabokra!

Mielőtt hívnád a többieket, még pucolj meg fejenként 1 lila hagymát, vágd nagyobb darabokra, és mindenki elé tégy egy tálkával. Kenyeret is szelj fel, hogy ne evés közben kelljen pattogni.

Babgulyás - Kész, tálban és tányérokban.

Hogy ez milyen finom!

Jó étvágyat!

46 hozzászólás

  • Bereknyeiné Judit

    Ebből a leirásból valóban elkészithető a babgulyás. Egy .kezdő fözőcskéző is mindent kiolvashat belőle.Gyakorló fözőként is csak gratulálni tudok. A türelmedet és kitartásodat pedig, hogy ilyen aprolékosan leirtad az elkészités módját, azért nagyon ” irigylem”.

  • Robi

    Mar masodszor keszitettem el, amennyire csak tudtam ragaszkodtam a recepthez kisebb kenyszeru modositasokkal, de a vegeredmeny mindig ugyanaz: nem gyozik dicserni 🙂

    Koszonom szepen, hogy megosztotta ezt a remek receptet!

    • Kedves Robi!

      Örülök, hogy sikerült a babgulyásod! 🙂
      Én a sógornőmtől tanultam, ő gyakran csinál. Illetve anyukám is, és utána mindig fonatos van (fánkféle).

      További jó babgulyás-készítéseket és jó társaságot hozzá!
      Mariann

  • Bbubuka

    Kedves Anyuka!

    Benéztem ide felfrissíteni a memóriámat, mert régen főztem babgulyást. Én csak marhahúsból (lapocka) és kuktában szoktam főzni. Elkészítem a pöri alapot, beleteszem a húst, átforgatom, majd hozzáadom a babot és a zöldséget. Semmi sem szokott szétfőni! (Egyébként a húslevest is úgy főzőm, hogy egyszerre teszek bele mindent – nem fő szét és nem zavaros)

    További sok sikert és jó főzést!

    • Kedves Bubuka!

      Az olvasóim nevében is köszönöm a jótanácsot! 🙂
      A húslevesbe én is egyszerre tennék bele mindent – a karfiol kivételével -, ha nem lennék késésben… Így aztán, amíg fő a hús, megpucolom a zöldséget. 🙂

      Köszönöm a sikerre és a jó főzésre vonatkozó buzdításodat; viszont kívánom!
      Mariann

  • palbubu

    hát, azt kell mondjam, ( most csináltam először) lehet nem kell ezek után étterembe járni, ha finomat szeretnénk enni:-)

    köszi, tuti

  • Pítőrtícsőr

    Kedves Anyuka !

    Tanulgatok főzni, és mindenféle receptet elolvasok, és a sok variáció miatt sokszor nem tudom, hogy hogyan is csináljam.

    Mi a különbség, ha a hagymát előre dinsztolva utána rá a husi főzés, vagy utólag rántással kerül bele a hagyma és a pirospaprika ?

    • Szia Pítörtícsör!

      Örülök, hogy tanulgatsz főzni! 🙂
      Látod, ez a bőség zavara…Ha csak 1 recept lenne, akkor úgy csinálnád.
      A kérdésedre nem tudok válaszolni. 🙁 Én úgy gondolom – de ez csak a saját okoskodásom, nincs semmi konyhatudományos alapja -, hogy az előre dinsztelés esetében az utána hozzáadott hús vagy zöldség jobban átveszi a hagyma ízét, mint ha utólag – rántással vagy anélkül – teszed a lébe a hagymát. Meg aztán kényelmi szempontból is jobb a dinsztelés, mert a végén nem kell még a rántásos edényt is elmosogatni. 🙂
      Azt javaslom, próbáld ki mindkét módszert, és azt alkalmazd hosszú távon, amelyik jobban elnyeri a tetszésedet.

      Kívánok neked sok örömet a főzésben, meg az evésben!
      Mariann

  • Kitti

    Sziasztok,
    nagyon tetszett a leírás és a sok lelkes hozzászólás, így úgy döntöttem, ezt készítem el vasárnap ebédre! Az az izgalmas benne, hogy 18-an leszünk, a lányom szülinapjára jön a vendégsereg. Szóval drukkoljatok, mert anyuka, anyós, mindenki itt lesz.. :))
    A kérdésem: nem variálnék, egyféle húsból készíteném, marhából. A kérdésem, hogy szerinted a comb a legjobb hozzá? Vagy esetleg marhalábszár, lapocka? Az egyetlen veszélyt abban látom, hogy rágós lesz a hús a levesben, azzal meg el lehet szúrni az egészet. Szóval szeretnék tutira menni vele.
    Előre is köszönöm a válaszod, holnap megyek bevásárolni. :))

    • Ajjaj, Kedves Kitti!

      Nem nagyon értek a marhahús fajtáihoz. 🙁
      Én combot szoktam venni.
      Azt tudom, hogy a hátszín az puhább, hamarabb fő, de szerintem combot vegyél!
      Húha, 18 személyre nem is lehet kuktában főzni! Akkor bizony jó sokáig kell főznöd! Viszont gyakran megkóstolhatod, hogy puha-e már. 🙂
      Általában nem szoktam olyasmit javasolni, amit nem próbáltam ki; de szerintem másfél órai fövés után tedd bele a zöldséget, és azzal együtt is főjön még fél órát.
      Mivel az enyémek nem szeretik a kövérjét, azt egyben szoktam beletenni, az íze miatt. Így könnyen fel lehet ismerni, és ki lehet dobni.

      Drukkolok, persze! 🙂
      Sikeres főzést, kellemes együttlétet kívánok, és gratulálok a lányodnak!
      Mariann

  • Roni

    Szia!

    Nagyon szuper lett a babgulyásom, én konzervből csináltam, s tettem bele krumplit a gyerekem miatt. Többi receptedet is nézegetem, nagyon örülök, h. az oldaladra találtam.

    Roni, Írországból.

  • Iván001

    Szia!
    Érdeklődnék, hogy konzerv babból lehet-e készíteni? Mert akkor nem kéne egy napot áztatni, hanem akár ma is megfőzhetem. 😀

    • Szia Iván!

      Szerintem lehet…
      A fiam is mindig konzervbabból csinál bablevest. 🙂
      Csak a konzerv levét ne tedd bele! Öntsd egy szűrőbe a konzervbabot, és mosd át vízzel.
      Hát, ma már ebből nem lesz babgulyás…hacsak meg nem előlegezted magadnak a pozitív választ. 🙂

      Jó főzést!
      Mariann

  • Kecskeméty Jánosné Ági

    Hahó Gyerekek! Én már öreg rókáné vagyok, meg sok babgulyást megfőztem már, véletlenül tévedtem ide, de ahogy olvasgattam a kommenteket , megmelegedett a szívem, olyan jó érzésem lett, ez egy pozitív oldal,végigolvastam a receptet, hétvégén szóról szóra így fogom megcsinálni. Majd megírom, hogy tetszett a népnek. Üdv: Ági

  • Béla

    Sziasztok, én holnap fogom bográcsban életemben először elkészíteni….
    Remélem, sikerül ez alapján:)
    Köszi a részletes leírást:)

    Béla

    • Szia Béla!

      Képzeld, most vettem észre, hogy elfelejtettem kattintani az “elfogad” gombon!
      Pedig nagyon örültem, hogy társaságnak fogod főzni! 🙂
      Én is remélem, hogy sikerült; az idő mindenesetre nagyon szép volt hozzá.

      Mariann

  • csilla

    kösz ez nagyon tuti jó recept.
    egyszerű és isteni finom.

  • Herbicid

    … ja, nagyon halas lennek ha akadna egy pacalporkolt recept, mar probalkoztam vele, de a nagy feher lukban kotott ki… (sci-fi) …de nem adom fel, meg van 1…. elore is nagy koszonooom…

  • Herbicid

    Tiszteletem Anyuka!

    Mint amator nekilattam a receptednek, s most iras kozben meg erzem az izet,…(meg kell hagyni jo erzes finomtol tete lenni)… Kisse modositottam, mivel problema ragni kissebb uzemi baleset vegett, amit lehetett lereszeltem es a hust is kissebre vagtam es csulkot is tettem bele hogy dietassabb legyen 8). En Szlovakiabol vagyok, Romaniaban keszitettem a finomsagot es mindenkinek nagyon izlett. Koszonom a reszletes receptet, inspirativ az ilyen fotoval ellatott utmutatas az ehseg labirintusaban! 😉

  • Még csak most fogok elsőnek csinálni 😀

  • Csabesz!

    Ez 5 személyre elég, úgyhogy kétszer ennyit tégy bele mindenből!

    Sok sikert! 🙂
    Mariann

  • Csabesz

    Szia ! olyan kérdésem lenne hogy 10 főre miből mennyi kell a babgulyás elkészítéséhez? Az anyuka receptje nagyon szimpatikus de nem tudom hogy az hány főre van tervezve !

  • Kedves Pityke!

    Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat! 🙂
    Örülök, hogy ilyen kreatív vagy!
    Jólesik a pozitív visszajelzés! 🙂

    További jó szakácskodást!
    Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.