Andalúziai zöldbab

Andalúziai zöldbab - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • kb. 50 dkg zöld hüvelyű ceruzabab
  • 20 dkg húsos szalonna (itt angol és kolozsvári van)
  • 4 nagy paradicsom (kevés volt a 3)
  • 1 fej hagyma
  • sok (4-5 cikk) fokhagyma
  • fél fakanál só
  • őrölt bors
  • borsikafű
Andalúziai zöldbab - Hozzávalók

Elkészítés:

Gyors kaja, és nagyon finom, a lányom már többször főzött ilyet.

Tégy oda melegedni 1,5 l vizet (mirelit bab esetén 2 litert). Tedd a zöldbabot egy fazékba, és ha forr a víz, forrázd le a babot (mirelitet csak a víz felével). Keverd át, aztán a mosogatónál szűrd le. Ha a zöldbab mirelit, akkor ez a forrázás csak arra volt jó, hogy szobahőmérsékletű legyen a bab. Úgyhogy a leforrázott, leszűrt mirelit babot tedd vissza a fazékba, és forrázd le, szűrd le megint. A leszűrt zöldbabot szűrőstül tedd egy tálba, hadd csöpögjön le.

Andalúziai zöldbab - Forrázd le a zöldbabot! Andalúziai zöldbab - Szűrd le a zöldbabot! Andalúziai zöldbab - Csöpögtesd is le a zöldbabot!

Először a szalonnát kell odatenni sülni, ezért azt vágd fel először. Készítsd oda a vágódeszka mellé a serpenyőt, amiben majd főzöl.

Andalúziai zöldbab - Szeleteld fel a húsos füstöltszalonnát! A szalonnadarabot előbb szeleteld fel, aztán vágd csíkokra, végül kockákra. A felkockázott adagot mindig kapard át a serpenyőbe. Andalúziai zöldbab - Vágd kockákra a szalonnacsíkokat!
Andalúziai zöldbab - Vágd csíkokra a húsos füstöltszalonna szeleteket!

Az angolszalonna annyira sovány volt, hogy kolozsvárit is tettem hozzá, mert abból kiolvad egy kis zsír is. Amíg a szalonna pirul, pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Ha már olvadt ki egy kis zsír a szalonnából, akkor add hozzá a hagymát, és keverd el.

Andalúziai zöldbab - Olyan szalonna is legyen benne, amiből olvad ki egy kis zsír! Andalúziai zöldbab - Pirítsd meg a szalonnakockákat! Andalúziai zöldbab - Add hozzá az apróra vágott hagymát!

Pucold meg a fokhagymát, és apróra vágva vagy fokhagymanyomóval préselve add a szalonnához. Kevergetve pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát, aztán borítsd bele a zöldbabot.

Andalúziai zöldbab - Pucold meg a fokhagymát! Andalúziai zöldbab - Fokhagymanyomóval préseld a szalonnára a fokhagymát! Andalúziai zöldbab - Add hozzá a zöldbabot!

Andalúziai zöldbab - Sózd meg a zöldbabot egy fél fakanál sóval!Andalúziai zöldbab - Borsozd meg a zöldbabot!

Sózd meg egy csapott fakanál sóval (hú, ez itt nagyon soknak látszik, mert pont szóródott a só), borsozd meg, és fedő alatt párold vagy 10 perig. Közben vágd kockákra a paradicsomot. (A recept szerint le kéne húzni a héját, biztos finomabb is úgy, de mindig sietek, úgyhogy a héj marad…) Nem is kockák ezek, csak valahogy vagdosd fel 🙂 . Kóstold meg a zöldbabot, és ha ehetően puha (nem kell agyonfőzni), akkor borítsd hozzá a darabolt paradicsomot.

Andalúziai zöldbab - Mosd meg a paradicsomokat! Andalúziai zöldbab - Darabold fel a paradicsomokat! Andalúziai zöldbab - Borítsd a zöldbabra a paradicsomdarabokat!

Andalúziai zöldbab - Kell hozzá még egy kis paradicsom!Andalúziai zöldbab - Szórd meg a zöldbabot borsikafűvel!

Én még tettem hozzá ebből a kupacból 4 szemet, mert a 3 nagy szem kevés volt. Te egyből 4 nagy paradicsomot készíts oda! A paradicsommal már épp csak hogy át kell keverni, aztán megszórni borsikafűvel (van, ahol csombornak ismerik), és kész.

Andalúziai zöldbab - Kész, serpenyőben. Andalúziai zöldbab - Kész, tányérban-2.

Köret nélkül, kenyérrel is jó, de rizs illik hozzá.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.