Almaszósz
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Magát a szószt nagyon egyszerű megcsinálni! Csak az a baj, hogy a hozzá illő dinsztelt krumpli köret is elég macerás, a főtt hús feltét pedig a szintén időigényes húslevesben képződik.
Egy kb. 3 literes (lehetőleg teflon) edényben tégy oda főni 7 dl vizet. Vágd le a citrom héját ; minél kevesebb darabban. A 6-8 db szegfűszeget és a fahéjdarabkákat tedd bele egy teatojásba, vagy csomagold gézbe, és kösd be cérnával. A citromhéjat és a teatojást tedd bele a vízbe, hadd legyen ideje kifőni az ízeknek.
Mérj ki 15 dkg cukrot egy tálkában, és szórd a leendő szósz vizébe. |
Mosd meg az almát, hámozd meg, negyedeld fel, és minden darbból vágd ki a magházat. |
Ha a magház kivágása után ottmarad egy kis magtok, akkor annak a közepében megint vágd ketté az almacikket, és úgy már könnyen ki tudod kanyarintani a magtokot. |
Ha kész vagy az almapucolással, egy újabb tálba szeleteld fel kb. másfél centis darabokra a negyed cikkeket.
Közben szép barna lett a víz a fűszerektől. Borítsd bele az almát, és főzd fel.
Amíg az alma felfő, készítsd el a habarást. Egy kisebb kiöntőkancsóba tégy 3 evőkanál tejfölt, önts hozzá 1 dl vizet, szórj bele 5 fakanál lisztet. Ebből lesz a habarás.
Botmixerrel turmixold össze a habarást, és öntsd az almaszószhoz. Kevergetve főzd vagy 5 percig. (Az almának szinte nem is kell főnie, csak azért főzd még, hogy elmenjen a liszt íze.)
Vágd ketté a meghámozott citromot, mindkét feléből facsard ki a lét, és öntsd a szószhoz. |
Mielőtt megtejfölöznéd, egy villával vagy fakanállal halászd ki a teatojást a szószból. Meg a citromhéj-darabkákat is. |
Tégy még bele vagy 2 kanál tejfölt, és keverd el. Ezzel készen is van! |
Mmm…ez annyira finom! 🙂 Főtt marhahússal, hagymás krumplival… Jó étvágyat! |