Almaszósz

Almaszósz - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg alma
  • 7 + 1 dl víz
  • 1 citrom
  • 6-8 szegfűszeg
  • 3 kis darab fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • kb. 2 dl tejföl
  • 5 fakanál liszt
Almaszósz - Hozzávalók

Elkészítés:

Magát a szószt nagyon egyszerű megcsinálni! Csak az a baj, hogy a hozzá illő dinsztelt krumpli köret is elég macerás, a főtt hús feltét pedig a szintén időigényes húslevesben képződik.

Almaszósz - Önts 7 dl vizet egy lábosba!Egy kb. 3 literes (lehetőleg teflon) edényben tégy oda főni 7 dl vizet. Vágd le a citrom héját ; minél kevesebb darabban. A 6-8 db szegfűszeget és a fahéjdarabkákat tedd bele egy teatojásba, vagy csomagold gézbe, és kösd be cérnával. A citromhéjat és a teatojást tedd bele a vízbe, hadd legyen ideje kifőni az ízeknek.

Almaszósz - Hámozd meg vékoyan a citromot! Almaszósz - Tedd a szegfűszeget és a fahéjat a teatojásba! Almaszósz - Tedd a citromhéjat és a teatojást a vízbe!

Almaszósz - Szórj 15 dkg cukrot a vízbe! Mérj ki 15 dkg cukrot egy tálkában, és szórd a leendő szósz vizébe.
Almaszósz - Hámozd meg az almákat! Almaszósz - A negyed almacikkekből vágd ki a magházat! Mosd meg az almát, hámozd meg, negyedeld fel, és minden darbból vágd ki a magházat.
Almaszósz - A magház kivágása uán ottmaradt egy kis magtok! Almaszósz - A negyed almacikket vágd megint ketté, és így vágd ki az ottmaradt magtokot! Ha a magház kivágása után ottmarad egy kis magtok, akkor annak a közepében megint vágd ketté az almacikket, és úgy már könnyen ki tudod kanyarintani a magtokot.

Ha kész vagy az almapucolással, egy újabb tálba szeleteld fel kb. másfél centis darabokra a negyed cikkeket.

Almaszósz - Kész az almapucolás! Almaszósz - A negyed almacikkeket szeleteld fel! Almaszósz - A főzésre kész almaszeletek.

Közben szép barna lett a víz a fűszerektől. Borítsd bele az almát, és főzd fel.

Almaszósz - Felforrt a fűszeres lé! Almaszósz - Borítsd az almát a fűszeres vízbe! Almaszósz - Főzd fel az almát!

Amíg az alma felfő, készítsd el a habarást. Egy kisebb kiöntőkancsóba tégy 3 evőkanál tejfölt, önts hozzá 1 dl vizet, szórj bele 5 fakanál lisztet. Ebből lesz a habarás.

Almaszósz - Egy kisebb kancsóba égy 3 evőkaál tejfölt! Almaszósz - Öts 1 dl vizet a tejfölre! Almaszósz - Szórj 5 fakanál lisztet a habaráshoz!

Botmixerrel turmixold össze a habarást, és öntsd az almaszószhoz. Kevergetve főzd vagy 5 percig. (Az almának szinte nem is kell főnie, csak azért főzd még, hogy elmenjen a liszt íze.)

Almaszósz - Turmixold össze a habarást! Almaszósz - Öntsd a simára turmixolt habarást az almaszószhoz! Almaszósz - Kevergetve főzd az almaszószt 5 percig!

Almaszósz - Csavard ki a citrom levét! Almaszósz - Öntsd a citromlét a szószhoz! Vágd ketté a meghámozott citromot, mindkét feléből facsard ki a lét, és öntsd a szószhoz.
Almaszósz - Halászd ki a teatojást a kész szószból! Almaszósz - Halászd ki a citromhéjakat a kész szószból! Mielőtt megtejfölöznéd, egy villával vagy fakanállal halászd ki a teatojást a szószból. Meg a citromhéj-darabkákat is.
Almaszósz - Tégy még bele 2 kanál tejfölt! Almaszósz - Keverd el a szószt a tejföllel! Tégy még bele vagy 2 kanál tejfölt, és keverd el. Ezzel készen is van!
Almaszósz - Kész, tányérban 2.

Mmm…ez annyira finom! 🙂

Főtt marhahússal, hagymás krumplival…

Jó étvágyat!

4 hozzászólás

  • Alma dömping van, kezdő apuka vagyok, gondoltam megcsappantom az almakészletünket egy kis szószhoz. Nehogy kuka legyen a vége! Nagyon köszönöm a receptet, főleg a képeket! Finom lett életem első almaszósza, neked köszönhetően! Merülő tojásunk nincs még, és gézt sem volt kedvem előbányászni, így egy teafilter tetejét téptem le. Tea ki, fűszer be, a madzaggal beköt és be a vízbe. Kitartott.

    Csak magába ettük, annyira jó kis pikáns friss íz volt. Annyit változtattam, hogy picit több fűszer sikeredett, s a végén pár merőkanálnyit kivettem, botmixerrel összeturmixoltam és visszaöntöttem, hogy az alma íz intenzívebb legyen és a színe se legyen annyira fehéres a tejföltől.

    Az oldal címét elmentem, majd még bogarászom, de most két hétig nem megyek a konyha közelébe! :))

    Üdvözlettel,
    Benedek

    • Szia Benedek!

      Nagyon tetszett, amit és ahogy írtál! 🙂
      Most én is az almadömping miatt sütök almáspitét…nagyon unalmas, 2 kg legyen a meghámozott alma. 🙁
      De én is sajnálom a csigáktól a hullott almákat. 🙂

      Jó ötlet volt a teafilter! 🙂 Meg minden jó, amit csináltál!
      Remélem, majd mással is próbálkozol!

      Üdv
      Mariann

  • Kedves Eszter!

    Köszönöm a tanácsodat! A sült virslin már én is gondolkodtam. Azt hiszem, legközelebb nem főzök én húslevest ahhoz, hogy almaszószt ehessek! 🙂 De a dinsztelt krumpli maceráját felvállalom, mert nagyon szeretem. 🙂

    Remélem, a többi olvasó is megörül a javaslatodnak!
    Jó étvágyat a grízes-virslis almaszószhoz!
    Mariann

  • eszter

    Kisiskolás koromban a menzán az almaszószt mindig piriított grízzel és sült virslivel adták… nekem azóta sem az igazi másképp…:) Így ki lehet hagyni a húslevest, és a krumplit, a gríz meg a virsli tíz percen belül megvan, és nagyon, nagyon finomak együtt!:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.