Andalúziai zöldbab
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Gyors kaja, és nagyon finom, a lányom már többször főzött ilyet.
Tégy oda melegedni 1,5 l vizet (mirelit bab esetén 2 litert). Tedd a zöldbabot egy fazékba, és ha forr a víz, forrázd le a babot (mirelitet csak a víz felével). Keverd át, aztán a mosogatónál szűrd le. Ha a zöldbab mirelit, akkor ez a forrázás csak arra volt jó, hogy szobahőmérsékletű legyen a bab. Úgyhogy a leforrázott, leszűrt mirelit babot tedd vissza a fazékba, és forrázd le, szűrd le megint. A leszűrt zöldbabot szűrőstül tedd egy tálba, hadd csöpögjön le.
Először a szalonnát kell odatenni sülni, ezért azt vágd fel először. Készítsd oda a vágódeszka mellé a serpenyőt, amiben majd főzöl.
A szalonnadarabot előbb szeleteld fel, aztán vágd csíkokra, végül kockákra. A felkockázott adagot mindig kapard át a serpenyőbe. | ||
Az angolszalonna annyira sovány volt, hogy kolozsvárit is tettem hozzá, mert abból kiolvad egy kis zsír is. Amíg a szalonna pirul, pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Ha már olvadt ki egy kis zsír a szalonnából, akkor add hozzá a hagymát, és keverd el.
Pucold meg a fokhagymát, és apróra vágva vagy fokhagymanyomóval préselve add a szalonnához. Kevergetve pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát, aztán borítsd bele a zöldbabot.
Sózd meg egy csapott fakanál sóval (hú, ez itt nagyon soknak látszik, mert pont szóródott a só), borsozd meg, és fedő alatt párold vagy 10 perig. Közben vágd kockákra a paradicsomot. (A recept szerint le kéne húzni a héját, biztos finomabb is úgy, de mindig sietek, úgyhogy a héj marad…) Nem is kockák ezek, csak valahogy vagdosd fel 🙂 . Kóstold meg a zöldbabot, és ha ehetően puha (nem kell agyonfőzni), akkor borítsd hozzá a darabolt paradicsomot.
Én még tettem hozzá ebből a kupacból 4 szemet, mert a 3 nagy szem kevés volt. Te egyből 4 nagy paradicsomot készíts oda! A paradicsommal már épp csak hogy át kell keverni, aztán megszórni borsikafűvel (van, ahol csombornak ismerik), és kész.
Köret nélkül, kenyérrel is jó, de rizs illik hozzá.