Aranygaluska

Aranygaluska - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • 80 dkg liszt
 • 4 dkg élesztő
 • 4 dl langyos tej
 • 3 evőkanál porcukor
 • 2 csipet só
 • 3 tojássárgája
 • kb. 5 dkg olvasztott vaj
 • 25 dkg dió
 • 25 dkg porcukor
 • kb. 10 dkg mazsola
 • (Tejföl nem kell hozzá, csak azt hittem.)
Aranygaluska - Hozzávalók

Elkészítés:

Egy mércés kancsóba önts 4 dl tejet. Ebből egy keveset (kb. fél dl-t) önts egy melegíthető kis edénybe, és langyosítsd meg. Vágj le 4 dkg élesztőt (vagy a papírján lévő beosztások segítségével, vagy mérd le mérlegen). Tedd az élesztőt a langyos tejbe.

Aranygaluska - Mérj ki 4 dl tejet! Aranygaluska - Vágj le 4 dkg élesztőt! Aranygaluska - Tedd az élesztőt kb. fél dl langyos tejbe!

Aranygaluska - Késheggyel mozgatva oszlasd fel az élesztőt a langyos tejben! Aranygaluska - Szórj az élesztős tejbe 1 evőkanál porcukrot! Késheggyel mozgatva oszlasd fel az élesztőt a tejben. Szórj bele 1 evőkanál porcukrot, keverd el.

Aranygaluska - Egy tálban mérd le a 80 dkg lisztet!Aranygaluska - Szórj az élesztős tejbe 1 evőkanál lisztet!

Egy nagy tálat tégy a mérlegre, és kapcsold be a mérleget. Akkor 0-t mutat. Önts a tálba 80 dkg lisztet. Végy ki belőle 1 evőkanállal, és szórd az élesztős tejbe. Ezt már nem kell elkeverni!

Aranygaluska - Az élesztőt takard le, és tedd meleg helyre keleszteni!Az élesztős edénykét takard le, és tedd meleg helyre (télen a fűtőtestre) felfuttatni. Vigyázz, mert a cukros élesztő hamar felfut! (Lásd lejjebb!)

Amíg az élesztő növekszik, elkezdheted az aranygaluska tésztájának az összeállítását. Tégy 2 csipet sót a lisztbe, és keverd el. Most jön bele a 3 tojássárgája. Üsd fel középen a tojást, és egy tálka fölött a 2 fél tojáshéjba váltakozva, ide-oda töltögetve hagyd lecsorogni a fehérjét. A sárgája ottmarad az egyik fél tojáshéjban. Ha még gondot okoz a tojás sárgájának és fehérjének a kettéválasztása, akkor szerezz be egy ilyen ügyes kis tojásfehérjét leválasztó szerkentyűt. Ennek a közepébe kell önteni a tojást, és a fehérje lecsorog a réseken, a sárgája meg ottmarad a mélyedésben. (Jobb esetben…mert már jártam úgy, hogy az is átcsorgott a résen.)

Rakott krumpli - Tégy a lisztbe 2 csipet sót! Aranygaluska - Üsd fel a tojást, és tedd a tojássárgája elválasztó edénykébe! Aranygaluska - A tojásfehérje lecsorog a réseken egy tálkába.

Aranygaluska - A tojássárgáját borítsd a lisztbe!Aranygaluska - A tojásfehérjét öntsd egy csuporba!

A liszt közepébe csinálj egy gödröt, és abba borítsd a tojássárgáját; a tálkában maradt fehérjét pedig öntsd egy bögrébe. Így megint üres tálkába csoroghat majd le a következő tojás fehérje. (Ha netán rossz lenne valamelyik tojás, nem keveredik az előző fehérjével.)

Hát, nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar felfut az élesztő! Öntsd a felfutott élesztőt a liszthez. (Lekapartam ám a ruháról!) Tégy a liszthez 2 evőknál porcukrot. (A 3. kanál cukor az élesztős tejben van.)

Aranygaluska - Az élesztő túlfutott…. Aranygaluska - Az élesztőt öntsd a liszthez! Aranygaluska - Tégy a lisztbe 2 evőkanál porcukrot!

Aranygaluska - Keverd el a liszt közepén lévő folyékony dolgokat!Aranygaluska - Apránként húzd bele a lisztet a tojásos-élesztős tejbe!

Keverd el a liszt közepén lévő folyékony dolgokat. Apránként húzz bele mindig egy kis lisztet, és nagyjából dolgozd el a tojásos-élesztős tejjel. Most langyosítsd meg a 4 dl-ből megmaradt tejet, és öntsd a tésztához. Ameddig lehet, addig fakanállal keverd a tésztát, utána pedig kézzel gyúrd tovább.

Aranygaluska - Langyosítsd meg a maradék tejet! Aranygaluska - Öntsd a langyos tejet a tésztához! Aranygaluska - Az aranygaluska tésztája az első összegyúrás után.

Aranygaluska - A hüvelykujjadat belemélyesztve gyúrd a tésztát!Aranygaluska - Ököllel dögönyözve gyúrd a tésztát!

A hüvelykujjadat belemélyesztve gyúrd a tésztát (mindkét kézzel)! Néha dögönyözd ököllel, aztán hajtsd ketté, és megint dögönyözd laposra. Jól dolgozd ki! Ha túl keménynek találod, akkor langyosíts még egy kis tejet, és önts egy keveset a tésztához. Körben hajtsd rá a tésztát a tejre, és megint dolgozd ki a tésztát.

Aranygaluska - Önts még hozzá egy kis langyos tejet! Aranygaluska - Bugyoláld be a tésztába a tejet! Aranygaluska - Készen van a tészta!

Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával; hadd keljen, amíg ledarálod a diót. Mérd ki a 25 dkg dióbelet, és daráld le egy nagyobb tálba, hogy még a cukor is beleférjen. Tedd a mérlegre a tál diót, nullázd ki a mérleget, és mérj a dióhoz 25 dkg porcukrot.

Aranygaluska - A hüvelyTakard le a tésztát! Aranygaluska - Daráld le a 25 dkg diót! Aranygaluska - Mérj a darált dióhoz 25 dkg porcukrot!

Aranygaluska - Vajazd ki a tepsit egy darab vajaspapírral!Készíts ki egy normál süteményes tepsit (legalább 5 cm falvastagságú legyen). (Ez a jénai, amiben én sütöttem, kicsinek bizonyult. Nagyon kidagadt belőle a tészta, sok dió lepergett a sütőtérbe; lehetett utána takarítani. 🙁 ) Vajazd ki a tepsit. Tépj le egy darabot a vajaspapírból, tégy a fonákjára egy körömnyi vajat, és a papírral kend szét a vajat a tepsi alján. (Nekem most épp elfogyott a Ráma, ilyenkor elég az üres papírral kikenni a tepsit.)
Gyújtsd be a sütőt, hogy a kész tésztát már meleg sütőbe tehesd. Állítsd 175 fokra, azaz középforróra.

Aranygaluska - Egy kis edényben olvassz meg kb. 5 dkg vajat!Aranygaluska - Az aranygaluska összeállításának kellékei.

Olvassz meg egy kis edénykében egy kis darab (kb. 3-5 dkg) vajat, és tedd az asztalra, egy edényalátétre. Tehát legyen ott a tészta, a tepsi, a dió, az olvasztott vaj és a mazsola. (Szerencsére később nekem is eszembe jutott a mazsola!     🙂   ) Válaszd ketté a tésztát, mert majd 2 réteget raksz le belőle. Olvasztott vajba mártott kanállal vágj le egy kanálnyi galuskát a tésztából, és tedd a tepsibe. Így rendezd szépen egymás mellé a galuskákat, kicsit hézagosan – hogy a közökbe majd becsurogjon a dió -, míg el nem fogy az egyik fél tészta. Szórd meg bőven (a felénél több) cukros dióval a galuska-réteget.

Aranygaluska - Olvasztott vajba mártott kanállal vágj le egy darabot a tésztából! Aranygaluska - Tedd a tésztagaluskákat egymás mellé a tepsibe! Aranygaluska - Szórd meg bőven cukros dióval az első réteg galuskát!

Aranygaluska - A diórétegre szórj mazsolát!Szórd meg mazsolával (maradjon a tetejére is)!
Aztán szaggasd rá a maradék tésztát; ritkásan, nehogy az egyik felén sűrűn legyenek a galuskák, a másik felére meg ne jusson semmi. Ha maradna még tészta, akkor az abból szaggatott galuskákat tedd be a résekbe.

Aranygaluska - Szaggasd a dióra a második réteg galuskát! Aranygaluska - A maradék tésztából szaggatott galuskákat tömd a résekbe! Aranygaluska - A második réteg aranygaluska.

Szórd rá a maradék diót, és hintsd meg ezt a dióréteget is mazsolával. Locsold a tetejére a megmaradt olvasztott vajat, aztán mehet a sütőbe.

Aranygaluska - Szórd rá a maradék cukros diót a második réteg galuskára! Aranygaluska - Locsold rá a dióra a megmaradt olvasztott vajat! Aranygaluska - Tedd a 175 fokra melegített sütőbe a tepsi aranygaluskát!

Aranygaluska - Borítsd be a tepsit alufóliával, hogy ne égjen meg a dió!Aranygaluska - 40 percig süsd 175 fokon!

Nem árt, ha letakarod a tepsit alufóliával, hogy ne égjen meg a dió. Kb. 40 percig süsd, középforró sütőben. Ha túl forró, akkor a belseje nem sül át, mire a külseje már jó.

Aranygaluska - Kész, tepsiben.

Öntettel szokták enni, vagy valamilyen szörppel; de mi most melegített lekvárt tettünk rá.

Jó étvágyat!

4 hozzászólás

 • Szilágyi Sándor

  Nem vette el a kedvemet; de most olyat hallottam, hogy tegyek a tepsibe sütőpapírt, meg olyat, hogy alufóliát a rácsra. melyik a jobb, megkérdezhetem?

  • Szia Sanyi!

   Megkérdeztem anyukámat, mert emlékeztem, hogy gyerekkoromban mintha ő is tett volna valamit a sütőbe, hogy ne égjen meg a sütik alja.
   Igen, ő egy tetőcserepet tett a sütő aljára, az fogta fel a meleget, és így nem égett oda a süti.
   De ha a sütőpapír és az alufólia közül kéne választanom, én az alufóliát választanám.
   Az se mindegy, hogy melyik rácsra teszed a tepsit.
   Ha túlsül az alja, akkor tedd feljebb!

   Szép napot!
   Mariann

 • Szilágyi Sándor

  Csókolom!

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget. jól sikerült, csak megégett az alja, pedig 40 percet volt bent a sütőben a legalacsonyabb fokon.

  • Ajjaj, Sanyi!

   Majd utánanézek, hogy mit is írtam erről…
   Remélem, az égett talp nem vette el a kedvedet a további kísérletezésektől! 🙂

   Üdv
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.