Almás pite

Almás pite - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

 • 1 kg alma
 • 30 dkg liszt
 • 1 csipet só
 • 1/2 sütőpor vagy 1 kávéskanál szódabikarbóna
 • 2 evőkanál kristálycukor
 • 12 dkg Ráma margarin
 • 1 egész tojás
 • 1 evőkanál tejföl
 • kb. 5 dkg darált dió
 • fahéj
 • kristálycukor az alma alá és fölé
 • egy löttyintés tej
 • porcukor a meghintéshez
Almás pite - Hozzávalók

Elkészítés:

Hullott alma is jó hozzá, mert úgyis le kell darálni. Egy nagy tepsihez 2 adag tészta kell, a leírás is 2 adagról szól.

A fa alól összeszedett almát tedd egy vízzel teli lavorba vagy a mosogatóba, és mosd meg.  Egy nagy tálcára szedj ki annyit, amennyi ráfér, és hámozd meg. Vágd fel négy cikkre, és vágd ki a magházát. A kész darabkát tedd egy nagy tálba.

Almás pite - Mosd meg az almát! Almás pite - Hámozd meg az almát! Almás pite - Vágd ki az alma magházát!

Ha a hibás rész nagyon nagy, sebaj! Negyedelés után ki lehet azt vágni, és egy pici ép darab biztos marad az almából. A rohadt részt nagy ráhagyással vágd ki, nehogy elrontsa az egészet. Inkább szagold meg, mielőtt a jókhoz dobod, és ha nem oké az illata, akkor menjen a szemétbe.

Almás pite - Nagy hibás rész az almán. Almás pite - Vágd ki a rohadt részt az almából! Almás pite - Egy pici ép rész mindegyik almából marad!

Almás pite - Hibás alma Almás pite - A hibás részt már hámozás előtt kivághatod! A hibás részt már hámozás előtt kikanyarinthatod!
Almás pite - A magtok egy cikk közepére esik. Almás pite - Vágd ketté a cikket a magtok közepén! Ha a magtok egy almacikk közepére esik, akkor vágd ketté a cikket a magtok közepén, úgy könnyen ki tudod vágni ezt a bántó lapocskát.
Almás pite - Még csak a fele van kész. Almás pite - Az összes alma meg van pucolva! Ha megpucoltad a tálca almát, dobd ki a héjakat, és jöhet a következő adag alma. A végén megmértem, 2,4 kg lett a pucolt alma!

Majd csak akkor daráld le az almát, ha már teheted is rá a tésztára.

Almás pite - Daráld le a diót!Most a diót daráld le! Legyen készen, mikor majd kell! A gépet most nem kell eltenned, mert az almát is ezzel darálod majd, csak a nagyobb lyukú betéttel. (Egy hozzászólásból: Mivel nincs darálógépünk,… a diót … botmixerrel rövid idejű impulzusokkal szijjeltrutymákoltuk.)

Almás pite - Mérd ki a lisztet!Almás pite - Tedd a lisztbe a sót, a sütőport és a cukrot!

És most akkor kezdődhet a tészta összeállítása. Mérd ki a 60 dkg lisztet, öntsd egy nagyobb tálba, és adj hozzá 2 csipet sót, 1 sütőport és 4 evőkanál kristálycukrot. Keverd össze. Aztán tedd a lisztbe a Ráma kockát (24 dkg helyett nyugodtan beletehetsz egy egész 25 dkg-os kockát!), lisztezd be, fogd meg, és vágd fel kis darabokra. A friss vágási felületet mindig mártsd bele a lisztbe. Ha végeztél a darabolással, akkor a két tenyered között morzsold el a vajdarabokat a liszttel.

Almás pite - Tedd a vajat - ill. Rámát - a lisztbe! Almás pite - Darabold fel a Rámát! Almás pite - Morzsold el a vajat a liszttel!

Ne várd, hogy tökéletes legyen, úgyis maradnak benne nagy vajrögök! Ezeket vágd ketté, és megint morzsolj egy kicsit. De nem baj, ha maradnak benne darabok! Majd ha kézzel dagasztod, szétmennek. Fakanállal söpörj egy kis mélyedést a liszt közepébe, és egyesével borítsd bele a 2 tojást.

Almás pite - Vajrögök a lisztben. Almás pite - Vágd ketté a nagyobb vajrögöket! Almás pite - Egyesével tedd bele a 2 tojást!

Tégy a tojásokhoz 2 evőkanál tejfölt, és keverd el, egyelőre még csak a tojással. Aztán fokozatosan keverj bele lisztet a gödör falából. A fakanállal nyomkodd szét a vajdarabokat.

Almás pite - Tedd bele a tejfölt is! Almás pite - Keverd el a tejfölt a tojással! Almás pite - Fokozatosan keverd hozzá a lisztet!

Egy idő után már nem lehet fakanállal eldolgozni, hanem kézzel kell gyúrni a tésztát. Formálj belőle gömböt, és felezd meg. Ha nem egyformák, akkor a kisebbiket nyújtsd ki először, az kerüljön a tepsi aljára. (Ugyanis ezt még akár fel is szedheted, ha kicsire sikerül nyújtani, de a felső tésztát már nem tudnád leszedni az almáról. Ezért az legyen nagyobb, hogy biztosan ki tudd nyújtani tepsi méretűre.) Vedd elő a nyújtódeszkát, lisztezd le, és

Almás pite - Kézzel gyúrd a tésztát csomómentesre! Almás pite - Felezd meg a tésztagömböt! Almás pite - A tészta felét tedd a nyújtódeszkára!

Egy magasabb (kb. 4 cm) falú tepsiben süsd, és ezt készítsd oda az asztalra, hogy lásd, mekkorára kell nyújtani a tésztát. Keresztben is, hosszában is nyújtsd, míg jó méretű nem lesz. Akkor magadtól kiindulva tekerd fel a sodrófára. Vidd a tepsihez, és tekerd le bele a tésztát.

Almás pite - Nyújtsd tepsi méretűre az egyik tésztát! Almás pite - Tekerd fel a sodrófára a tésztát! Almás pite - Tekerd le a sodrófáról a tésztát a tepsibe!

Almás pite - A kinyújtott tészta a tepsiben.Almás pite - Pótold ki a sarkokat!

Ha nagyobb a tészta, az nem baj, de ha kisebb, akkor ki kell szedned, és tovább kell nyújtanod. Ha csak a sarokban hiányos, azt ki lehet pótolni. Tépj le onnan, ahol túlnyúlik, és foldozd be a sarkot. Jól nyomkodd oda a tészta-foltot.

Most hintsd meg a tésztát egyenletesen dióval, aztán kristálycukorral, végül fahéjjal.

Almás pite - Hintsd meg a tésztát dióval! Almás pite - Hintsd meg a tésztát cukorral! Almás pite - Szórj a cukor-rétegre fahéjat!

Most jönne rá az alma, de előbb le kell darálni. Ilyen nagyobb résű betétet tégy a robotgépbe, azzal daráld le az almát. Így géppel hamar megy (csak hangos)! (Egy hozzászólásból: Mivel nincs darálógépünk, az almát sima kézi nagy lyukú reszelővel reszeltük…)

Almás pite - Nagyobb résű betétet használva daráld le az almát! Almás pite - Géppel daráld le az almát! Almás pite - A lédarált alma.

Végy egy marok reszelt almát, egy újabb tálba jól nyomkodd ki belőle a lét a tenyered között, és szórd a tésztára. Jó vastag lett az almaréteg!

Almás pite - Nyomkodd ki a reszelt almából a lét! Almás pite - Szórd a kinyomkodott reszelt almát a tésztára! Almás pite - A reszelt almával betakart tészta.

Almás pite - Teaszűrőn szűrd át az almalét!Almás pite - A teaszűrőben összegyűlt reszelt alma.

Ha elfogyott a reszelt alma, akkor még szűrd át az almalét egy teaszűrőn, a szűrőben összagyűlt almát is nyomkodd ki, és tedd a tésztára. Az almalét hígítsd ugyanannyi vízzel, cukrozd meg – kiváló ízű 50%-os almalét kapsz! A hűtőben eláll egy napig.

Az almára megintcsak szórj cukrot, fahéjat és diót.

Almás pite - Az almarétegre szórj cukrot! Almás pite - Az almarétegre szórj fahéjat! Almás pite - Az almarétegre szórj diót!

Almás pite - Nyújtsd ki a másik fél tésztát! Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tészta másik felét is tepsi méretűre.

Tekerd fel a nyújtófára, vidd a tepsi fölé, tekerd le a fáról az almarétegre. Ha rosszul helyezted el a tésztát, akkor nyugodtan fogd mg, és igazítsd középre. A túlnyúló darabokból tépj le annyit, amennyi a sarkok pótlásához kell, a többi fölösleget pedig hajtsd vissza.

Almás pite - Tekerd fel a sodrófára a felső tésztalapot! Almás pite - Tekerd le a sodrófáról a felső tésztalapot az almarétegre! Almás pite - A kinyújtott felső tészta a tepsiben.

Önts a tésztára egy kevés tejet, és a kezeddel kend szét a tejet a tésztán. (Ez van a tojással megkenés helyett.) Utána villával szurkáld meg a tésztát, de közben a szúrás helye mellett két oldalról két ujjaddal nyomd le a tésztát, hogy amikor húzod ki a villát, ne emelkedjen fel a tészta (hű, de bonyolult leírni!). Jobb kézzel szúrsz, bal kézzel támasztasz, a harmadik kezeddel meg fotózod 🙂 . Tedd oda a sütőbe, 175 fokon 30 percig süljön. (Egy hozzászólásból: A 175 fok mellé odaírhatnád, hogy akinek 1..8 fokozat van csak feltüntetve a gáz sütőjén /biztos több ilyen user is akad/, az hányasra állítsa. Mi olyan 3-4 között sütöttük, kicsit tovább kellett így, mint 30 perc.)

Almás pite - Locsold meg tejjel a tésztát! Almás pite - Szurkáld meg villával a tésztát! Almás pite - Tedd oda sülni a tésztát!

Világosra sül, ne várd, hogy megsötétedjen. Szeleteléskor először a szélét vágd körbe. Darabold fel, és tedd egy külön tányérra, “házi” használatra.

Almás pite - Megsült! Almás pite - Vágd körbe a szélét! Almás pite - A széleket külön tányérra tedd!

Almás pite - Csak annyit vágj fel, amennyi elfogy pár órán belül!Almás pite - Egy lapos kiszedőlapáttal egyszerre több almás pitét is kivehetsz a tepsiből!

Csak annyit vágj fel, amennyi elfogy pár órán belül. Egy széles, lapos kiszedőlapáttal óvatosan nyúlj a felszelt piték alá, felülről támaszd meg a másik kezeddel, és szedd ki a szép kockákat egy kínálótálcára vagy szép tányérra.

Almás pite - Kész, tányéron - 2.

Szépen rendezd el, a tetejét teaszűrőn át hintsd meg porcukorral, és már kínálhatod is. Meglásd, nagy sikere lesz, a vastag almatöltelék miatt!

Jó étvágyat!

10 hozzászólás

 • Kis Gabi

  Meg tudom érteni a családot. Én is a pités almát szeretem! :).. És azt is minél almásabban!!!! 🙂 🙂 🙂

 • Niki

  Kedves Mariann!

  Köszönöm szépen, a helyesírásomra büszke is vagyok, sajnos ma már ritka “adottság”… :/ 🙂

  A sütinek kihűlni sem volt ideje, olyan gyorsan történt minden, hogy biztosan állíthatom, nem érzett fájdalmat. 😀

  Még egyszer köszönöm az édesszájú kis családom nevében is! 🙂

 • Niki

  Ez nagyon finom, már másodszor csinálom! 🙂 Majdnem olyan jó, mint nagymamámé, persze azt úgysem lehet utánozni, de legalább hasonlít. 😀 Annyit változtattam másodjára, hogy az almába is kevertem fahéjat (fahéjmániásak vagyunk). Nagyon szépen köszönöm a receptet, kezdőként imádom ezt a honlapot! 🙂

  • Kedves Niki!

   Lehet, hogy főzésben kezdő vagy, de helyesírásban haladó! 😉 Így dupla öröm volt olvasni a hozzászólásodat. 🙂
   Örülök, hogy sikerült a pite; a tésztalapok méretének eltalálása nem is annyira kezdő feladat; persze nyugodtan lehet toldozgatni.

   Jó étvágyat hozzá (bár már biztos el is fogyott)!
   Mariann

 • Kedves Nass!

  Ha neked elkerülte a figyelmedet, akkor lehet, hogy többen vannak így vele, úgyhogy most már vastagon van szedve, hogy ez a leírás 2 adagról szól. 🙂 Nem baj, ha több az alma! Mondjuk 1 kg helyett a 2,4 tényleg sok lett volna. 🙂

  Jó (magyar) pitézést! 🙂
  Mariann

 • nass

  Hogy lehet 1 kg almából nettó 2,4 kg almát kapni?
  A Hozzávalóknál 1 kg alma van feltüntetve.
  “A végén megmértem, 2,4 kg lett a pucolt alma!”

 • wikyca

  Ez nagyon finom lett:) csak én annyit változtattam rajta, hogy nem raktam bele darált diót, hanem zsemlemorzsát tettem az alma alá. Köszi a reptet 🙂

 • Mikuka!

  Kösz a részletes beszámolót! 🙂
  Örülök, hogy jó lett! Ugye, Zsófi is segített?
  Odaírom, amit javasoltál.

  Boldog új évet nektek! 🙂
  Anyuka

 • Mikuka

  Csináltunk a szilveszteri bulira almáspitét. Nagyon finom lett!
  Már megvolt a tészta, amikor megijedtem, hogy Zsófinak nincs sodrófája, de valahonnan előszedett egy original zsugorfólia csomagolásút! 🙂 A gyúródeszkát meg rajztáblával helyettesítettük.
  Mivel nekünk kisebb a tepsink alapterülete, a dupla adag 2/3-át csináltuk, de mivel nem volt 1/3 tojás, így összesen 2 tojással, de így is jó lett. A lisztet viszont digitális mérlegen mértük le, tizedgramm pontossággal! 🙂 Több diót tettünk bele (2x), mert volt sok. A cukrot nem írtad, hogy mennyi kell, de pont jó lett, ahogy rászórtuk. A tepsit se kentük ki semmivel előtte, de nem is ragadt oda.
  Mivel nincs darálógépünk, az almát sima kézi nagy lyukú reszelővel reszeltük, a diót meg botmixerrel rövid idejű impulzusokkal szijjeltrutymákoltuk.
  A 175 fok mellé odaírhatnád, hogy akinek 1..8 fokozat van csak feltüntetve a gáz sütőjén (biztos több ilyen user is akad), az hányasra állítsa. Mi olyan 3-4 között sütöttük, kicsit tovább kellett így, mint 30 perc.
  Elég hamar elfogyott, most csinálunk megint, mert sok alma van és ezt meg egyszerű megcsinálni.

 • Én minden almás sütimhez meg szoktam párolni,dinsztelni az almát….Még így sosem próbáltam….De kiváncsi vagyok és jól néz ki nagyon:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.