Almás pite
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Hullott alma is jó hozzá, mert úgyis le kell darálni. Egy nagy tepsihez 2 adag tészta kell, a leírás is 2 adagról szól.
A fa alól összeszedett almát tedd egy vízzel teli lavorba vagy a mosogatóba, és mosd meg. Egy nagy tálcára szedj ki annyit, amennyi ráfér, és hámozd meg. Vágd fel négy cikkre, és vágd ki a magházát. A kész darabkát tedd egy nagy tálba.
Ha a hibás rész nagyon nagy, sebaj! Negyedelés után ki lehet azt vágni, és egy pici ép darab biztos marad az almából. A rohadt részt nagy ráhagyással vágd ki, nehogy elrontsa az egészet. Inkább szagold meg, mielőtt a jókhoz dobod, és ha nem oké az illata, akkor menjen a szemétbe.
A hibás részt már hámozás előtt kikanyarinthatod! |
Ha a magtok egy almacikk közepére esik, akkor vágd ketté a cikket a magtok közepén, úgy könnyen ki tudod vágni ezt a bántó lapocskát. |
Ha megpucoltad a tálca almát, dobd ki a héjakat, és jöhet a következő adag alma. A végén megmértem, 2,4 kg lett a pucolt alma! |
Majd csak akkor daráld le az almát, ha már teheted is rá a tésztára.
Most a diót daráld le! Legyen készen, mikor majd kell! A gépet most nem kell eltenned, mert az almát is ezzel darálod majd, csak a nagyobb lyukú betéttel. (Egy hozzászólásból: Mivel nincs darálógépünk,… a diót … botmixerrel rövid idejű impulzusokkal szijjeltrutymákoltuk.)
És most akkor kezdődhet a tészta összeállítása. Mérd ki a 60 dkg lisztet, öntsd egy nagyobb tálba, és adj hozzá 2 csipet sót, 1 sütőport és 4 evőkanál kristálycukrot. Keverd össze. Aztán tedd a lisztbe a Ráma kockát (24 dkg helyett nyugodtan beletehetsz egy egész 25 dkg-os kockát!), lisztezd be, fogd meg, és vágd fel kis darabokra. A friss vágási felületet mindig mártsd bele a lisztbe. Ha végeztél a darabolással, akkor a két tenyered között morzsold el a vajdarabokat a liszttel.
Ne várd, hogy tökéletes legyen, úgyis maradnak benne nagy vajrögök! Ezeket vágd ketté, és megint morzsolj egy kicsit. De nem baj, ha maradnak benne darabok! Majd ha kézzel dagasztod, szétmennek. Fakanállal söpörj egy kis mélyedést a liszt közepébe, és egyesével borítsd bele a 2 tojást.
Tégy a tojásokhoz 2 evőkanál tejfölt, és keverd el, egyelőre még csak a tojással. Aztán fokozatosan keverj bele lisztet a gödör falából. A fakanállal nyomkodd szét a vajdarabokat.
Egy idő után már nem lehet fakanállal eldolgozni, hanem kézzel kell gyúrni a tésztát. Formálj belőle gömböt, és felezd meg. Ha nem egyformák, akkor a kisebbiket nyújtsd ki először, az kerüljön a tepsi aljára. (Ugyanis ezt még akár fel is szedheted, ha kicsire sikerül nyújtani, de a felső tésztát már nem tudnád leszedni az almáról. Ezért az legyen nagyobb, hogy biztosan ki tudd nyújtani tepsi méretűre.) Vedd elő a nyújtódeszkát, lisztezd le, és
Egy magasabb (kb. 4 cm) falú tepsiben süsd, és ezt készítsd oda az asztalra, hogy lásd, mekkorára kell nyújtani a tésztát. Keresztben is, hosszában is nyújtsd, míg jó méretű nem lesz. Akkor magadtól kiindulva tekerd fel a sodrófára. Vidd a tepsihez, és tekerd le bele a tésztát.
Ha nagyobb a tészta, az nem baj, de ha kisebb, akkor ki kell szedned, és tovább kell nyújtanod. Ha csak a sarokban hiányos, azt ki lehet pótolni. Tépj le onnan, ahol túlnyúlik, és foldozd be a sarkot. Jól nyomkodd oda a tészta-foltot.
Most hintsd meg a tésztát egyenletesen dióval, aztán kristálycukorral, végül fahéjjal.
Most jönne rá az alma, de előbb le kell darálni. Ilyen nagyobb résű betétet tégy a robotgépbe, azzal daráld le az almát. Így géppel hamar megy (csak hangos)! (Egy hozzászólásból: Mivel nincs darálógépünk, az almát sima kézi nagy lyukú reszelővel reszeltük…)
Végy egy marok reszelt almát, egy újabb tálba jól nyomkodd ki belőle a lét a tenyered között, és szórd a tésztára. Jó vastag lett az almaréteg!
Ha elfogyott a reszelt alma, akkor még szűrd át az almalét egy teaszűrőn, a szűrőben összagyűlt almát is nyomkodd ki, és tedd a tésztára. Az almalét hígítsd ugyanannyi vízzel, cukrozd meg – kiváló ízű 50%-os almalét kapsz! A hűtőben eláll egy napig.
Az almára megintcsak szórj cukrot, fahéjat és diót.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tészta másik felét is tepsi méretűre. |
Tekerd fel a nyújtófára, vidd a tepsi fölé, tekerd le a fáról az almarétegre. Ha rosszul helyezted el a tésztát, akkor nyugodtan fogd mg, és igazítsd középre. A túlnyúló darabokból tépj le annyit, amennyi a sarkok pótlásához kell, a többi fölösleget pedig hajtsd vissza.
Önts a tésztára egy kevés tejet, és a kezeddel kend szét a tejet a tésztán. (Ez van a tojással megkenés helyett.) Utána villával szurkáld meg a tésztát, de közben a szúrás helye mellett két oldalról két ujjaddal nyomd le a tésztát, hogy amikor húzod ki a villát, ne emelkedjen fel a tészta (hű, de bonyolult leírni!). Jobb kézzel szúrsz, bal kézzel támasztasz, a harmadik kezeddel meg fotózod 🙂 . Tedd oda a sütőbe, 175 fokon 30 percig süljön. (Egy hozzászólásból: A 175 fok mellé odaírhatnád, hogy akinek 1..8 fokozat van csak feltüntetve a gáz sütőjén /biztos több ilyen user is akad/, az hányasra állítsa. Mi olyan 3-4 között sütöttük, kicsit tovább kellett így, mint 30 perc.)
Világosra sül, ne várd, hogy megsötétedjen. Szeleteléskor először a szélét vágd körbe. Darabold fel, és tedd egy külön tányérra, “házi” használatra.
Csak annyit vágj fel, amennyi elfogy pár órán belül. Egy széles, lapos kiszedőlapáttal óvatosan nyúlj a felszelt piték alá, felülről támaszd meg a másik kezeddel, és szedd ki a szép kockákat egy kínálótálcára vagy szép tányérra.
Szépen rendezd el, a tetejét teaszűrőn át hintsd meg porcukorral, és már kínálhatod is. Meglásd, nagy sikere lesz, a vastag almatöltelék miatt! Jó étvágyat! |