Almaszósz

Almaszósz - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg alma
  • 7 + 1 dl víz
  • 1 citrom
  • 6-8 szegfűszeg
  • 3 kis darab fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • kb. 2 dl tejföl
  • 5 fakanál liszt
Almaszósz - Hozzávalók

Elkészítés:

Magát a szószt nagyon egyszerű megcsinálni! Csak az a baj, hogy a hozzá illő dinsztelt krumpli köret is elég macerás, a főtt hús feltét pedig a szintén időigényes húslevesben képződik.

Almaszósz - Önts 7 dl vizet egy lábosba!Egy kb. 3 literes (lehetőleg teflon) edényben tégy oda főni 7 dl vizet. Vágd le a citrom héját ; minél kevesebb darabban. A 6-8 db szegfűszeget és a fahéjdarabkákat tedd bele egy teatojásba, vagy csomagold gézbe, és kösd be cérnával. A citromhéjat és a teatojást tedd bele a vízbe, hadd legyen ideje kifőni az ízeknek.

Almaszósz - Hámozd meg vékoyan a citromot! Almaszósz - Tedd a szegfűszeget és a fahéjat a teatojásba! Almaszósz - Tedd a citromhéjat és a teatojást a vízbe!

Almaszósz - Szórj 15 dkg cukrot a vízbe! Mérj ki 15 dkg cukrot egy tálkában, és szórd a leendő szósz vizébe.
Almaszósz - Hámozd meg az almákat! Almaszósz - A negyed almacikkekből vágd ki a magházat! Mosd meg az almát, hámozd meg, negyedeld fel, és minden darbból vágd ki a magházat.
Almaszósz - A magház kivágása uán ottmaradt egy kis magtok! Almaszósz - A negyed almacikket vágd megint ketté, és így vágd ki az ottmaradt magtokot! Ha a magház kivágása után ottmarad egy kis magtok, akkor annak a közepében megint vágd ketté az almacikket, és úgy már könnyen ki tudod kanyarintani a magtokot.

Ha kész vagy az almapucolással, egy újabb tálba szeleteld fel kb. másfél centis darabokra a negyed cikkeket.

Almaszósz - Kész az almapucolás! Almaszósz - A negyed almacikkeket szeleteld fel! Almaszósz - A főzésre kész almaszeletek.

Közben szép barna lett a víz a fűszerektől. Borítsd bele az almát, és főzd fel.

Almaszósz - Felforrt a fűszeres lé! Almaszósz - Borítsd az almát a fűszeres vízbe! Almaszósz - Főzd fel az almát!

Amíg az alma felfő, készítsd el a habarást. Egy kisebb kiöntőkancsóba tégy 3 evőkanál tejfölt, önts hozzá 1 dl vizet, szórj bele 5 fakanál lisztet. Ebből lesz a habarás.

Almaszósz - Egy kisebb kancsóba égy 3 evőkaál tejfölt! Almaszósz - Öts 1 dl vizet a tejfölre! Almaszósz - Szórj 5 fakanál lisztet a habaráshoz!

Botmixerrel turmixold össze a habarást, és öntsd az almaszószhoz. Kevergetve főzd vagy 5 percig. (Az almának szinte nem is kell főnie, csak azért főzd még, hogy elmenjen a liszt íze.)

Almaszósz - Turmixold össze a habarást! Almaszósz - Öntsd a simára turmixolt habarást az almaszószhoz! Almaszósz - Kevergetve főzd az almaszószt 5 percig!

Almaszósz - Csavard ki a citrom levét! Almaszósz - Öntsd a citromlét a szószhoz! Vágd ketté a meghámozott citromot, mindkét feléből facsard ki a lét, és öntsd a szószhoz.
Almaszósz - Halászd ki a teatojást a kész szószból! Almaszósz - Halászd ki a citromhéjakat a kész szószból! Mielőtt megtejfölöznéd, egy villával vagy fakanállal halászd ki a teatojást a szószból. Meg a citromhéj-darabkákat is.
Almaszósz - Tégy még bele 2 kanál tejfölt! Almaszósz - Keverd el a szószt a tejföllel! Tégy még bele vagy 2 kanál tejfölt, és keverd el. Ezzel készen is van!
Almaszósz - Kész, tányérban 2.

Mmm…ez annyira finom! 🙂

Főtt marhahússal, hagymás krumplival…

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.